Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Winsurfing

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zadus
Plażowicz
Winsurfing

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zadus » 20.04.2005 08:32

Witam Wszystkich

Mam pytanie - moze ktos bedzie wiedzial - kiedy i gdzie w Chorwacji mozna plywac na desce.
Mowiac "plywac" mam na mysli oczywiscie slizganie sie a nie stanie na dese i kolysanie sie na falach.
Jest Bora, Jugo i jeszcze jakies inne wiaterki ale kiedy i gdzie one wieja?
Moze ktos z szanownych forumoiczow "troche" plywa ?
Jesli tak - prosze o kontakt:

Z powazaniem
Robert Zadecki
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
tel. 0502641661
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 20.04.2005 10:15

Super miejscem jest Peljesac, konkretnie okolice Orebica, pomiedzy Peljesacem a Korcula tworzy sie naturalna dysza w ktorej wieja stabilne i dobre wiatry, podobnie jak na jez Garda - rano wieje w jedna strone a popoludniu w druga, jest to chyba najlepsze miejsce w Cro do plywania na desce, mozna spokojnie chodzic w slizgu, i nawet nie trzeba miec bardzo duzego zagla,
zreszta w okolicy Orebica jest kilka campow okupywanych przez deskarzy.
Polecam camp PERNA w Orebicu - super - ja tam bylem, w Viganij jest tez serfingowy camp Antony Boy,

popatrz tez na grupy dyskusyjne pl.rec.windsurfing i tam jak przeszukasz historie to znajdziesz sporo info o surfowaniu w Cro, podobno jest jeszcze gdzies miejsce do plywania ale szczerze mowiac nie wiem gdzie, natomiast sadzac po ilosci szkolek obozow i zwyklych ludzi plywajacych oraz obserwujac ilosc aut z deskami na dachu jadacych w kieruknku konca Peljesaca to chyba dobre miejsce

pozdr.
Olo
Zadus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zadus » 20.04.2005 12:09

Dzieki za odpowiedz

Wybieramy sie w okresie pierwszych 2 tygodni sierpnia na poludnie Chorwacji (gdzies pomiedzy Splt a Dubrownik)
Informacje na temat wiatru w tym rejonie i o tej porze roku i sa raczej sprzeczne.... a wiezienie deski grubo ponad 1500 kilometrow w jedna strone tylko po to zeby ja przewiezc jakos mi sie nie usmiecha....

Chodzi mi raczej o ogolne spostrzezenia dotyczace wiatru w tym rejonie.
Jedziemy bez rezerwacji (tzn. w "ciemno" - jak zwykle) wiec nie wiemy gdzie sie zatrzymamy (na 1000% nie bedzie to hotel w miescie bo lubimy cisze, spokoj, kamieniste wybrzeze i piekne widoki)

Jeszcze raz dzieki za odpowiedz Olo.
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 20.04.2005 12:52

tzn tak slyszalem ze sa podobnop dni kiedy jest slabo z wiatrem - ja bylem we wrzesniu, 2 i 3 tydzien wrzesnia, i na wiatr nie mozna narzekac, moja lepsza polowa byla 3 i 4 lata temu na przelomie sierpnia i wrzesnia tez na peljesacu i tez byla bardzo zadowolona z warunkow, powiem tak moze czasem brakowalo troche zagla - mamy 8 m2, ale czasami tez taklowalismy mniejsz 6,5 m2 i bylo super,
mieszkalismy na kampie PERNA - opisywanym tu na forum, duzy kamp, ladne sanitariaty, zacieniony, miedzy drzewami, dla mnie super, na koncu Orebica, wieczorami spokojnie - bylismy z malym dzieckiem i nie bylo hucznych imprez do bialego rana,
zwiedzalem tez camp AntonyBoy w Viganji - ale dla mnie ma jedna wade jest po drugiej stronie drogi - tzn. jest plaza, droga (malo ruchliwa ale jest) i dopiero camp - ale tez sanitariaty spoko, troche gorzej z cieniem ale tez jest.
a Perna jest na brzegu wiec nie musisz wogole chowac sprzetu w dzien jak idziesz np do swojego obozowiska na obiadek ;))

ja polecam to miejsce i jak mowie ja i zona bylismy zadowoleni i to bardzo

pozdr
Olo
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 20.04.2005 13:15

Dobre warunki i kilka ośrodków windsurfingu jest także na wyspie Brac w okolicy miasta Bolniedaleko znanej plaży Zlatni Rat :lol:
:hut:

pzdr :papa: :papa:
majus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majus » 20.04.2005 17:36

Te warunki o których pisze Diego M, to są w godzinach 12-16 i nie zawsze idealne, ale czasami jak zawieje to zawieje, tak że z tego wiatru mają tylko przyjmność ci co na deskach a resztę to raczej wywiewa z plazy.
Sytuacja na Brać - Bol jest podobna do tej jak na Peljesac, pomiędzy wyspą Hvar jest taki właśnie tunel.
Jest kilka miejsc gdzie mozna zostawić deski i nie składać ich codzienne, są szkółki tylko z ewentualnym serwisem nie zawsze jest łatwo. No i co jeszcze jest to drogo :cry: i bardzo ciasno jeśli chodzi o miesiące lipec-sierpień.

A z najbardziej czego trzeba to cierpliwego towarzystwa, którym nie będzie przeszkadzalo wietrzenie się na plaży. Sam wynudziłem się do bólu dwa tygodnie - ale i tak mile je wspominam.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 20.04.2005 18:03

Na Peljesacu (najlepiej w miejscowości Viganj) masz prawie pewne 4-6B codziennie od 10 do 16-18. Zwykle z kierunku NW. Stan morza 3-4B.

Natomiast w Bol na Bracu wiatr wieje zwykle trochę słabiej, ale prostopadle do niskiego półwyspu i zawsze po jednej stronie masz spokojną wodę przy silnym wietrze.

Wybierz to co bardziej lubisz. Oczywiście wróżką nie jestem i gwarancji na wiatr Ci nie dam.
Sam popatrz na wiatry:
http://www.windguru.cz/int/index.php
tu masz i Viganj i Bol.

pozdraviam MP
Zadus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zadus » 20.04.2005 18:25

Wszystkim - serdeczne dzieki.
Jestem blizej niz dalej podjecia decyzji o zabraniu deseczki.
Kobieta mi sie troche "krzywi" bo jesli bedzie wialo to raczej przez te dwa tygodnie nie bedzie mnie widywala zbyt czesto :wink:

Jeszcze jedno pytanko:
Planujemy zatrzymac sie na stalym ladzie - choc raczej daleko od cywilizacji - tam sa gory ktore "spadaja" prosto do morza - czy w ich "cieniu" takze troche dmucha? Czy nie bedzie problemu z doplynieciem na desce do miejsc o ktorych piszecie?

Powidzcie jeszcze tylko czy na granicach nie mieliscie zadnych problemow z przewiezieniem sprzetu - bo slyszalem ze czasem takowe bywaja - szczegolnie z drozszym sprzetem....
Moj nie jest az taki drogi ale kilka "tysiakow" na niego wydalem....
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 20.04.2005 18:42

Dopłynięcie na desce? No bez GPS-a i dobrej mapy to się nie uda.

To żart, a poważnie to na Peljesacu zawsze w jedną stronę będziesz miał
halsówkę. Na Bracu - nie wiem.

Deskę zabierz, nawet się nie zastanawiaj.

Na granicy zero problemów. Nie z takim sprzętem się jeździło.
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 23.04.2005 19:45

Stronka dla symatyków windsurfingu ośrodka Perna na Peljesacu
http://www.perna-surf.com/ :lol: :hut:

pzdr :papa: :papa:

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies