Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 07.07.2008 08:05

Jeszcze o tych tirach na granicy Słowenia - Węgry. Jeździmy tylko przez zach. Węgry. W ubiegłym roku jechaliśmy i kolejka tirów na kilka kilometrów. Ale samochody osobowe wpuszczali między siebie i tak "skokami" (bo z naprzeciwka też jechali ) spokojnie i w miarę szybko dojechaliśmy do granicy. A potem w przejeździe przez Węgry też nam tirowcy nie przeszkadzali. Jechaliśmy po południu.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 09.07.2008 07:04

wlodek61 napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):wracałem w nocy czw-pt koszty: winieta tygodniowa słowacja 150 koron, Chorwacja to ok 25E w jedną stronę za całość autortrad do końca. W Słowenii w tamtą strone bez problemu, natomiast w powrotnej w Lendawie czy tuż przed zgubiłem sie, nie wiem czemu...??

co do tych kawalkad TIR-ów to nie było ich wcale wiele (pewnie dlatego, że nocą jechałem). A dzięki własnie kierowcom TIR nie miałem problemów ( CB ) przy granicy HU - SK. Potwierdzam, że ten krotki odcinek autostrady po stronie HU jest bezpłatny.

Wielkie dzięki za odpowiedź.Z tego co piszesz,to nie płaciłeś w Słoweni,ale którą drogą jechałeś?.Są według mapy dwie możliwości:1-lokalnymi drogami przez Dolga Vas i Lendawe i droga 109. 2-droga nr.3(na mapie wygląda poważnie) i potem nr.109.Czy ta druga też jest bezpłatna?.Liczę na Twoją wyrozumiałość.

Niestety A5 kolo Lendawy jest juz prawie gotowa. Tzn jak jechalem do Chorwacji to juz ja jechalem ale jeszcze trwaly prace wykonczeniowe. Uwazajcie bo wjazd na autostrade zaczyna tuz za granica na rondzie. Najlepiej na tym rondzie skierowac sie na Dolga Vas i przejechac przez Lendave. Zajmuje to kilka minut. Ja tak zrobilem w drodze powrotnej.
Taka sytuacja drogowa niestety nie jest zgodna z mapami (jeszcze), bo na nich widac, ze za granica jest kilkukilometrowy odcinek jakby obwodnicy Lendavy. A w rzeczywistosci zaraz za granica jest wjazd na autostrade.
wlodek61
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek61 » 09.07.2008 13:57

Wreszcie coś konkretnego,dzięki. Ale powiedz,czy na wjeźdźie na tą autostradę jest informacja o konieczności zakupu winiety? :?:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 09.07.2008 19:56

pytalem policjanta slowenskiego który na granicy sobie dokumenty sprawdza i mowil że nie ma winiet, a ten kawałek autostrady to juz kilka lat temu jak jechalem to też wykańczali- chyba dobrze pamietam...??
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 10.07.2008 06:56

Bodzioch Marek napisał(a):pytalem policjanta slowenskiego który na granicy sobie dokumenty sprawdza i mowil że nie ma winiet, a ten kawałek autostrady to juz kilka lat temu jak jechalem to też wykańczali- chyba dobrze pamietam...??

Wlasnie tak. Mysle ze najpozniej w nastepnym sezonie bedzie juz objety oplata. Tak wiec polecam przejazd przez Dolga Vas i Lendave w celu zapoznania sie z trasa. Zajmuje to kilka minut. Po drodze sa 3 stacje benzynowe. Cena diesla to 1,29 E. Najtaniej po calej trasie. Mozna bez problemu placic karta.
marcin10
Croentuzjasta
Ograniczenia w przywozie żywności do Cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 10.07.2008 12:42

Witam serdecznie wszystkich. To mój pierwszy post i z góry przepraszam jeżeli coś pójdzie nie w ten deseń.
Ostatnio przeczytałem o zakazie wwożenia na teren Chorwacji produktów pochodzenia mlecznego i miesnego. Czy ktoś z was spotkał sie z czyms takim. Zakaz został wprowadzony od 01.06.2008.
Jeżeli sie powtarzam to sorki, ale nigdzie nie znalazłem tego tematu.
Jadę w tym roku na Ciovo(samochodem 15.08-30.08.) To jest mój czwarty wyjazd, wczesniej lokowałem się w Igrane i na Peljesacu.
Będę wdzięczny za wszystkie rady. Pozdrawiam wszystkich cromaniaków
wlodek61
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek61 » 10.07.2008 13:00

Kolego Bierut zdecydujcie się.Albo odcinek autostrady płatny (35 EUR),albo nie.Lendawę można i tak swoją drogą obejrzeć,paliwo zatankować,ale ważna jest rzetelna wiadomość.Pozdrawiam . :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2008 13:41

Małe wyjaśnienie :lol: słoweńska A5 będzie przebiegać od Mariboru na wschód i połączy się z węgierską autostradą M70

A5 - http://pl.wikipedia.org/wiki/Autostrada ... 5%82owenia)

M70 - http://pl.wikipedia.org/wiki/Autostrada_M70_(W%C4%99gry)

Przez Słowenię na przedłużeniu węgierskiej drogi 86 z przejścia granicznego w Redisc do przejścia granicznego Mursko Sredisce nie ma autostrady.

Z Redics do Lendavy jedziemy drogą nr 3 a następnie drogą nr 109 do Mursko Sredisce , czyli pojedziemy pod autostradą , a nie po niej. :lol:

Mapa

Jak na razie Słoweńcy nie mają w planie budować 20 km autostrady od Redics w kierunku północnym do Chorwacji.
Ostatnio edytowano 10.07.2008 22:40 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.07.2008 14:20

Całe szczęście że nie założyłeś nowego tematu bo by Cię userzy zjedli :wink: Przepis został zawieszony na pół roku, więc jedzenie możesz brać. Oczywiście w rozsądnych ilościach 8)
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 10.07.2008 14:25

Rysio, wielkie dzięki za szybka odpowiedź
Pozdrawiam
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 10.07.2008 22:03

Janusz Bajcer napisał(a):Z Redics do Lendavy jedziemy drogą nr 2 a następnie drogą nr 109 do Mursko Sredisce , czyli pojedziemy pod autostradą , a nie po niej. :lol:

Mapa

Z załączonej mapy wydaje się, że droga ma nr 3
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2008 22:40

mariusz29 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Z Redics do Lendavy jedziemy drogą nr 2 a następnie drogą nr 109 do Mursko Sredisce , czyli pojedziemy pod autostradą , a nie po niej. :lol:

Mapa

Z załączonej mapy wydaje się, że droga ma nr 3

Faktycznie nr 3 - już poprawiam błąd
(okularów na nosie nie miałem - jak mapę czytałem) :wink:
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 14.07.2008 21:45

Przepraszam, że poprawiam takiego fachowca, ale gorąco śledzę tematy przejazdu przez Węgry. W tym roku postanowiłem odpuścić trasę Wiedeń - Maribor na rzecz route 86. Zastanawiam się nad wyborem wjazdu do Chorwacji i na razie skłaniam się ku przejściu w Redics. Ta trasa jest najkrótsza (mniej czasu i paliwa), może jakościowo nie będzie najgorsza. Mam nadzieję się nie zgubić, dysponuję dokładną mapą i wprawionym nawigatorem (narzeczona :) ), GPS nie używam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.07.2008 22:36

Mariuszu - nie ma za co przepraszać :lol:
Teraz takie czasy , że każdemu fachowcowi trzeba patrzeć na ręce :!:
a tu na forum sprawdzać, co wypisuje :oczko_usmiech: :papa:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 16.07.2008 14:35

Czołem po 2 tygodniowym urlopie :-)

Drogi Januszu,

Do tej pory podobnie jak i Ty podawałem innym uczestnikom forum przebieg A5 w okolicach Lendavy z zachodu na wschód. Tak więc jadąc od Redics na południe do Mursko Sredisce logicznym by się wydawało że wspomnianą autostradę będzie się jedynie przecinać. Swoje opinie opierałem na lekturze map, różnorakich forów i autorouterów.

Niemniej jednak to co pisze Bierut, nie jest bezpodstawne. Otóż 13.07.2008 zaktualizowano TUTAJ listę Słoweńskich autostrad (zarówno gotowych jak i planowanych), z której to wynika iż:

- praktycznie cała A5 (spod Mariboru aż pod granicę w Pince) jest już ukończona
- przed samą Lendavą zrobiono węzeł "Razcep Črni dol" od którego na północ poprowadzono Hitrą Cestę H7 do przejścia Redics !!!!!!!

i tak sobie myślę że to właśnie tą miał na myśli Bierut. Być może pokrywa się ona ze starą drogą nr 3 czyli tzw. Lendava Bypass.

Jeśli tak jest w istocie to rzeczywiście jedyną opcją byłoby zaraz za granicą na rondzie (dzięki Ci Bierut, bo żadna mapka nie informuje że tam takowe jest) zjechać w lewo i kierować się przez centrum Dolga Vas i Lendavy i dopiero tam skręcić na 109 w kierunku na M. Sredisce.

W tym miejscu mam prośbę do wszystkich, którzy jechali tą drogą po 1.07
aby skorygowali te przypuszczenia. Osoby, które jechały wcześniej albo znają drogę jedynie z mapy lub navi narazie prosiłbym o nie wypowiadanie sie w celu uniknięcia niedomówień.

PS. Ci Słoweńcy chyba szybciej budują niż my piszemy na forum :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone