Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tymczasowy dowód rejestracyjny

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Beata W.
Cromaniak
Tymczasowy dowód rejestracyjny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 25.07.2006 08:07

Mam pytanie czy ktoś może jechał do Cro z tymczasowym dowodem rejestracyjnym od samochodu? Bo niestety taki posiadam i zastanawiam się czy tym samochodem bez problemu przejadę granice? Trasa Słowacja Węgry Chorwacja.

Pozdrawiam
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 25.07.2006 08:24

Słyszałem, że nie ma problemu z przekraczaniem granic na "miękkim" dowodzie, pod warunkiem, że jest ważny. Cyrk jest dopiero wtedy, gdy okres jego ważności się skończy. Trzeba pilnować terminów, bo możesz mieć problem z drogą powrotną do kraju.
Z resztą ten temat był niedawno "wałkowany" na forum. Kliknij na "Szukaj" i poszukaj ;)
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 25.07.2006 08:28

Dowód kończy swoją ważność dzień po moim powrocie więc z tym niema problemu. Mam tylko nadzieję że jakiś upierdliwy celnik niebędzie robił problemu z przepuszczeniem nas przez granicę.
Mam więc nadzieje że Masz rację.
Dzieki za info,

Pozdrawiam
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 25.07.2006 09:52

Beata W. napisał(a):Dowód kończy swoją ważność dzień po moim powrocie więc z tym niema problemu. Mam tylko nadzieję że jakiś upierdliwy celnik niebędzie robił problemu z przepuszczeniem nas przez granicę.
Mam więc nadzieje że Masz rację.
Dzieki za info,

Pozdrawiam

Tez miałem takie obawy przed wyjazdem :D
ale na żadnej z granic nikt nie ogladał dokumentow pojazdu tylko paszporty
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 25.07.2006 10:42

Trochę się uspokoiłam, aczkolwiek jadąc zimą na Słowację chcieli dowód rejestracyjny.

Pozdrawiam
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 25.07.2006 11:55

Beata W. napisał(a):Trochę się uspokoiłam, aczkolwiek jadąc zimą na Słowację chcieli dowód rejestracyjny.

Pozdrawiam

Mogą sobie chcieć dowód rejestracyjny łącznie z "kartą zbieracza grzybów". Jeżeli dowód jest ważny to nic im do tego. Przecież to oficjalny dokument.
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 25.07.2006 12:12

...ja równiez otrzymalem dzisiaj TYMCZASOWY dowod, wazny 30 dni...w piatek chce jechac do Chorwacji...czy dowod ten zostanie uznany w przypadku kontroli policyjnej lub na granicy???
ArekOpole@30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArekOpole@30 » 25.07.2006 14:29

Z doświadczenia - wydział komunikacji powiedział mi że dowód tymczasowy ma jedynie ograniczenie w czasie a nie terytorialne - więc można jechać.
Po drugie - polski celnik przy wyjeździe oglądał dowód i nie robił problemu
Po trzecie - poza polską granicą nikt nie chiał dowodu rejestracyjnego, mało w wielu miejscach nawet nikt nie oglądał paszportu :D
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 25.07.2006 20:26

ArekOpole@30 napisał(a):Z doświadczenia - wydział komunikacji powiedział mi że dowód tymczasowy ma jedynie ograniczenie w czasie a nie terytorialne - więc można jechać.
Po drugie - polski celnik przy wyjeździe oglądał dowód i nie robił problemu
Po trzecie - poza polską granicą nikt nie chiał dowodu rejestracyjnego, mało w wielu miejscach nawet nikt nie oglądał paszportu :D

jadę...raz kozie śmierć...mam jeszcze nadzieję, że do piątku będę miał prawo jazdy, jeśli nie będę skazany na maksimum nerów dając prowadzić swojej przyszłej narzeczonej (zaręczyny planuję na Sv.Ilje) i kolegów...brrr
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 25.07.2006 21:43

Uspokoję Was.

Jechałem w zeszłym roku w dodatku jak co roku zresztą przez BiH. I nikt nawet tam nie robił mi problemów. Jest tak jak mówił ktoś wyżej. Dowód tymczasowy jest tylko TYMCZASOWY. Znaczy to, że nie ubezwłasnowalnia posiadacza samochodu.
Uff
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 26.07.2006 07:07

...ja planuję jechać tylko przez Neum na Peljesać więc tam problemu nie może być :):):)...
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 26.07.2006 07:25

Dziękuję za wypowiedzi. Jestem już spokojna i mogę się skoncentrować na pakowaniu.

Pozdrawiam
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 26.07.2006 08:29

Ja też miałem dylemat z tymczasowym dowodem (auto mam zarejestrowane od wczoraj) czyli jego ważność kończy się 25 sierpnia, a więc w połowie mojego pobytu w HR. Kolega z mojej pracy, który zajmuje się rejestracją samochodów w mojej firmie (jadę do Chorwacji służbowym wózkiem) uspokoił mnie, że jeśli w ciągu 3 tygodni nie przyjdzie z Wytwórni Papierów Wartościowych właściwy dowód rejestracyjny, to w wydziale komunikacji przedłużą mi ważność dowodu tymczasowego o 2 tygodnie. Jest to normalna praktyka właśnie w takich przypadkach, jak mój :)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 28.07.2006 21:58

też wybieram się na "miekkim"dowodzie :)
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 08.08.2006 13:02

...wróciliśmy bez żadnych problemów...dówód przed wyjazdem złożony do schowka i tam pozostał przez cały czas...co dziwne jedyna nacja która nie wzięła do ręki naszych paszportów to ---> Bośniacy :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone