Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd nieswoim samochodem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pzi
Plażowicz
Wyjazd nieswoim samochodem

Nieprzeczytany postnapisał(a) pzi » 15.08.2007 21:22

Witam

Poczytałem trochę forum, skorzystałem z wyszukiwarki ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie: chciałbym wyjechać do Chorwacji na urlop samochodem, który w dowodzie ma wpisany bank, jako właściciela (samochód jest na kredyt); czy muszę uzyskać jakieś specjalne zezwolenie na wyjazd tym autem za granicę?
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 15.08.2007 21:36

No ale ty chyba jesteś współwłaścicielem :?: lub przynajmniej użytkownikiem :?: to nie potrzebujesz zgody :wink:
zielas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielas » 16.08.2007 05:48

Cześć!
Jestem w tej samej sytuacji co ty...
Załatwiam sobie na wyjazd druk upoważnienia użytkowania z PZM.
Weź swoje dokumenty od auta, dowód osobisty, prawo jazdy i umowę użytkowania wystawioną przez leasing i jedź do oddziału PZMTravel w Twoim mieście. Za 36,60 zł dostaniesz upoważnienie honorowane przez wszystkie kraje tranzytowe na drodze do CRO.
Przy okazji, to wyczytałem na forum, że nie kontrolują tych dokumentów przy okazji przekraczania granicy, ale w przypadku kolizji dajesz ubezpieczycielowi podstawę do unikania wypłaty świadczenia. Powołują się wtedy na fakt, że auto jest pojazdem służbowym, a Ty nie byłeś na wakacjach służbowo...
zielas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielas » 16.08.2007 14:38

Dziś załatwiałem w poznańskim oddziale PZMotu upoważnienie o którym mowa - formalności zajęły jakieś 15 minut i przemiła Pani wydała mi dokument
Teraz można spokojnie jechać...
miike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miike » 16.08.2007 15:08

Hmm ja rok temu jechałem pożyczonym autem brata (to samo nazwisko) i na granicach nie miałem żadnego problemu ( bo w sumie nie sprawdzają dowodu rejestracyjnego, w zasadzie to nic nie sprawadzają). A i nie kontrolowała mnie policja, może wtedy były by problemy.
Miałem ze sobą zwykłe oświadczenie o użyczeniu pojazdu po ang. podpisane przez brata.
sekou
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sekou » 16.08.2007 15:28

na granicy czesko-austriackiej mialem kontrole dowodu rejestracyjnego w obie strony. Wlaściciel ma to samo nazwisko więc nie bylo problemu. Nie wiem jak wygląda sprawa z autem na kredyt.
miike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miike » 16.08.2007 15:32

To mi nie kontrolowali dowodu rej.
Nie wiem jak wygląda sprawa z autem na kredyt

Hmm w tym roku ja też jadę autem na kredyt, no ale bank jest tylko współwłaścicielem, 1 właściciel to moja dziewczyna, chyba nie będą się czepiali jakeś adnotacji że współwłaścicielem jest bank?? :?
zielas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielas » 16.08.2007 21:37

w praktyce jest tak, że jeśli w dowodzie rejestracyjnym widnieje nazwisko kierowcy (nawet jako współwłaściciela) czy pasażera samochodu, to nie będą się doszukiwać niezgodności...
problem dotyczy głownie aut leasingowanych, gdzie właścicielem jest wg dokumentów bank i nie ma nic o użytkowniku...
zielas
Janek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek » 19.08.2007 13:50

Jeżdżę do Chorwacji samochodem zarejestrowanym na firmę. Nie zdarzyło mi się, aby na jakiejkolwiek granicy proszono mnie o dowód rejestracyjny lub prawo jazdy (kilka lat temu pytali czasem o zieloną kartę). Nie wiem jak jest w przypadku kontroli policyjnej, bo to "szczęście" jeszcze mnie nie spotkało.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone