Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szalony tydzień w Makarskiej, i ciut prawdy o pogodzie :)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 28.06.2009 19:32

No i przed chwilą wróciłem z Makarskiej :( via Mikulov (hotel Reva), kurcze jak było wspaniale ! Jutro zamieszczę kilka zdjęć, bo dziś nie mam siły :)

Napiszę tylko - ani trochę nie żałuję wybrania właśnie Makarskiej ! Masę atrakcji, wszystko co potrzeba na miejscu i ... pogoda całkiem fantastyczna jak na ten tydzień. Nareszcie noce o normalnej temperaturze około 18-20 C. Trzy razy wieczorne burze nad Biokovem - cudo !

WODA CHŁODNIEJSZA NIŻ W UBIEGŁYCH LATACH - 21-22 C

POGODA W MAKARSKIEJ BYŁA NIEZŁA !
20 sobota - Ukrop nie do wytrzymania 30 C - wieczorem pochmurno i burza
21 niedziela - do 16.00 27 C - plażowanie - wieczorem burza
22 poniedziałek - do 15.00 23 C - można się opalać - wieczorem pochmurno
23 wtorek - 24 C - opalanie i pływanie - wieczorem deszcz
24 środa - upał - 27 C - plażowanie na całego
25 czwartek - kąpiel słoneczna cały dzień - 27 C
26 - piątek ciepło - około 25 C - plażowanie, słońce i... przelotny chłodny deszcz (pierwszy raz coś takiego przeżyłem :)

OBSERWOWAŁEM POGODĘ NA TELEGAZECIE W HRT1 W CAŁEJ CHORWACJI (strona 453 jakby co :) MAKARSKA BYŁA CODZIENNIE JEŚLI NIE NAJCIEPLEJSZYM MIEJSCEM CHORWACJI TO PRZYNAJMNIEJ W CZOŁÓWCE :)

NARESZCIE MOGŁEM SPAĆ W NOCY , NO I WIDOK BURZY NAD BIOKOVO - BAJKA :)

CHYBA TRAFIŁEM W TYM ROKU Z MIEJSCEM BO PRZEJEŻDŻAJĄC PRZEZ INNE REJONY TO NIE ZAZDROŚCIŁEM TUBULCOM... ZRESZTĄ WIECZOREM I TAK WSZYSCY Z RIVIERY ZJEŻDŻAJĄ DO MAKARSKIEJ.

WIADOMOŚCI PRAKTYCZNE:
Owoce , wino, rakiję kupujemy na targu koło kościoła w centrum.
Najtańszy jest Konzum obok lub Studenac przy dojściu do mariny oraz Tommy koło dworca autobusowego.

Co roku odwiedzam również salon odzieżowy MANA ( wejście od tyłu Tommy) - świetne wyprzedaże dobrych jakościowo ciuchów ( żona i córka spędziły tam pół dnia :)

Byłem zgodnie z Waszymi wskazówkami w Dubrowniku, Stonie, Medjugorie, Mostarze ( POLECAM ! FANTASTYCZNE MIEJSCE !), Pocitelju ( ale odjazd !)

Na śv Jure nie wjechałem... może za rok :)

W poniedziałem i czwartek były święta narodowe Chorwacji , ale w kurortach nawet się tego nie zauważało ( sporo więcej Chorwatów na plażach i tyle - sklepy czynne)

Dziękuję wszystkim za pomoc przy planowaniu podróży. Jutro kilka fotek. Idę odpoczywać i zazdroszczę tym którzy Chorwację mają przed sobą !
Ostatnio edytowano 28.06.2009 22:19 przez Bahama, łącznie edytowano 2 razy
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 28.06.2009 19:47

Bahama ja już zapisuję sie do czytelni :D :D :D
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 28.06.2009 22:03

Makarska to taka Chorwacja w pigułce... Jest starówka, Adriatyk, góry Biokovo, atrakcje dla dzieci i dorosłych :) Słowem wszystko na miejscu !
Dla dzieci: place zabaw, kolejka, skocznie itp.
Obrazek
Ilość budek z miejscowymi wyrobami przekracza pojęcie nawet mojej żony i córki :) (ja wtedy na Ożujsko lub Karlovać)
Obrazek
Warto pospacerować po bulwarze przy marinie i starówce.
Obrazek
Plaża o 7.00 rano - kąpiel orzeźwiająca :)
Obrazek
O 10.00 na plaży jest ciut tłoczniej :) choć straszono mnie że nie można miejsca znaleźć :)
Obrazek
DUBROWNIK robi wrażenie, na murach można spotkać sporo rodaków :)
Obrazek
Widoki z murów Dubrownika są wspaniałe !
Obrazek
Mury w mieście Ston. Nie wiedziałem , że takie miejsce istnieje w Europie !
Obrazek
Wzgórze objawień w Medjugorie. Nic dodać...
Obrazek
Mostar - to trzeba zobaczyć ! Nowoczesność ze wspomnieniami wojny...
Obrazek
Słynny most. Widok jak z bajki "Tysiąca i jednej nocy". CENY W KNAJPACH DUŻO NIŻSZE NIŻ W CHORWACJI !!! I RÓWNIE PYSZNIE GOTUJĄ !
Obrazek
Kamienne miasto Pocitelj w drodze z Mostaru do Chorwacji. Warto wdrapać się do zamku !
Obrazek
To były wspaniałe wakacje ! Dzięki cromaniacy za pomoc !
Obrazek
avensis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) avensis » 28.06.2009 22:44

Fajne fotki. Miło zobaczyć miejsca w których sie nie tak dawno było. Co do Makarskiej to nie spodobała mi sie. Tak jak pisałeś wieczorem sporo ludzi zjezdza do tego miasta. Dla mnie to miasto przypomina nasze Międzyzdroje. Gwar, szum i tłum ludzi. Krajobraz Makarskiej jest niewątpliwie uroczy. Mostar tak jak pisałeś robi wrażenie, stare miasto jest poprostu bajkowe.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 28.06.2009 23:04

Zdravo,
Ciekawe kto Cię straszył, że miejsca na plaży nie będziesz miał?
"Plaża o 7.00 rano - kąpiel orzeźwiająca" No pięknie, usnął na plaży.
"place zabaw, kolejka, skocznie itp. " To sobie poszalałeś :wink:
Napisz więcej o wyprawie do Mostaru. O której z Makarskiej wyjeżdżaliście i z powrotem o której na miejscu. No i pochwal się, że skoczyłeś z mostu!
Pozdrawiam i cieszę się, że wakacje się udały.
fota
Cromaniak
Re: Szalony tydzień w Makarskiej, i ciut prawdy o pogodzie :

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 29.06.2009 05:37

Bahama napisał(a):Byłem zgodnie z Waszymi wskazówkami w Dubrowniku, Stonie, Medjugorie, Mostarze ( POLECAM ! FANTASTYCZNE MIEJSCE !), Pocitelju ( ale odjazd !)

Na śv Jure nie wjechałem... może za rok :)

W siedem dni tyle atrakcyjnych miejsc... chciałoby się powiedzieć "Świetny Wynik ! :D" Cieszę się, że wakacje się udały... jeszcze tylko trzy tygodnie i... :)
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 29.06.2009 06:52

Popiel napisał(a):Zdravo,

Napisz więcej o wyprawie do Mostaru. O której z Makarskiej wyjeżdżaliście i z powrotem o której na miejscu. No i pochwal się, że skoczyłeś z mostu!
Pozdrawiam i cieszę się, że wakacje się udały.

Więc tak: plan był napięty , ale jak się okazało do wykonania :)

Wyjazd z Makarskiej 8.00

1. 8.40 - Bacinskie jeziera - punkt widokowy przy drodze - pyszne "surowe figi" do kupienia !

Obrazek

2. Kierunek Medjugorje zaraz za Baćinem skręt w lewo - piękna górzysta droga - kierunek Ljubuśki - przejście graniczne z BiH 9.30 - Zostałem poproszony o okazanie zielonej karty ! Wjazd do Medjugorje - 10.00

Najpierw kościół - zwiedzanie. potem w Informacji Turystycznej - mapka na wzgórze objawień. Trzeba zostawić auto na parkingu przed wjazdem na taką wąską uliczkę ze straganami ! Ja nie zostawiłem i potem było 20-minutowe trąbienie i wymijanie w miejscach extremalnie wąskich z Bośniackimi taksówkarzami :) - Wejście na wzgórze objawień - około 12.00.

Obrazek

3. Piękna górzysta droga z Medjugorje do Mostaru i takie niespodzianki :)

Obrazek

4. Wjazd do Mostaru około 13.00 - parking już po muzułmańskiej stronie Neretwy, od razu za rzeką. Do starego miasta nie można wjechać autem. za parking (4h) zapłaciłem 4 KM (czyli około 16 kun) . Tam wszędzie można płacić albo w markach, albo w euro albo w kunach :) Zawsze szybko przeliczałem co bardziej opłacalne :)

Obiad godz. 13.30 - 14.30 - świetne piwo Sarajevsko ! Taki nasz Żywiec moim zdaniem. (żona piła ja tylko próbowałem jako kierowca oczywiście)
rachunek - za 4 obiady : ogromne pyszne porcje, ja wziąłem Plejskavicę z białym serem w środku - PYCHAAA ! - 20 euro - 160 kuna - 40 marek (płaciłem w euro - napiwek w kunach :)

Obrazek

14.30 - 17.30 - Zwiedzanie Mostaru, meczety, zakupy :) (żona , córka - tureckie kiecki i buty :). Fotografowanie. Podziwianie architektury, czytanie przewodnika.

Obrazek

18.00 - Wyjazd w kierunku Metković ( na drogowskazach Dubrownik) - dojazd do Pocitejl - 18.30. Godzinka w mieście. owoce u miejscowych sprzedawców. Parkowałem wewnątrz miasteczka - 2 marki za godzinę (8 kun). Zwiedzanie.
Obrazek

19.30 - Wyjazd do Makarskiej , podziwianie Delty Neretwy , powrót już lepszą drogą przez Metković, Ploće. END - 21.00 - oj zmęczone były kobietki :)
Andrzej M
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej M » 29.06.2009 07:03

Witam
Fajny opis i fotki . Widzę że jechałeś z GPS , podaj jaka nawigacja i mapa ? . Czy Ci pomogła w jeździe ?
pzdr
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 29.06.2009 07:33

Andrzej M napisał(a):Witam
Fajny opis i fotki . Widzę że jechałeś z GPS , podaj jaka nawigacja i mapa ? . Czy Ci pomogła w jeździe ?
pzdr

AutoMapa 5.0.5 - stara ale w Europie ok, za to w Bośni i Hercegovinie praktycznie nie istnieje, tam tylko główne drogi. jechałem drogowskazami.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 29.06.2009 19:15

Hvala,
Jak się wybierzemy do Mostaru to Medjugorie raczej pominę i wodospad Kravica zaliczę. No ale Ty większy grzesznik, to było się wyspowiadać i na kolanach pokutę po kamieniach odbyć. Rozumiem.
Kilka obrazków z Medjugorie widziałem. Przypomina mi to Licheń więc podziękuję.
Pozdrav
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 30.06.2009 05:30

Popiel napisał(a):Hvala,
Jak się wybierzemy do Mostaru to Medjugorie raczej pominę i wodospad Kravica zaliczę. No ale Ty większy grzesznik, to było się wyspowiadać i na kolanach pokutę po kamieniach odbyć. Rozumiem.
Kilka obrazków z Medjugorie widziałem. Przypomina mi to Licheń więc podziękuję.
Pozdrav

Slap Kravica, jak najbardziej na tak ! Wspaniałe miejsce, żeby się ochłodzić w gorący dzień... co do Twojego porównania Medjugorje do Lichenia... "nie ta liga" :D Dojeżdżając do Medjugorje spodziewałem się czegoś takiego jak w Licheniu... i miło się rozczarowałem... środek sezonu... mało ludzi, niewielki kościół, kilka straganów, "bez szału" :)
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 30.06.2009 20:09

Zapomniałem napisać. Będąc na tym cyplu Sv. Petar moja żona widziała delfina ! Dzieciaki wrzeszczały : dolphine, dolphine !!! (Już drugi raz w Chorwacji - pierwszy płynąc promem z Rabu na Krk). Ja tym razem nie widziałem... i to nie dlatego, że jest tam również plaża nudystów :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 30.06.2009 21:58

fota napisał(a):Slap Kravica, jak najbardziej na tak ! Wspaniałe miejsce, żeby się ochłodzić w gorący dzień... co do Twojego porównania Medjugorje do Lichenia... "nie ta liga" :D Dojeżdżając do Medjugorje spodziewałem się czegoś takiego jak w Licheniu... i miło się rozczarowałem... środek sezonu... mało ludzi, niewielki kościół, kilka straganów, "bez szału" :)

Kilka zdjęć Kravica widziałem :wink:
Pisząc o Medjugorie miałem na myśli budki z dewocjami, które otaczają człowieka z każdej strony. Różańce, medaliki ok ale do tego talerzyki, popielniczki, tanie podróbki i inne cuda na kiju. . Region się rozwija. Ktoś powie, ja tego nie zauważam. Nie lubię takich regionów.

Co na to Bahama? Koleżanka, którą tam zabrałeś togo nie czyta wiec śmiało.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 30.06.2009 22:00

Bahama napisał(a):Zapomniałem napisać. Będąc na tym cyplu Sv. Petar moja żona widziała delfina ! Dzieciaki wrzeszczały : dolphine, dolphine !!! (Już drugi raz w Chorwacji - pierwszy płynąc promem z Rabu na Krk). Ja tym razem nie widziałem... i to nie dlatego, że jest tam również plaża nudystów :)

Dobra, dobra. Nie poznaję kolegi. Cicha woda... :roll:
Zielina74.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zielina74. » 30.06.2009 22:14

Bahama, miło się czytało Twoją relację z podróży, tym bardziej ze juz za 6 tygodni czeka na mnie Riwiera Makarska :-). Mam chęć również odwiedzić Mostar.

Jestem trochę zaskoczona i przerażoną tą pogodą! W ubiegłym roku w czerwcu, nie było przez 10 dni ani jednego pochmurnego dnia! 30 C w nocy to była dla mnie rozkosz. Dosyć wymarznę się na Pomorzu Zach. i od Chorwacji oczekuję upałów. ;-)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone