Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 22.06.2009 11:14

miro napisał(a):Pojechałem 86-stka pierwszy raz i powiem że rewelacja! Kraków-Cieszyn-Brela w 14 godzin.
Od Rajki do Mursko Sredisce w 2h15min,objazd kawałka Słowenii jak po sznurku.
Zawsze jeździłem przez Austrie,teraz z ciekawości pojechałem przez Węgry i nie żałuje.
no widzisz...:D
PIOTREK 63
Autostopowicz
Re: Winieta?

Nieprzeczytany postnapisał(a) PIOTREK 63 » 22.06.2009 12:14

fhuzbych napisał(a):Proste pytanko czy jadąc przez zach węgry drogą 86 potrzebna jest winieta?.
Pytam bo jechałem tą drogą w roku poprzednim i winieta nie była potrzebna dziś natomiast przypadkiem w PZMOT-cie gość poinformował mnie że winieta obowiązuje na terenie węgier na wszystkie drogi krajowe. Gdzie znajdę pewną informację na ten temat?

Jechałem 7.06 nie jest potrzebna napewno
jarek737
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarek737 » 22.06.2009 12:51

pytanie do miro: czy ten krótki odcinek przez Słowenię (przez Lendavę) jest płatny?
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 22.06.2009 13:02

jarek737 napisał(a):pytanie do miro: czy ten krótki odcinek przez Słowenię (przez Lendavę) jest płatny?
sorry, że się wtrące.. TAK ten odcinek jest płatny- trzeba zapłacić za paliwo, chyba że jedziesz na rowerze. Moja rada: czytaj ze zrozumieniem lub po prostu czytaj po kolei ten wątek a nie będziesz zadawał takich pytań.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 22.06.2009 13:09

Bodzioch Marek napisał(a): ... czytaj ze zrozumieniem lub po prostu czytaj po kolei ten wątek a nie będziesz zadawał takich pytań.

z tym pierwszym to bardzo popieram

z tym drugim to nie mowie ze nie masz racji ale dla poczatkujacego te zdaje sie 43 strony do przebrniecia moga byc zbyt duzym wyzwaniem :wink:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 22.06.2009 13:43

piotrulex napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a): ... czytaj ze zrozumieniem lub po prostu czytaj po kolei ten wątek a nie będziesz zadawał takich pytań.

z tym pierwszym to bardzo popieram

z tym drugim to nie mowie ze nie masz racji ale dla poczatkujacego te zdaje sie 43 strony do przebrniecia moga byc zbyt duzym wyzwaniem :wink:
tylko jeśli chce się zaoszczędzić to również trzeba odrobinę czasu poswięcić. Stąd potem bierze się 43 strony, a nie np. 20.Zobacz Piotrek, z jednego posta zrobiło się 4 nastepne.. :cry:
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 22.06.2009 14:19

miro napisał(a):Pojechałem 86-stka pierwszy raz i powiem że rewelacja! Kraków-Cieszyn-Brela w 14 godzin.
Od Rajki do Mursko Sredisce w 2h15min,objazd kawałka Słowenii jak po sznurku.
Zawsze jeździłem przez Austrie,teraz z ciekawości pojechałem przez Węgry i nie żałuje.

A ta końcówka 86-tki bliżej Słowenii bardzo dziurawa?Bo w zeszłym roku trochę niespodzianek w asfalcie było...
Miałem jechać przez Słowenie z winietą aż do Postojnej(bo na Krk się wybieram),ale gdzieś tu czytałem,że w słoweńska autostradka miejscami się korkuje ze względu na jakieś remonty i teraz już sam nie wiem...Płacić 30 euro i stać w korku...
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 22.06.2009 14:33

Grzesiu, nie przejmuj się :-) Czasami i na autostradzie zdarzy się korek. Oblicz sobie ile by Cię kosztowała autostrada po chorwackiej stronie z granicy węgierskiej lub słoweńskiej w okolice Krku i porównaj z cena winietki SLO. Teraz tygodniowa kosztuje 15 EUR. Najwyżej w jedną stronę pojedziesz tak a w drugą inaczej.
Pozdrowionka

PS Tutaj masz mapkę z zaznaczanymi na bieżąco "kłopotami" drogowymi. Przybliż oddal.
Ostatnio edytowano 22.06.2009 14:37 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 22.06.2009 14:33

Naprawdę duża dziura jest pod koniec 86-stki,jest tam ograniczenie do 30km/h. Ja tam wpadłem 60-tka i troszkę nas wytrzęsło. Pozatym droga nie jest zła,dużo długich prostych na których można przycisnąć.
I pamiętajcie,cała 86-stka jest bezpłatna dla samochodów do 3,5t.
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 22.06.2009 14:42

Mosqito napisał(a):Grzesiu, nie przejmuj się :-) Czasami i na autostradzie zdarzy się korek. Oblicz sobie ile by Cię kosztowała autostrada po chorwackiej stronie z granicy węgierskiej lub słoweńskiej w okolice Krku i porównaj z cena winietki SLO. Teraz tygodniowa kosztuje 15 EUR. Najwyżej w jedną stronę pojedziesz tak a w drugą inaczej.
Pozdrowionka

Właśnie taki wariant też rozważałem :) .I w sumie różnice cenowe są niewielkie,ale zależy mi na tym,żeby szybko dojechać na miejsce.Droga powrotna może się przeciągać,bo to zawsze dłuższe wakacje :lol:
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 22.06.2009 14:45

Aha! Dzięki za mapkę.Również pozdrawiam.
xennax
Globtroter
Re: ProŚba

Nieprzeczytany postnapisał(a) xennax » 22.06.2009 16:19

nassau napisał(a):KOCHANI, a dajcie proszę jakiś namiar, e-mail angielskojęzyczny (no chyba, że jest polskojęzyczny) na nocleg w Letenye lub okolicach. Najlepiej adresy mail. No i ceny nie z Marsa. DZIĘKUJĘ SERDECZNYM LUDZIOM !!!

PS.
Węgierski to masakra!!! Po angielsku się dogadam. Pomóżcie, bo z małymi dziećmi lecę na samo południe i nocleg musi być.

polecam camping w Zalalovo - malutki domek- domeczek 15 Euro / noc/ calosc

http://www.borostyan-lodge.hu/de/_sgg/m2m2_1.htm
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2009 16:43

miro napisał(a):Od Rajki do Mursko Sredisce w 2h15min

To dałes czadu! :wink:
Rajka-Redics 205 km.
Średnia grubo ponad setkę/h na 86...no,no :wink: :roll:
Ostatnio edytowano 22.06.2009 16:49 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 22.06.2009 16:48

Mosqito napisał(a):PS Tutaj masz mapkę z zaznaczanymi na bieżąco "kłopotami" drogowymi. Przybliż oddal.

Pozwolę sobie wykorzystać ten link w temacie o mapach Mapy, plany miast i miasteczek online.. Może dorzucicie jakieś inne ciekawe mapy...
Marek3726
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek3726 » 22.06.2009 18:07

dorion napisał(a):Jeśli pojedziesz na Gliwice to przez stan dróg szybciej będzie rowerem. Jedziesz na Bielsko i Cieszyn, z T.G. 1:30.

Nie jechałem całą 86 więc nie wiem. Drogę trochę przerobiłem bo w zeszłym roku jadąc samymi autostradami trochę było nudno. Więc jechałem teraz z Bratysławy na A6, S31, do miejscowości Kormed i wleciałem do Schombatley gdzie do granicy Chorwackiej posadziłem za kierownicą żonę a ja przyciąłem komara. Ale stwierdziłem że w drogę powrotną udam się autostradami.

Goocio napisał(a):
dorion napisał(a):Jechałem trzy dni temu, droga super. Z Tarnowskich Gór do Tucepi w 15:30 min

z tarnowskich przez Gliwice i Zory ?
rozumiem ze jechałes trasą 86 ?

Jeżeli jedziesz z T.G nie jedź przez Gliwice tylko przez Bytom Bobrek,Rudę Śl,Halembę chyba droga925 ale nie pamiętam i dalej prosto,później na skrzyżowaniu w Mikołowie w lewo .Następnie kilka kilometrów i w prawo kieruj się kierunek Wisła .Za Pawłowicami w prawo (tranzyt do Cieszyna).Kieruj się na Brno,Bratysława i już jesteś w Boguszowicach
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies