Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłaty za dzieci w kwaterach prywatnych

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 09.06.2009 18:05

Cześć
Z góry przepraszam jeżeli powiele temat, ale nie znalazłem informacji nt. opłat za pobyt dzieci w kwaterach prywatnych.

W tym roku wybieram się z maluchami (2 lata i 1 rok) do Chorwacji. Być może pojedzie z nami jeszcze jedna para z dziećmi (6 lat i 1 rok). Zakładając, że dla dzieci nie potrzebujemy dodatkowych łóżek, a tylko ewentualnie więcej przestrzeni (obszerne sypialnie lub pokój dzienny), czy należy się spodziewać, że będziemy musieli płacić za dzieci? Jeżeli tak to jakich spodziewać się kosztów?

A może jest tak optymistycznie, że jak już się wynajmuje apartament, to właściciele kasują tylko od dorosłych osób, a dzieci ich nie interesują?

Będę wdzięczny za opinie. I przepraszam, jeżeli powielam temat, który gdzieś już wystąpił, a ja go przeoczyłem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2009 18:17

marek_k napisał(a):....A może jest tak optymistycznie, że jak już się wynajmuje apartament, to właściciele kasują tylko od dorosłych osób, a dzieci ich nie interesują?.....

W apartamentach i pokojach do wynajęcia płaci się za ILOŚC łóżek.
Wiek nie ma znaczenia.
Jak dzieci mają razem z Wami spać w łózku a nie osobno to zadaj takie pytanie włascicielowi czy wyrazi zgodę na to że wynajmujecie lokal dla 2 osób w którym de facto będą przebywały 4 osoby. My na forum w takim wypadku możemy najwyżej wróżyć :wink:
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 09.06.2009 19:01

Doskonale rozumiem, że jak już będę na miejscu, to się dowiem czy właściciel będzie oczekiwał dodatkowej zapłaty za obecność dzieci w apartamencie, nawet gdy je położę w przywiezionym ze sobą łóżeczku turystycznym, lub będzie spało z nami w łóżku.

Moje pytanie miało na celu uzyskanie informacji nt. doświadczeń innych uczetników forum w podobnych sytuacjach.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.06.2009 20:40

Marku, jeżdżę z małą od kiedy miała 1,5 roku (teraz ma 7) i powiem Ci że tak do końca nie wiem jak liczą. Jak rezerwowałem apartman w 2004 to cena była podana za 2 osoby i za małą nic mi nie doliczyli w tym samym roku w Grebasticy na początku września dostałem noclegi dla 3 dorosłych i małej za 25E :) . W 2005 w Basce na Krku cena była negocjowana - tyle i tyle za wszystkich (dogadywałem się na miejscu). W 2006 mieliśmy apartman dla 8 osób (plus dodatkowo 2,5 letni dzieciak spał z mamą), posłałem właścicielom nasz skład z podanym wiekiem dzieciaków też obliczyli jakoś tam cenę (wyszło taniej niż z moich wyliczeń wynikało :) ) W tym samym roku na Hvarze zapłaciłem 25E za apartman dla 3 osób więc nie wiem jak to liczone bo cena poniżej 10E/os to raczej mało realna więc chyba małej nie liczyli. W 2007 Korcula, Peljesać i Żivogosce - wszędzie negocjowane na podstawie składu osobowego jaki właściciele widzieli jak do nich dotarliśmy ale też nie sądzę by sporo doliczali za dziecko bo ceny raczej mocno umiarkowane były, 2008 ten sam apartament co w 2006, zapłaciłem mniej niż w 2006 (byliśmy w 8 osób) ale odliczone mieliśmy coś jako "stali klienci", więc też trudno wyczuć. Generalnie liczą za łóżko, ale jak widzą dzieciaka to cena za 3 łóżko spada, no chyba że gdzieś się zgredy trafią co nie lubią dzieciaków. My do tej pory chyba mieliśmy szczęście :)
ineczka71
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ineczka71 » 09.06.2009 23:34

A my bylismy w tym roku na Korculi w 4 osoby i 2 dzieci (1 i 5). Apartament byl dla 4 osob i cena byla konkretna za calosc. Co prawda wlasciciel najpierw chcial doliczyc cos ekstra, ale po krotkich negocjacjach (w internecie jest cena konkretnie za apartament) ustalilismy cene ze srodka widelek cenowych. Nie ukrywam, ze pewnie nie bez znaczenia bylo, ze bylismy przed sezonem i nie mial innych chetnych :wink:
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 10.06.2009 06:18

Dziękuję bardzo za odpowiedzi i proszę o następne, jeżeli ktoś z Was ma wiedzę w tym zakresie.

Jak uważacie, czy w naszej sytuacji (2 pary, każda z dwójką dzieci) trzeba rezerwować apartament przed wyjazdem? Wiem doskonale jakie są wady i zalety jednego i drugiego rozwiązania. Byłem 4 razy w Cro i za każdym razem szukałem na miejscu, jednak z dziećmi jedziemy pierwszy raz. Bardziej mi chodzi o to, co byście zrobili na naszym miejscu.
Planujemy Dalmację, raczej w częsci południowej (wschodniej) i niestety w I połowie lipca.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.06.2009 08:16

Dlaczego "niestety w pierwszej połowie lipca" ?? Niestety bo sezon czy jak ? :) Lipiec jest ok.
Co do kwater...prawdę mówiąc doświadczenia nie mam bo my ciągle w jedno miejsce i nikt nas tam nie kasuje ale z opowieści znajomych wiem, że na dwoje babka wróżyła. Jedni co rok jeżdżą z dzieciakami (teraz mają 6 i 8 lat) w ciemno i na miejscu szukają, w środku sezonu, zawsze znajdują i zawsze dobrą cenę maja. Inni rezerwują na miejscu, w Polsce, bo raz pojechali i nic sensownego nie znaleźli ale prawdę mówiąc nie wiem co oni uważają za "sensowne".
Najgorsze jest to szukanie kwater, po jakby nie był długiej podróży, zmęczeni, z dziećmi - to może odstraszać, ale z drugiej strony można przecież znaleźć coś naprawdę fajnego.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.06.2009 08:28

marek_k napisał(a):
Jak uważacie, czy w naszej sytuacji (2 pary, każda z dwójką dzieci) trzeba rezerwować apartament przed wyjazdem?

W jakim wieku macie dzieciaki :?: W sumie apartament dla 4 osób znajdziecie bez problemu, jeśli mają to być 2 apartamenty i każdy dla 4 osób w jednym domu, to już może być problem, bo mało kto pozwala sobie by taki pustostan jakby nie patrzeć w środku sezonu pozostawić. Jeśli do tego dzieciaki zaczną Wam marudzić w trakcie poszukiwań to już się niemiło zaczyna robić a upał może dodatkowo robić swoje.
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 10.06.2009 08:39

Nasz dzieci są małe: 2,5 roku i 12 miesięcy. Znajomi mają dzieci w wieku 6 lat i 2 lata. Chcielibyśmy szukać coś z dwoma dużymi sypialniami, ewentualnie plus pokój dzienny.

WIem, że poszukiwanie kwater z takimi maluchami jest trudne, ale podróż będzie dwudniowa - najpierw nad morze (przypuszczalnie Zadar lub nawet dalej), a potem do Dalmacji PŁD. w pobliże miejsce poszukiwań - tak aby podróż przed poszukiwaniami nie trwała zbyt długo (właśnie ze względu na dzieci) i aby zacząć poszukiwania wczesnym popołudniem, a nie wieczorem.

Jedyne co mnie martwi, to że rzeczywiście może być problem ze znalezieniem dużego opartamentu na początku lipca. Z drugiej strony w internecie apartamenty złożone z dwóch większych sypialni oscylują ok. 80-90 Euro. Biorąc pod uwagę doświadczenia z lat ubiegłych, myślę że moglibyśmy znaleźć coś w okolicach 60 Euro. Jak myślicie?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.06.2009 09:37

http://www.apartmentsluka.com/kat1.php za ten apartament płaciliśmy niecałe 100E (92- 95 jakoś tak). Piętro wyżej są takie apartmany http://www.apartmentsluka.com/kat2.php - napisz meila i zapytaj czy mieli by coś i w jakiej cenie. Dla 4 osób 80 -90 to baaardzo dużo, ale wszystko zależy od Waszych wymagań. Ilość łóżek w sypialni najczęściej jest dostosowana do jej wielkości więc raczej nie licz, że znajdziesz dużą sypialnię z dwoma łóżkami gdzie dostawisz jeszcze np 2 turystyczne, bo w takim przypadku właściciel dostawi sam jedno łóżko i będziesz miał sypialnię dla 3 osób i za taką zapłacisz.
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 10.06.2009 10:14

Dzięki Rysio. Napisałem.
Jeżeli tam byłeś, to może od razu mi napiszesz jak daleko jest do najbliższej plaży?
Arkadiusz N
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arkadiusz N » 12.06.2009 21:16

Podczas pobytu w Vodicach płaciliśmy za apartament, nie za ilość osób. Faktem jest że maksymalna ilość osób również była podana. W naszym przypadku liczba ta wynosiła 4.
Kwiotek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kwiotek » 15.06.2009 21:37

Nie wiem do końca jak to jest ale w moim przypadku właścicielka napisała mi, że jak ma zgłoszony apartament dla 5 osób to musi w nim być 5 osób bo mają jakieś kontrole. Nie ważne jest czy apartament na 30m2 czy 100m2 ważne na ile osób ma zezwolenie. W moim przypadku apartament był liczony na 5 osób i musiałem dokupić 1 łóżko :) więc to chyba jakiś bonus dostałem na jedno dziecko :)
W sumie płacimy 85E/dzień + ewentualnie klimatyzację którą możemy sobie dokupić 10E/dzień ale to zobaczymy na miejscu.
KrisLukas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisLukas » 15.06.2009 21:41

Znowu temat w ktorym krakusowi rozchodzi sie o pieniadze :D :D :wink:
marek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek_k » 15.06.2009 21:46

Tak się składa, że jestem "element napływowy", a nie rodowity Krakus, więc nie usiłuj mi wmawiać jakiegoś geograficznie zaprogramowanego skąpstwa. Pytam po prostu dlatego, że pierwszy raz jadę z dziećmi, a chyba nic złego w tym, że staram się dowiedzieć jakie będą koszty takiego wyjazdu?
Rozumiem, że kolega sympatyczny to jak już jedzie, to z workiem pieniędzy, niezależnie od tego ile wyda. Pozazdrościć, pozazdrościć swobody gospodarowania finansami.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone