Witam
To mój pierwszy post na tym forum, po przeczytaniu tego i owego bardzo mi się podoba.
Sporządziłem, głównie na podstawie informacji z forum, trase, którą mam zamiar jechać pierwszy raz do Chorwacji, w okolice Sibenika. Trasa mieści się poniżej 20 h, bez noclegów na trasie. Wyjazd jest 9-dniowy, 1 dzień na dojazd, 7 dni wypoczynku i 9 dnia powrót. Zamieszczam tu trasę, aby wyłapać ew. błędy bądź nieścisłości, a przy okazji ktoś może
skorzystać z owej trasy.
Wyjazd ok. 04.00
1.Opole ->Głubczyce[PL] -> Krnov [CZ] : winieta czeska 1-miesięczna 330 CZK(ok. 61 zł)
2. Droga 45, potem 46 na Olomounc -> D 46 na Vyskov -> D19(E462) na Brno -> D2(E65) na Bratysławe :
winietka na parkingu po stronie Słowackiej 9,90 euro (ok 45 zł)
3. A6 , potem A4, na Wiedeń : zakup winiety austryjackiej na parkingu przy granicy: winieta 10 dni - 7,70 euro (ok 35 zł),
Wiedeń przejeżdżamy trasą A23, następnie kierujemy się drogą A2 na Graz. Graz A9 -> Spielfeld[A] ->Sentilj[Slo]:
zakup winiety słoweńskiej przy granicy: winieta 1-miesięczna - 30 euro (ok. 137 zł)
4. Sentilj -> Maribor -> D1(E59) na Spodnia Hajdynia -> D9(E59) w stronę granicy [Slo] - [Cro]
5. Wjazd na A2, kierunek Zagrzeb -> Zagrzeb A1 -> Sibenik : 350 km: 147 kuny(ok. ok 92 zł) Opłaty w Chorwacji oliczyłem wg strony:
http://www.hac.hr
Podsumowując, ogólna odległość do pokonania to ok. 1 150 km. Ogóla cena opłat za drogi to ok. 370 zł. Najbardziej po kieszeni może szarpnąć Słowenia : 137 zł za ok 60 km, ale cóż, takie realia.
Pozdrawiam

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)