martita napisał(a):Mistrzem w poprawnej polszczyźnie jest Rysio
Rysio napisał(a):A to, że forum a szczególnie TO forum, to nie śmietnik językowy, to czasem richa72 budzę
Leszek Skupin napisał(a):Widocznie niektórych Cromaniaków "krew zalewa" jak widzą zwrot "na Chorwację" i nie udzielą odpowiedzi dopóki wszystko się nie wyjaśni .
martita napisał(a):
Dr Jekyll i Mr Hyde?
Faktycznie "krew zalewa" nie tylko jak widzę "NA Chorwację", ale też jak się spotykam z postami "polećcie mi fajną kwaterę nie wiem gdzie , ale żey było niedrogo i ładnie"... Forum jest od tego żeby je czytać, jest tu naprawdę mnóstwo informacji, ale jak się komuś nie chce szukać to po prostu..ręce opadają
Może ktoś inny ci pomoże marcjan, nie pękaj bo widzę, że coś zniknąłeś z forum.
Pozdrawiam.
Zadane pytanie:
Szanowny Panie Profesorze. Na jednym z forów internetowych trwa ciągła dyskusja na temat jak się powinno poprawnie pisać (mówić), chodzi konkretnie o zwrot: "Jadę na Chorwację" czy "Jadę do Chorwacji"? Osobiście słyszałem, że obie formy są poprawne czy to prawda? Pozostaję z szacunkiem Leszek
Odpowiedź:
Szanowny Panie,
nie należy się przejmować "dyskusjami" tego rodzaju na forach, ponieważ są one bezsensowne i bezcelowe, a są takie dlatego, że nikomu się nie chce wziąć "Słownik poprawnej polszczyzny" i sprawdzić, podobnie jak nikomu się nie chce w innych wypadkach skorzystać ze "Słownika jęyzka polskiego PWN", który jest w Interencie. Wobec czego bije się pianę cąłymi godzinami i dniami, a i dłużej to czasem się ciągnie, nie prowedaząc do żadnych sensownych rozwiązań, bo i jak
Poza tym jedzie się do Chorwacji, ponieważ Chorwacja to mimo wszytsko nie Słowacja, na która się jedzie.
Łączę pozdrowienia -
prof. dr hab. Mirosław Skarżyński
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko