Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co na grilla ?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ania W
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1993
Dołączył(a): 29.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 22.05.2009 21:57

killer świetny temat :!: :D
Śledzę wątek, bo za 3 dni będziemy się moczyć w Jadranie
8)
Już biorę kartkę i długopis i spisuje te cenne przepisy. :D
Pozdrawiam i życzę smacznego. :P
killer
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 104
Dołączył(a): 10.03.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) killer » 22.05.2009 22:08

Cieszę się :) Udanego urlopu :!: Mnie zostały jeszcze 24 dni :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 23.05.2009 06:09

anjas napisał(a): killer świetny temat :!: :D
Śledzę wątek, bo za 3 dni będziemy się moczyć w Jadranie
8)
Już biorę kartkę i długopis i spisuje te cenne przepisy. :D
Pozdrawiam i życzę smacznego. :P


Koleżanko, co koleżanka weżmie na grila bo mam problem. Czy warto karkówkę, śląską czy podlaską kiełbasę. Czy warto brać żeberka bo u nich mają mało pogłowia wieprzowego. Czy coś innego. Gdyby tak koleżanka podała i poinformowała mnie jak przewieżć to byłbym dozgonnie wdzięczny. Pozdrawiam

P.S. Niech koleżanka poda co spisuje na kartce, wielu z nas to się przyda.
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 23.05.2009 10:47

darek1 napisał(a):Koleżanko, co koleżanka weżmie na grila bo mam problem. Czy warto karkówkę, śląską czy podlaską kiełbasę. Czy warto brać żeberka bo u nich mają mało pogłowia wieprzowego. Czy coś innego. Gdyby tak koleżanka podała i poinformowała mnie jak przewieżć to byłbym dozgonnie wdzięczny. Pozdrawiam

P.S. Niech koleżanka poda co spisuje na kartce, wielu z nas to się przyda.

A ta karteczka to jaka ma być? Duża A4 czy zwykły notes wystarczy? Nie chciałbym by mi to też wiatr porwał do morza. Położyć na tym kamień czy kartka może się zniszczyć? Może pisać wodoodpornym flamastrem lub zalaminować? Będzie bezpieczniej. To cenne informacje będą. Poradźcie.
Pozdrawiam
Morski Pas
Koordynator konkursów
Avatar użytkownika
Posty: 4337
Dołączył(a): 12.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 23.05.2009 10:58

Obrazek
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 23.05.2009 12:39

Popiel napisał(a):
darek1 napisał(a):Koleżanko, co koleżanka weżmie na grila bo mam problem. Czy warto karkówkę, śląską czy podlaską kiełbasę. Czy warto brać żeberka bo u nich mają mało pogłowia wieprzowego. Czy coś innego. Gdyby tak koleżanka podała i poinformowała mnie jak przewieżć to byłbym dozgonnie wdzięczny. Pozdrawiam

P.S. Niech koleżanka poda co spisuje na kartce, wielu z nas to się przyda.

A ta karteczka to jaka ma być? Duża A4 czy zwykły notes wystarczy? Nie chciałbym by mi to też wiatr porwał do morza. Położyć na tym kamień czy kartka może się zniszczyć? Może pisać wodoodpornym flamastrem lub zalaminować? Będzie bezpieczniej. To cenne informacje będą. Poradźcie.
Pozdrawiam
Z tą kartką to przesadziłeś :D
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 23.05.2009 13:08

darek1 napisał(a): Z tą kartką to przesadziłeś :D

Ok. Dziękuję za poradę. Rozumiem, iż kartka z notesu powinna wystarczyć. A4 może się nie sprawdzić. Tylko ja mam tyle tych cennych informacji do odnotowania, a piszą naprawdę małymi literkami.
Raz jeszcze dziękuję za szybką i bardzo mi pomocną wskazówkę.
Na kolegę darka1 zawsze można liczyć. Teraz już wszystkie przepisy - co na grilla, nie umkną mojej uwadze.
Serdecznie pozdrawiam :wink:
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 23.05.2009 13:32

Słyszałem, że w Chorwacji jest bardzo mało psów, ale za to dużo kotów.
Czy ktoś z forumowiczów podpowie mi jak zabezpieczyć na grillu proponowane przeze mnie żaby z Cetiny? Nie chciałbym, aby moja przekąska trafiła w łapy kota.

I jak to jest z tym węglem na grill? Zabierać z sobą czy gospodarze użyczą?
Czy 50kg wystarczy?

Pozdrawiam
Crokuski
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 273
Dołączył(a): 09.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 24.05.2009 17:25

Na grilla polecam rybkę oslicz. Mięsko delikatne, więc lepiej zawinąć w folię aluminiową.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.05.2009 21:18

Crokuski napisał(a):Na grilla polecam rybkę oslicz. Mięsko delikatne, więc lepiej zawinąć w folię aluminiową.


Oslić to zwyczajny morszczuk... Taki sobie, średni raczej (choć tani, to fakt).. Lepszy lubin (pl. labraks), škarpina (pl. skorpena) czy komarča (pl dorada) albo zubatac (pl. kielec).

Pozdrawiam
Crokuski
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 273
Dołączył(a): 09.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 25.05.2009 08:10

Kasiu, Karlovacko tez nie jest najlepsze, ale jest najlepsze, bo chorwackie ;-) Tak czy siak, z rybek które wymieniłaś którą najbardziej warto spróbować ?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.05.2009 10:47

Lubin i komarča to moim zdaniem bardzo smaczne rybki i idealnie nadają się na grillowanie. Zubatac i škarpina też bardzo dobre, ale drogie...
Pozdrawiam
Crokuski
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 273
Dołączył(a): 09.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 25.05.2009 11:12

Dzięki, a czy powinniśmy coś wiedzieć ważnego odnośnie tych rybek ? (np. smażenie tylko w folii, najlepsze z vegetą, smarowanie oliwą z oliwek, nacieranie czosnkiem, itd) Czy wrzucać i jeść ? Kiedyś znajomy Chorwat opowiadał, że niezwykle istotne jest obrócenie ryby tylko raz i że ludzie popełniają błąd obracając ciągle ryby. I choć dziś wydaje mi się to normalne i logiczne wtedy się zdziwiłem :-)
renatalato
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4919
Dołączył(a): 04.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 25.05.2009 11:51

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Lubin i komarča to moim zdaniem bardzo smaczne rybki i idealnie nadają się na grillowanie. Zubatac i škarpina też bardzo dobre, ale drogie...
Pozdrawiam


Kasiu, czy Lubin to inaczej Branzil?(nie wiem czy dobrze piszę)
Jadłam taką rybę na Pagu-bardzo smaczna :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.05.2009 12:09

renatalato napisał(a):Kasiu, czy Lubin to inaczej Branzil?(nie wiem czy dobrze piszę)
Jadłam taką rybę na Pagu-bardzo smaczna :D


Brancin, tak, to ta sama rybka :) brancin=lubin= chyba i smudut(łac.Dicentrarchus labrax, pl. labraks)

Crokuski napisał(a):Dzięki, a czy powinniśmy coś wiedzieć ważnego odnośnie tych rybek ? (np. smażenie tylko w folii, najlepsze z vegetą, smarowanie oliwą z oliwek, nacieranie czosnkiem, itd) Czy wrzucać i jeść ? Kiedyś znajomy Chorwat opowiadał, że niezwykle istotne jest obrócenie ryby tylko raz i że ludzie popełniają błąd obracając ciągle ryby. I choć dziś wydaje mi się to normalne i logiczne wtedy się zdziwiłem :-)


Rybka im bardziej "sote" w przygotowaniu tym lepsza. My zawsze po oczyszczeniu do środka wsadzamy troszkę świeżego rozmarynu (mały kawałek gałązki), odrobinkę solimy i wrzucamy na gradele uprzednio smarując delikatnie zwyczajnym olejem słonecznikowym całą rybkę za pomocą "pędzelka" z gałązek rozmarynu (by nie przywierała). Na stół podajemy "sos" sporządzony z oliwy z oliwek, czosnku, vegety (mediterana i tradycyjna) i świeżych ziół (co tam będzie w ogródku po trochu posiekać: bazylia, pietruszka, mięta, majeranek, tymianek, oregano) i naturalnie cytryna do wyciskania.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 25.05.2009 12:20 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

cron
Co na grilla ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone