napisał(a) xxlgreg » 08.07.2009 08:16
jurek-mik napisał(a):....Wracając do domu wykupiłem winiete za 8 euro na pierwszej stacji na Węgrzech.Gdybym miał hufy to koszt ok.25zł na 4 dni.Śmigałem szybko wzdłuż Balatonu i za Siofokiem zjechałem na Gyor nr;71,72 potem 82.Droga dużo lepsza od nr.86.Od Gyor już piękna autostrada do Rajki,Bratysławy i dalej do Żyliny.Wracając ruszałem z Sukosanu to odcinek 400km do granicy Węgierskiej przejechaliśmy w 4 godziny a do Rajki 300 km też w równe 4 godziny w tym ok. 200 autostradą Węgierską[może miejscami to była droga szybkiego ruchu] .Pozdrawiam Jurek!
Dzięki Jurek za pomysł.
Jadę trzeci raz do CRO.
Pierwszym razem tour po Chorwacji 7 lat temu. Trasa PL-CZ-AU-SLO-CR
Dwa lata temu PL-Słowacja-Węgry (przez 86) -Chorwacja
I faktycznie na trasie 86 BARDZO dużo ograniczeń do 30 ale jechałem w niedzielę i czasami zdarzały się odcinki że przez 10 min żadnego samochodu anie w jedną ani w drugą stronę. Bajka. Nie spotkałem też wtedy żadnej "suszarki". Tylko te ograniczenia do 30 strasznie psuły płynność jazdy.
W tym roku postanowiłem jechać Twoim sposobem. Czyli Bratysława, Gyor, Sifok, i dalej autostrada Węgierska M7 do Chorwacji
Bratysława (tą trasą) - Zagrzeb
440 km w tym 305 km na autostradach - żródło viamichelin
Bratysława (GYOR - dalej 86) - Zagrzeb
398 km w tym 176 km na autostradach - żródło viamichelin (tutaj można troszkę optymalniej wybrać drogę ale to nie wielka różnica)
Twoją trasą Jurku faktycznie nadrabiasz niedużo km ale za to wydaję mi się że szybciej.
Wielkie dzięki i pozdrawiam.