No i przed chwilą wróciłem z Makarskiej via Mikulov (hotel Reva), kurcze jak było wspaniale ! Jutro zamieszczę kilka zdjęć, bo dziś nie mam siły
Napiszę tylko - ani trochę nie żałuję wybrania właśnie Makarskiej ! Masę atrakcji, wszystko co potrzeba na miejscu i ... pogoda całkiem fantastyczna jak na ten tydzień. Nareszcie noce o normalnej temperaturze około 18-20 C. Trzy razy wieczorne burze nad Biokovem - cudo !
WODA CHŁODNIEJSZA NIŻ W UBIEGŁYCH LATACH - 21-22 C
POGODA W MAKARSKIEJ BYŁA NIEZŁA !
20 sobota - Ukrop nie do wytrzymania 30 C - wieczorem pochmurno i burza
21 niedziela - do 16.00 27 C - plażowanie - wieczorem burza
22 poniedziałek - do 15.00 23 C - można się opalać - wieczorem pochmurno
23 wtorek - 24 C - opalanie i pływanie - wieczorem deszcz
24 środa - upał - 27 C - plażowanie na całego
25 czwartek - kąpiel słoneczna cały dzień - 27 C
26 - piątek ciepło - około 25 C - plażowanie, słońce i... przelotny chłodny deszcz (pierwszy raz coś takiego przeżyłem
OBSERWOWAŁEM POGODĘ NA TELEGAZECIE W HRT1 W CAŁEJ CHORWACJI (strona 453 jakby co MAKARSKA BYŁA CODZIENNIE JEŚLI NIE NAJCIEPLEJSZYM MIEJSCEM CHORWACJI TO PRZYNAJMNIEJ W CZOŁÓWCE
NARESZCIE MOGŁEM SPAĆ W NOCY , NO I WIDOK BURZY NAD BIOKOVO - BAJKA
CHYBA TRAFIŁEM W TYM ROKU Z MIEJSCEM BO PRZEJEŻDŻAJĄC PRZEZ INNE REJONY TO NIE ZAZDROŚCIŁEM TUBULCOM... ZRESZTĄ WIECZOREM I TAK WSZYSCY Z RIVIERY ZJEŻDŻAJĄ DO MAKARSKIEJ.
WIADOMOŚCI PRAKTYCZNE:
Owoce , wino, rakiję kupujemy na targu koło kościoła w centrum.
Najtańszy jest Konzum obok lub Studenac przy dojściu do mariny oraz Tommy koło dworca autobusowego.
Co roku odwiedzam również salon odzieżowy MANA ( wejście od tyłu Tommy) - świetne wyprzedaże dobrych jakościowo ciuchów ( żona i córka spędziły tam pół dnia
Byłem zgodnie z Waszymi wskazówkami w Dubrowniku, Stonie, Medjugorie, Mostarze ( POLECAM ! FANTASTYCZNE MIEJSCE !), Pocitelju ( ale odjazd !)
Na śv Jure nie wjechałem... może za rok
W poniedziałem i czwartek były święta narodowe Chorwacji , ale w kurortach nawet się tego nie zauważało ( sporo więcej Chorwatów na plażach i tyle - sklepy czynne)
Dziękuję wszystkim za pomoc przy planowaniu podróży. Jutro kilka fotek. Idę odpoczywać i zazdroszczę tym którzy Chorwację mają przed sobą !