Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Okolice Sibenika - proszę o opinie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 13.02.2007 23:55

Witam,
W ubiegłym roku spędziłem super urlop na Istrii (Porec i okolice). 8) Tym razem chciałbym zobaczyć inny kawałek Chorwacji. Mój typ w tym roku padł na okolice Sibenika. Wstępnie zarezerwowałem hotel Ivan w osrodku Solaris pod Sibenikiem. Prosze o opinie czy to dobry wybor jesli chodzi o lokalizacje na 10-dniowy pobyt z 4 letnim dzieckiem. Proszę o info jakie sa tam plaże oraz co warto zobaczyć. Z tego co wiem to w niedalekiej odległości jest sporo godnych uwagi miejsc (Sibenik, wodospady Krka, Trogir). Proszę również o opinie na temat samego Sibenika oraz kilka słow na temat Parku Narodowego Kornati.
Czy lokalizacja blisko sporego miasta jakim jest chyba Sibenik ma jakies znaczenie jesli chodzi o komfort odpoczynku :?:
Z gory dzieki za wszelkie rady, sugestie, opinie.
Pozdrawiam,
Tom
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 14.02.2007 10:53

z terenu tego kompleksu korzystałem w 2002r, mieszkałem co prawda na pobliskiej kwaterze ale nie było żadnych problemów z wejściem a właściwie wjeżdżaniem na solaris.
hotele wyglądały wówczas w porzo, na pewno była infrastruktura dla dzieci - nie zwracałem jednak na to większej uwagi.
plaże są w solarisie skaliste lub betonowe - od strony jednego z hoteli jest co prawda zatoczka z plażą drobnożwirkową ale woda tam była nieciekawa - jakaś taka mało przejrzysta. za to przy wszystkich plażach są zacienione miejsca pod drzewami - kocham to w chorwackich wybrzeżach.
można wyporzyczyć sobie także motorówkę lub polatać za motorówką na spadochronie - opłaty dość spore.
sąsiedztwo szybenika w ogóle nie przeszkadza - solaris jest ładnych kilka km od miasta. bardziej dokuczać może hałas z kempingu na terenie kompleksu.
wszystkie atrakcje, które wymieniłeś powyżej są oczywiście godne zobaczenia - a więc park krka, trogir, park kornati - ja dodałbym do tej listy jeszcze primostem i split. do dubrovnika jest daleko, za splitem na razie nie ma jeszcze autostrad - jadranką wlókłbyś się więc z 5 - 6 godzin w jedną stronę.
szybenik jest miastem przepięknym na pewno ci się spodoba. starówka jest bardzo zwarta więc i tak zobaczysz wszystko co trzeba bez dodatkowych wskazówek.
pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku.
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 14.02.2007 12:04

Witam! Ja byłem w sierpniu 2006 roku w Brodaricy k/ Szibenika nieopodał której znajduje sie kompleks Solaris. Na jego terenie byłem kilka razy gościnnie. Od strony zatoki sa spore szerokie plaże z drobnego żwirku. Od strony zatoki znajduja sie baseny z morska wodą. Zjeżdżalnie na basenach płatne za każdy przejazd. Były skutery wodne, banan ale dośc drogo. Odległośc do Szibenika ok. 3 km, nie stanowi w moim odczuciu żadnego problemu, w okolicy jest cicho, spokój. Faktycznie na terenie kompleksu znajduje sie równiez dośc duzy camping. Stare Miasto w Szibeniku warte zobaczenia / katedra, ruiny twierdzy z których rozciaga sie fajny widok na okolicę/.
Ja polecam wypad na wieczorny spacer do pobliskich Vodic / ok 10-15 km/
i jak najbardziej Trogir, wodospady. Jest to niezła baza wypadowa do zwiedzania tego tego rejonu Cro. Dojazd w porządku, my wyjeżdżalismy z Polski w poniedziałek wieczorem i przez całą trase luz, jechaliśmy CZ-A-SłO i CRO. Mam sporo zdjęć z Solarisu. Pozdrawiam!
Tomas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 14.02.2007 21:53

dede napisał(a):Witam! Ja byłem w sierpniu 2006 roku w Brodaricy k/ Szibenika nieopodał której znajduje sie kompleks Solaris. Na jego terenie byłem kilka razy gościnnie. Od strony zatoki sa spore szerokie plaże z drobnego żwirku. Od strony zatoki znajduja sie baseny z morska wodą. Zjeżdżalnie na basenach płatne za każdy przejazd. Były skutery wodne, banan ale dośc drogo. Odległośc do Szibenika ok. 3 km, nie stanowi w moim odczuciu żadnego problemu, w okolicy jest cicho, spokój. Faktycznie na terenie kompleksu znajduje sie równiez dośc duzy camping. Stare Miasto w Szibeniku warte zobaczenia / katedra, ruiny twierdzy z których rozciaga sie fajny widok na okolicę/.
Ja polecam wypad na wieczorny spacer do pobliskich Vodic / ok 10-15 km/
i jak najbardziej Trogir, wodospady. Jest to niezła baza wypadowa do zwiedzania tego tego rejonu Cro. Dojazd w porządku, my wyjeżdżalismy z Polski w poniedziałek wieczorem i przez całą trase luz, jechaliśmy CZ-A-SłO i CRO. Mam sporo zdjęć z Solarisu. Pozdrawiam!

Czesc Dede,
Czy zdjęcia o których piszesz ma w formie cyfrowej? Jeśli tak czy byłaby szansa zobaczyc je w jakiś sposób?
Czy ten kompleks jest strasznym molochem czy też mieszkając w hotelu można spokojnie odpocząc. Sczerze mówiąc rozpatrywałem też Vodice. Czy według Ciebie jest to miejsce lepsze niz Solaris pod Szybenikiem?
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 15.02.2007 21:43

Witam! Własnie wysłałem Ci kilka zdjęć z Solarisu. Jak juz gdzieś pisałem nie byłaem w Solarisie na stałe więc nie moge powiedzieć jak wygląda cały pobyt na wczasach. Kompleks jest dość duzy i przebywa w nim sporo ludzi ale jak zobaczysz na zdjęciach na plaży nie ma specjalnego tłoku, mozna znaleźć miejsce dla siebie. Sa boiska do gier zespołowych, tenisa.Jak juz pisałem okolica jest naprawde spokojna,cicha. W Brodaricy poza kilkoma restauracjami, pizzerią nic nie ma. Jesli chodzi o Vodice to nie mogę nic powiedzieć na temat plazy, bo na niej nie byłem. Bywałem tam wyłącznie późnym popołudniem lub wieczorem / kolacja, spacer/. Jednym słowem nie podejmuję sie wypowiadać co było by lepsze na wakacyjny pobyt / kazdy ma inne preferencje/.Pozdrawiam!
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 17.02.2007 19:30

Czy mogę również prosić o zdjęcia z Solarisa?
Mile widziane również namiary na kwaterę w Brodaricy.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
heza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heza » 25.02.2007 11:59

Witaj dede.
A pochwal się gdzie mieszkałeś w Brodaricy. Ja również byłem tam w ub. roku w sierpniu w dniach 6-17. I tak się składa, że w tym roku zapewne będzie to samo miejsce. Bylo dość tanio i dobre miejsce na wypady w okolice.
Pozdrawiam
heza
elamar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elamar » 25.02.2007 13:46

W roku 2002 mieszkałam w kompleksie Solarisa. Muszę przyznac,że plaże tam są głownie betonowe, ale jest też zejście z drobnymi kamykami. Stosunkowo sporo jest jeżowców (np. w stosunku do Jelsy i Ljoljnicyk/Rogoznicy) dla tego polecam obuwie szczególnie dla maluszka. Bardzo dobre były posiłki. Do samego Sibenika jest kwałek, ale jesli jest samochód to żaden problem. Moje wrażenia oceniam na 4+
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 25.02.2007 14:23

Czy osoby "z zewnątrz" mają wstęp na obiekty Solaris?
elamar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elamar » 25.02.2007 14:28

Z tego co widziałam to była "strzeżona" brama wjazdowa, ale ogólnie kręciło się sporo osób, bo niedaleko był też camping i kwatery w apartamentach. Na plaży byli też Chorwaci. Generalnie nigdy nic nikomu nie zginęlo, było raczej spokojnie.
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 05.03.2007 20:20

PostWysłany: 25-02-2007 12:59 Temat postu:
Witaj dede.
A pochwal się gdzie mieszkałeś w Brodaricy. Ja również byłem tam w ub. roku w sierpniu w dniach 6-17. I tak się składa, że w tym roku zapewne będzie to samo miejsce. Bylo dość tanio i dobre miejsce na wypady w okolice.
Pozdrawiam
heza

Witam! trochę mnie nie było bo nie działał mi net ale staram się nadrobić zaległości. Ja ze znajomymi mieszkałem przy ul. Ribarskiej tj. jadąc od Sibenika zaraz na poczatku Brodaricy w lewo i pod górkę, dokładnie na wprost zjazdu na plażę w miejsu gdzie są te kafejki przy plaży. Ogólnie nie narzekam, jak dla mnie na piewrszy raz było dośc fajnie. Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano 06.03.2007 20:36 przez dede, łącznie edytowano 1 raz
beti222
Globtroter
brodarica

Nieprzeczytany postnapisał(a) beti222 » 06.03.2007 09:08

Witam, ja tez mam pytanie o miejscowosc Brodarica.
Znalazlam fajne apart na stronie www.cyklada.com.pl w Brodarica i chcialam sie zapytac, bo jakos malo jest info o plazach a jedziemy z dziecmi ,czy sa zwirowe czy tylko betonowe?
Jak tam jest? czy wieczorami jest co robic? Bylam 3 razy w Breli i tam bardzo mi sie podobalo ,ale w tym roku chcielismy zobaczyc inne miejsca pozdr.
Czy ja tez moge prosic o jakies zdjecia?
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :lol:
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 06.03.2007 20:35

Witam! Plaża w południowej części Brodaricy, wjeżdżając od strony Sibenika jest ok, bardzo drobne kamyki, ja leżałem spokojnie na ręczniku. Myślę, że własnie tutaj spokojnie mozna iść z dziecmi. Plaża ta ma gdzieś ok. 150m długości. Idąc dalej w stronę północną są grubsze kamienie i beton.
W samej Brodaricy jak juz chyba wspomniałem wyżej nie za bardzo jest co robić wieczorem. Na plazy są 2 kafejki czy bary, obojetnie jak je nazwiemy / odkryte/. Dla dzieci nie ma tutaj praktycznie żadnych atrakcji, to nie jest Łeba czy Władek. Pozostają tylko wieczorne spotkania przy winie w miłym towarzystwie. Wysłałem Ci kilka zdjęć,podeślę coś jeszcze. pozdrawiam!
beti222
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beti222 » 07.03.2007 22:30

Dzieki za odp i zdjecia. Chyba sie zdecydujemy -podoba mi sie :D
beti222
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beti222 » 07.03.2007 22:33

Jesli chodzi o rozrywke to wieczorem zawsze mozna gdzies pojechac.Glownie chodzi mi o to ,zeby nie bylo wlasnie tak, jak na plazy w Lebie :D W dzien wole cisze a wieczorem mozna poszalec :wink: pozdr
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone