Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

rodzaje chleba w Cro

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 20.05.2009 18:21

Pita(ciasto/strudel), to oryginalno z Bośni. W Chorwacji wszistko naziwa sie - burek????

burek = ciasto z mięsem
sirnica = ciasto z serem
zeljanica = ciasto ze szpinakiem + serem
krompiruša = ciasto z ziemniakamy

u slast :wink:
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3353
Dołączył(a): 26.04.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 21.05.2009 07:27

Krystof napisał(a):
no właśnie - kiedyś myślełem, że kruh, to po prostu "chleb" - a zdaje się, że jest to rodzaj chleba/ pieczywa?....

I dobrze myślałeś
Ale zdaje Ci sie źle bo: kruh w języku chorwackim = chleb po naszemu


zatem co dostanę w sklepie mówiąc "kruh poproszę"? bo kiedyś poprosiłem o kruh, patrząc na
Okrągły, jakby lekko przyklepany (spłaszczony), kosztował w zeszłym roku 10 kun
a pani mi podała coś, co nazywamy "bułką paryską" (kiedyś mówiło się na to baton :wink: )
K.
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.05.2009 07:29

Masz co Chciałeś.
Absolutnie nie wolno mówić "kruh" - trzeba pokazać palcem i wymruczeć "yhy" :wink:
kw
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 932
Dołączył(a): 31.05.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 21.05.2009 07:56

Polubijeli kruh jest chyba najbardziej zbliżony w smaku i konsystencji do naszego. Ale nie zawsze i nie wszędzie jest.

Krzysztof
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 21.05.2009 08:00

usunieto

8O
Ostatnio edytowano 21.04.2010 15:42 przez mirko, łącznie edytowano 2 razy
śliweczka
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 119
Dołączył(a): 05.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) śliweczka » 21.05.2009 08:41

hej Mirko :)
zawrotna ilość rodzajów chleba!
będę w okolicy już w lipcu,którego powinnam koniecznie spróbować?
pozdrawiam :)
marcin10
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 434
Dołączył(a): 10.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 21.05.2009 08:54

Nie wiem jakie są rodzaje chleba w Chorwacji, ale wiem że taki zwykły biały chleb upieczony na grilu, posmarowany domową oliwą i świeżym czosnkiem i do tego szklaneczka trvaricy ...no to palce lizać :D .
Na samą myśl moje kubki smakowe zwariowały.
Życzę wszyskim smacznego.
Pozdrawiam 8)
armar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 764
Dołączył(a): 28.05.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 21.05.2009 09:06

Krystof napisał(a):Wysłany: 21-05-2009 08:27 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Cytat:
Krystof napisał(a):
no właśnie - kiedyś myślełem, że kruh, to po prostu "chleb" - a zdaje się, że jest to rodzaj chleba/ pieczywa?....

I dobrze myślałeś
Ale zdaje Ci sie źle bo: kruh w języku chorwackim = chleb po naszemu


zatem co dostanę w sklepie mówiąc "kruh poproszę"? bo kiedyś poprosiłem o kruh, patrząc na Cytat:
Okrągły, jakby lekko przyklepany (spłaszczony), kosztował w zeszłym roku 10 kun
a pani mi podała coś, co nazywamy "bułką paryską" (kiedyś mówiło się na to baton )
K.

Bo to co podobne do bułki paryskiej , białe pieczywo pszenne lub ewentualnie kukurydziane , jest dla Chorwata właśnie chlebem
Kruh to w języku Chorwackim właśnie znaczy chleb , w odróżnieniu od Bośniaków i Serbów którzy mówią Chlieb . :D .
Oczywiście gdzie niegdzie jest pieczywko robione pod turystów ale jednak np. żytnie ciemne , mieszane pszenno-żytnie czy peklowane pieczywo to jednak rzadkośc w CHorwacji - przynajmniej w Dalmacji .

No ale Mirko -to zestawienie pieczywka apetyczne :D ,widac w Puli większa różnorodnośc pieczywka niż na południu , szkoda że tak daleko od miejsc moich podróży po CHorwacji .....
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3692
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 21.05.2009 09:29

śliweczka napisał(a):hej Mirko :)
zawrotna ilość rodzajów chleba!
będę w okolicy już w lipcu,którego powinnam koniecznie spróbować?
pozdrawiam :)


Polecam, ciabate.
Pasuje również z piersi kurczaka na grilla,Filetino mediteran-Vindija

Obrazek

:wink:
śliweczka
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 119
Dołączył(a): 05.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) śliweczka » 21.05.2009 13:41

dzięki :)
chętnie przekąszę :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.05.2009 18:52

armar napisał(a): Bo to co podobne do bułki paryskiej , białe pieczywo pszenne lub ewentualnie kukurydziane , jest dla Chorwata właśnie chlebem
Kruh to w języku Chorwackim właśnie znaczy chleb , w odróżnieniu od Bośniaków i Serbów którzy mówią Chlieb . :D .
Oczywiście gdzie niegdzie jest pieczywko robione pod turystów ale jednak np. żytnie ciemne , mieszane pszenno-żytnie czy peklowane pieczywo to jednak rzadkośc w CHorwacji - przynajmniej w Dalmacji .


sr hleb
bih hljeb (wariant jekavski)

Nie wiem, skąd przekonanie, że to dla turystów specjalnie wypieka się inne gatunki chleba niż "bijeli" (czyli ten, pszenny, puchaty, przyponinający bageirtkę vel bułkę paryską); ja białego nie jadam... zawsze kupuję ciemne pieczywo i naprawde nie mam z tym problemu, mimo, że mieszkam na prowincji...
Zapewniem, że wszędzie, nie tylko w Puli można kupić kilka gatunków chleba. Kiedy w piekarni, czy w sklepie prosi się o chleb (kruh), a nie określa jego typu, to nic dziwnego, że ekspedientka podaje najtańszy biały... A on na kanapki rzeczywiście się nie nadaje, tylko jako dodatek do ... (np.: ryb itp.); ale wystarczy określić, który
chleb sobie życzymy...

charakterystyczne i chyba dosć uniwersalne rodzaje pieczywa:
integralni - "łączony" czyli z dodatkim ciemnej mąki
s zrnom - z ziarenkami (zwsze z ciemnej mąki lub z mieszanki mąki ciemnej i pszennej)
šlapa - dość płaski bochenek, często z mąki kukurydzianej (pieczywo z mąki kukurydzianej ma lekko żółtawy kolor)
bavarski - żytnio - pszenny z chrupiącą skórką (przeważnie okrągły, ale niekoniecznie)
pogača - okrągła, dość płaska z białej mąki; bywa i z mąki kukurydzianej
lepinja - płaska, mała z białej (pszennej) gładkiej mąki

armar napisał(a): No ale Mirko -to zestawienie pieczywka apetyczne :D ,widac w Puli większa różnorodnośc pieczywka niż na południu , szkoda że tak daleko od miejsc moich podróży po CHorwacji .....

Zapewniem, że i w Dalmacji można bez problemu kupić różne gatunki pieczywa...
Pozdrawiam
Dorot@ i Tomislav
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 66
Dołączył(a): 21.12.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorot@ i Tomislav » 22.05.2009 08:59

mirko napisał(a):Pita(ciasto/strudel), to oryginalno z Bośni. W Chorwacji wszistko naziwa sie - burek????

burek = ciasto z mięsem
sirnica = ciasto z serem
zeljanica = ciasto ze szpinakiem + serem
krompiruša = ciasto z ziemniakamy

u slast :wink:


A ja uwielbiam cieplutki burek z serem... Mmmm rozmarzyłam się... 8)
wojtap
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 186
Dołączył(a): 27.03.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtap » 22.05.2009 09:30

My będąc w Orebicu przez dwa tygodnei prawie każdego dnia jedliśmy inne pieczywo. W "centrum" sa dwie piekarnie i Konzum. Rodzaji chleba naprawdę zatrześienei i faktycznie najlepsza metoda to na palucha - pokazac palcem, który konkretnie chleb się chce.
wojtek.
Odkrywca
Posty: 103
Dołączył(a): 10.04.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek. » 27.05.2009 10:28

Kiedyś znależliśmy w piekarni w Ninie ciemny okrągły KRUCH.
Pełnia szczęścia aż do kolacji :-) To też był Kruch taki dmuchany jak biały :-)Poprostu trzeba się przyzwyczaic :-)
filip122 vel Darek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 743
Dołączył(a): 19.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 14.07.2009 10:24

My w Pakostane kupujemy okragly lekko plaski prawie normalny chleb bardzo zblizony smakiem i wygladem do polskiego


:) :) :) :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

cron
rodzaje chleba w Cro - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone