Pita(ciasto/strudel), to oryginalno z Bośni. W Chorwacji wszistko naziwa sie - burek????
burek = ciasto z mięsem
sirnica = ciasto z serem
zeljanica = ciasto ze szpinakiem + serem
krompiruša = ciasto z ziemniakamy
u slast
Krystof napisał(a):
no właśnie - kiedyś myślełem, że kruh, to po prostu "chleb" - a zdaje się, że jest to rodzaj chleba/ pieczywa?....
I dobrze myślałeś
Ale zdaje Ci sie źle bo: kruh w języku chorwackim = chleb po naszemu
a pani mi podała coś, co nazywamy "bułką paryską" (kiedyś mówiło się na to baton )Okrągły, jakby lekko przyklepany (spłaszczony), kosztował w zeszłym roku 10 kun
Krystof napisał(a):Wysłany: 21-05-2009 08:27 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
Cytat:
Krystof napisał(a):
no właśnie - kiedyś myślełem, że kruh, to po prostu "chleb" - a zdaje się, że jest to rodzaj chleba/ pieczywa?....
I dobrze myślałeś
Ale zdaje Ci sie źle bo: kruh w języku chorwackim = chleb po naszemu
zatem co dostanę w sklepie mówiąc "kruh poproszę"? bo kiedyś poprosiłem o kruh, patrząc na Cytat:
Okrągły, jakby lekko przyklepany (spłaszczony), kosztował w zeszłym roku 10 kun
a pani mi podała coś, co nazywamy "bułką paryską" (kiedyś mówiło się na to baton )
K.
armar napisał(a): Bo to co podobne do bułki paryskiej , białe pieczywo pszenne lub ewentualnie kukurydziane , jest dla Chorwata właśnie chlebem
Kruh to w języku Chorwackim właśnie znaczy chleb , w odróżnieniu od Bośniaków i Serbów którzy mówią Chlieb . .
Oczywiście gdzie niegdzie jest pieczywko robione pod turystów ale jednak np. żytnie ciemne , mieszane pszenno-żytnie czy peklowane pieczywo to jednak rzadkośc w CHorwacji - przynajmniej w Dalmacji .
armar napisał(a): No ale Mirko -to zestawienie pieczywka apetyczne ,widac w Puli większa różnorodnośc pieczywka niż na południu , szkoda że tak daleko od miejsc moich podróży po CHorwacji .....
mirko napisał(a):Pita(ciasto/strudel), to oryginalno z Bośni. W Chorwacji wszistko naziwa sie - burek????
burek = ciasto z mięsem
sirnica = ciasto z serem
zeljanica = ciasto ze szpinakiem + serem
krompiruša = ciasto z ziemniakamy
u slast