Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualne przewodniki, mapy

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
oz
Odkrywca
Aktualne przewodniki, mapy

Nieprzeczytany postnapisał(a) oz » 06.03.2008 22:55

Czy macie informacje o najnowszych wydaniach przewodników i map Chorwacja 2008 ? Szukam dobrej i szczegółowej oraz aktualnej mapy i przewodniaka . Bezdroża ukazały sie w 2006 chyba ...
jakrysz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakrysz » 14.03.2008 21:46

Zadzwoń do Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej w Warszawie. Tel. 022 8285193. Podasz swój adres, a przemiła Pani prześle Ci bezpłatnie nowe foldery i mapę Chorwacji wyd 2008.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 15.03.2008 10:14

Wielki czarowniku z krainy OZ
Ja zaczynałem od map z COPERNICUSa, mają dobrą skalę 1:300 000, ale to starcza tylko na przejazd. Musiłabyś poszukać nowszych wydań bo na mojej nie ma autostrady od Kralovaca w dół i dalej napołudnie. Nowsze wydanie z w/w firmy ma już autostrady ale pogorszyła się skala 1:500 000. Może na ich stronie znajdziesz coś więcej ... www.ppwk.pl
Jeżeli potrzebujesz bardziej szczegółowych to spokojnie znajdziesz coś na miejscu w skalach 1:100 000 firmy NADRDŻBE "Rima" d.o.o. Rijeka mapa wyspy CRES i LOSIN (nawet ścieżki dla pieszych są dobrze wyszczególnione), albo jak ostatnio udało mi się dostać z wydawnictwa FORUM z Zadaru mapa KORCZULI i LASTOVO w skali 1:55 000- tu już widać każdy domek
Czasami na rynku można spotkać niemieckie wydawnictwo (niestety nie pamiętam ich nazwy) ale często są już nieaktualne w szczegóły.
Co do przewodników to warto tam tylko poczytać co i gdzie pozwiedzać. Skala map mnie nie zadowala.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 26.03.2008 16:09

Nie jest tak źle. Właśnie nabyłem Wybrzeże Dalmatyńskie 1:150.000 bardzo dokładna od freytag&bernd (www.freytagberndt.com )
Bosnien und Herzegovina 1:250.000 to samo wydawnictwo, dosyć dokładna, choć nieco starsza (rok lub dwa).
Croatia Coast 1:200.000 dobra bo nowa; wyd. j.w.
Wybrzeże środkowej Dalmacji 1:100.000 superdokładna wyd. j.w.

Najnowszy atlas 1:300.000 duże kartki ze sporą zakładką, tak że nigdzie nie gubisz trasy. Sięga od Grazu do Podgoricy a w "poprzek" od Pecsu do Novego Sadu i Udine. Nazywa się Slowenien, Kroatien, Bosnien und Herzegovina i w paru jeszcze innych językach. Wydawnictwo Marco Polo.
majka&sajgon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) majka&sajgon » 06.04.2008 13:37

Potwierdzam wypowiedź poprzednika - nie jest tak źle!!! Właśnie zakupiłam mapę Chorwacja, Słowenia, Bośnia i Hercegowina, Serbia, Czarnogóra, Macedonia 1:800000 wydawnictwo Marco Polo. Bardzo fajna. Zaznaczone trasy widokowe i miejsca godne uwagi, załączone plany 6 miast. Polecam
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 11.04.2008 17:31

Właśnie dostałam kilka prospektów z Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej. Kilka drobiazgów, a jak cieszą :D :D :D
Jest mała mapka, wykaz wszystkich hoteli i kempingów, przewodnik po wszystkich regionach Chorwacji. :lol: :lol:
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 11.04.2008 18:08

Renatka66 napisał(a):Właśnie dostałam kilka prospektów z Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej. Kilka drobiazgów, a jak cieszą :D :D :D
Jest mała mapka, wykaz wszystkich hoteli i kempingów, przewodnik po wszystkich regionach Chorwacji. :lol: :lol:

Wypadało by podać źródło : www.chorwacja.hr adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
mruczycho
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mruczycho » 11.04.2008 18:15

t.kurzy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) t.kurzy » 11.04.2008 18:23

mruczycho napisał(a):http://www.avijacijabezgranica.com/karte/

Te mapy są na pewno bardzo dokładne 8)
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 15.04.2008 23:27

majka&sajgon napisał(a):Potwierdzam wypowiedź poprzednika - nie jest tak źle!!! Właśnie zakupiłam mapę Chorwacja, Słowenia, Bośnia i Hercegowina, Serbia, Czarnogóra, Macedonia 1:800000 wydawnictwo Marco Polo. Bardzo fajna. Zaznaczone trasy widokowe i miejsca godne uwagi, załączone plany 6 miast. Polecam

Tez mam tą mapę.Twarda okładka.Mam nadzieję,że sie przyda w tym roku.Jak na cenę to wartoa ją mieć w swojej bibloteczce Cromiaka.
PZDR
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.04.2008 09:09

W dobrych ksiegarniach jest cale mnostwo wydawictw, sa mapy ,sa przewodniki.Na jednej z moich map 1-300.000 jest zaznaczona autostrada,ktora konczy sie gdzies miedzy Omisiem a Makarska, a dalej jest juz przerywana tzn zapewne,ze jest w budowie.Czy ktos ma najswiezsze informacje o tym dokad w tej chwili mozna maxymalnie dojechac autostrada na poludnie?
pozdrawiam
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 19.04.2008 09:32

Aż do końca.

BTW: Było o tym już trąbione przez ostatnie 3 tygodnie. Poszukaj.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.04.2008 12:46

MWN napisał(a):Aż do końca.

BTW: Było o tym już trąbione przez ostatnie 3 tygodnie. Poszukaj.

Pytanie zadalem w nawiazaniu do tematu map tak przy okazji,jak komus przeszkadzaja pytania,ktore sie powtarzaja to wystarczy je zignorowac i juz,to jest przeciez FORUM a nie ''IRYTOWNIA'' .Zycze milego dnia
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 19.04.2008 13:09

Ostatnim zjazdem jest Sestanowac.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.04.2008 13:48

Dziekuje,czyli mam bardzo aktualna mape,bo na niej tam sie wlasnie autostrada konczy.Wlasnie chcialem sprawdzic co pisza na forum o autostradach na Wegrzech korzystajac z "szukaja" i dostalem miedzy innymi informacje o lpg w bosni, o jakims tomtomie itp.......o wegierskich autostradach ani slowa.Pisze to zeby forumowicze nie "krzyczeli" na swiezych i starych milosnikow cro korzystajacych z tego forum.
Najsmieszniejsze jest to ,ze uwage zwracaja najczesciej ci co maja po kilka tysiecy postow ......Bez komentarza
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC