Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
1Marek1
Globtroter
Przejazd przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1Marek1 » 07.05.2006 16:01

Wybieram się na Makarską i pojadę przez Węgry. I mam pytania:
1. Jak daleko w strone Chorwacji sięga autostarda z Budapesztu przez balaton.?
2.Ile kosztuje ta autostarda?
3.Jak ominąć Budapeszt (z kierunku Sahy w stronę Balatonu)?
4. Co z walutą-czy mam brać korony słowackie,forinty, Euro-czy wystarczą same Euro (problem opłąt za autostradę, paliwa).
pozdrawiam
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 07.05.2006 18:46

Ja z Krakowa ostatniego lata pojechalem nie przez Budapeszt,w ktorym zawsze sie gubie,ale przez Zwardon,Bratyslawe i zachodnie Wegry,kawalek Sloweni i Chorwacja.Popatrz na mape,moze taka trasa Ci przypadnie do gustu.Powiem Ci,ze do Zwardonia trasa kiepska,do Bratyslawy autostrada,a Wegry trasa spokojna,a Chorwacja prawie caly czas autostrada do Dalmacji.Nic dodac nic ujac.Aha Wegry bez oplat.Slowacja winietka na autostrade.
Pzdr.
Andrzej_Krak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej_Krak » 08.05.2006 18:10

Witam
Potwierdzam - w zeszłym roku jechałem również tą trasą. Jak dla mnie super. Trzeba tylko uważać na Węgrzech na radary - tak mówili - ja jechałem nocą i nie spotkałem nic takiego :). Kraków - KRK 12,5 godzinki. - no na dół CRO trochę dłużej ale za to cały czas autostrada. Pozdrawiam[/url]
mack
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mack » 08.05.2006 18:33

w zeszłym roku autostrada kończyła się w zamardi (kilka kilometrów za siofok) + jeszcze kilkunastokilometrowy kawałek wybudowany w szczerym polu - równolegle do starej drogi. bratanki wzieli się do roboty i podejrzewam, że obecnie będzie jeszcze więcej autostrady - może do Nagykanizsa? a co do opłat (uwaga do Hawła) to wydaje mi się, że na odcinku do balatonu obowiązuje juz opłata - ale mogę się mylić. sam kupuję winiety, bo jeżdżę autostradą od Miszkolca, a tam opłata obowiązuje na pewno.
mack
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mack » 08.05.2006 18:36

aha, za winiety (po węgiersku matrica) możesz płacić kartą albo w euro
marecki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecki » 09.05.2006 08:55

Witam.
Zastanawiamy się czy nie jechać w tym roku przez Wegry. Zawsze jechałem przez Bratysławe, Eisepstadt, Graz, Malibor, Maceli, itd.
Pytania do specjalistów.
-Czy do miejscowości Zamardi (nad Balatonem) od Bratysławy jedzie się cały czas autostradą?
-Koszt winet przez Węgry
-Czy Budapeszt ma obwodnice? Bo http://www.viamichelin.com pokazuje, że ma.
-Jakie są plusy tej drogi?

Dzieki za informacje, pozdrawiam. :D
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 09.05.2006 11:13

Przesyłam link do autostrad na Węgrzech http://www.autopalya.hu/Engine.aspx Powinno to rozwiać wszystkie podawane przez Was powyżej wątpliwości. W razie czegoś niezrozumiałego pomogę. Pozdrawiam Jurekg
marecki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecki » 10.05.2006 07:51

Witam.
Link jest świetny, ale nic nie rozumiem !!! Może ktoś jechał już w tym roku, to by cos napisał.

pozdrawiam
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 10.05.2006 14:50

Z całkiem innego wątku
faziolot napisał(a):
Mam pytanko odnośnie kawałka od granicy słowacko-węgierskiej w Rajce do zjazdu do Moson(coś tam). Czy ten kawałek drogi jest płatny? W którym miejscu trzeba zjechać?
Dzięki za info.
Pozdro
[/b]

Odcinek jest bezpłatny. Dopiero wjazd na drogę w kierunku Budapesztu jest płatny (tzn chyba winietki)
Natomiast trafić na właśiwe przejscie łatwo nie jest bo najpierw jest przejście lokalne - gdzie Cię na Węgry nie przepuszczą, potem jest przejscie do Austri a potem na Węgry. Gdy mija się Bratysławę od zachodu nie ma problemu, trafić łatwo ale jak się jedzie przez miasto to można się pomylić

Czyli jak technicznie wygląda przejzad przez Bratysławę jadąc autostrada od Żyliny, żeby trafic na właściwe przejście graniczne, skręcić do Moson i nie zapłacić za winietki na Węgrzech?
Adam Dziuszko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Dziuszko » 11.05.2006 19:39

Haweł napisał(a):Ja z Krakowa ostatniego lata pojechalem nie przez Budapeszt,w ktorym zawsze sie gubie,ale przez Zwardon,Bratyslawe i zachodnie Wegry,kawalek Sloweni i Chorwacja.Popatrz na mape,moze taka trasa Ci przypadnie do gustu.Powiem Ci,ze do Zwardonia trasa kiepska,do Bratyslawy autostrada,a Wegry trasa spokojna,a Chorwacja prawie caly czas autostrada do Dalmacji.Nic dodac nic ujac.Aha Wegry bez oplat.Slowacja winietka na autostrade.
Pzdr.

Jadę z Krakowa do Zadaru. Słyszałem o trasie Zwadroń-Bratysława-Csorna-Redics-Mursko Sredisce-Zagrzeb-Zadar-czy mógłbyś coś powiedzieć o tej trasie
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 11.05.2006 20:31

Jak juz pisalem,rok temu jechalem ta trasa przez Slowacje i Wegry.Wegry robilem wieczorem,wiec nie bylo duzo policji i nic po drodze nie widzialem.Trasa spokojna,polecam.W dzien pewno bedzie wiecej policji z radarkami,wiec trzeba sie pilnowac...
1Marek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1Marek1 » 13.05.2006 16:07

Myśle,że pojade przez Węgry przez Rajkę -czyli z ominięciem Budapesztu i balatonu, trasę 86. Na mojej mapie w obok przejścia w Rajce jest też inne przejście SLO/H (droga nr 150) W przypadku jazdy przez Rajkę (autostarda z Bratysławy-którą pojadę) ląduje się na autostradzie na Węgrzech M1, która jest płatna a dopiero później zjeżdża się na Csorne.

1.Ile kosztuje nią przejazd (opłata czy winieta) oraz
2. czy przy płaceniu w EURO wydają resztę w forintach?
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 13.05.2006 21:10

Jeżeli pojedziesz przez Rajke to faktycznie wjedziesz na M1, ale ten odcinek do zjazdu z M1 na Csorna jest bezpłatny, wiem bo jechałem tą drogą już trzy razy
Pzdr Jacek
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 14.05.2006 04:39

Jak przedmowca,bezplatny odcinek od granicy do zjazdu na Rajke.
daisykf
Cromaniak
Posiłki w drodze

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 14.05.2006 08:50

Węgry słyną ze swej wyśmienitej kuchni.
Dla tych którzy jadą przez zachodnie Węgry.
Polecam w drodze przez Węgry zajazd na głównym skrzyżowaniu w miejscowości CSORNA , nie sposób ominąc.
Jedzenie wyśmienite, dość tanie.Można wymienić się też winietkami
Polecam żeberka faszerowane (w miejscu kości wspaniału grzybowo- paprykowy farsz)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone