Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szutrowym szlakiem przez wyspy, czyli Chorwacja 2009

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.08.2009 11:38

Dwa dni temu dobiegły końca nasze czwarte wakacje w Chorwacji. (Chyba, co ja mówię, na pewno :!: jesteśmy uzależnieni :D). Były inne niż poprzednie wyjazdy, bo za punkt honoru postawiliśmy sobie, że dokładnie zwiedzimy okolice, w których będziemy, żeby po powrocie nie żałować, że jakieś niesamowicie urokliwe miejsce było tuż obok, a my tam nie trafiliśmy. Oczywiście nie udało się nam to w 100 procentach, ale nie da się zobaczyć wszystkiego...

Cel tego "zwiedzania" był też inny niż do tej pory. W ubiegłych latach oglądaliśmy głównie miasta, zabytki; tym razem skoncentrowaliśmy się na odkrywaniu urokliwych plaż i zatoczek.
Aby dotrzeć do tych (często odludnych) miejsc niejednokrotnie trzeba było pokonać szutrowe drogi; jedne lepsze, inne prawie nieprzejezdne. Ale co to dla nas i naszego Fabiaka (Skody Fabii :wink:):!: Chociaż czasami miałam wyrzuty sumienia, że go tak eksploatujemy, bo on był dla nas bardzo dobry i wcale się nie zbuntował i nie popsuł :D

Zapraszam więc Forumowiczów do wspólnej podróży i odkrywania dwóch bajecznych wysp Dalmacji - Hvaru i Korculi. Zanim tam jednak dotrzemy, spędzimy kilka dni na Makarskiej Rivierze (w tym jeden w Bośni - m.in. w Mostarze), a w drodze powrotnej na Węgrzech.

Jeśli chodzi o miejsca, w których byliśmy, nasza podróż wyglądała następująco:

30.07 - 03.08: Żivogosce Blato (Makarska Riviera)
03.08 - 08.08: Jelsa ( wyspa Hvar)
08.08 - 11.08: Korcula (wyspa Korcula)
11.08 - 13.08: Priżba (wyspa Korcula)
14.08 - 16.08: Bogacs koło Egeru (Węgry)

Nasze wakacje rozpoczęły się 29 lipca o godzinie 19:33, kiedy to wyjechaliśmy z Gliwic. Trasa naszego przejazdu to: Gliwice - Chałupki (Czechy) - Mikulov/Drasdenhofen (Austria) - Mureck/Lenart/Ptuj (objazd słoweńskiej autostrady) - Macelj (Chorwacja) - Zagrzeb - Split - Omis - Żivogosce Blato

Trasa minęła nam szybko i spokojnie. O godzinie 5:22 wjechaliśmy do Chorwacji :) Muszę się jednak przyznać, że trochę się pogubiliśmy w Ptuju, mimo że byliśmy dobrze przygotowani na objazd autostrady (wydrukowaliśmy mapki Ptuja i bardzo uważaliśmy). Słoweńcy nieźle to sobie wykombinowali. Trudno jest nie wjechać na krótki odcinek autostrady w Ptuju (która zresztą zaraz się kończy), gdzie patrol policji już czeka...
Na szczęście było wcześnie rano i dosyć pusto, więc mogliśmy zawrócić ze złej drogi.

Z innych ciekawostek, mieliśmy rutynową kontrolę drogową w Austrii (dokładnie o północy :!:). Przebiegła w sympatycznej atmosferze. Austriacki policjant zaskakująco dobrze mówił po polsku, co jednak nie powstrzymało mojego męża w "poprawieniu" go (- Dwa osoby? -Tak, dwie osoby :wink:)

Z faktów, które zanotowałam w naszej CROnice, powiem Wam jeszcze, że temperatura powietrza przed tunelem Sv. Rok w Chorwacji wynosiła 20 stopni, zaś za tunelem 27 st. (o godzinie 8:58 :D; staram się być skrupulatna, przynajmniej na początku, potem pewnie ujawni się moje "roztrzepanie" :wink:). Wkrótce, za Sv. Rokiem naszym oczom ukazał się widok, na który czekaliśmy przez cały rok:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Velebitski Kanał wyglądał bosko :!: Robiło się coraz gorącej, a ja już nie mogłam się doczekać, kiedy zanurzę się w turkusowe wody Jadranu...

Ciąg dalszy nastąpi już wkrótce :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Ostatnio edytowano 25.02.2012 19:06 przez maslinka, łącznie edytowano 5 razy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.08.2009 11:41

Ostatnio edytowano 18.08.2009 12:01 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 18.08.2009 11:46

Drugi! :lol:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 18.08.2009 11:47

Zasiadam wygodnie i zagłębiam się w lekturę :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.08.2009 12:03

Cześć Agnieszka. To dopiero będzie relacja - 4 000 zdjęć + dziennik :!:
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 18.08.2009 12:07

Doskonałe miejsce na odpoczynek. Czekam na cd.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 18.08.2009 12:20

Już się cieszę... :D
A skrupulatność imponująca... zwłaszcza jak patrzę na podawane przez Ciebie godziny :lol: :wink:

pozdr
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 18.08.2009 12:30

Z wielką przyjemnością zapisuję się do czytelni :)

My też w tamtym roku mieliśmy rutynową kontrolę w Austrii, też w okolicach północy, tyle, że nas zatrzymali celnicy i sprawdzali jedynie paszporty :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 18.08.2009 12:37

maslinka napisał(a): za punkt honoru postawiliśmy sobie, że dokładnie zwiedzimy okolice, w których będziemy, żeby po powrocie nie żałować, że jakieś niesamowicie urokliwe miejsce było tuż obok, a my tam nie trafiliśmy

To największa moja bolączka - zawsze udaje mi się zobaczyć :? o wiele za mało. Tym bardziej cieszę się z takiego Waszego podejścia :) do tegorocznych wakacji (chociaż te poprzednie były też intensywne :wink: ) bo i dla mnie coś z tego skapnie, jak sobie poczytam i pooglądam foty :D .

maslinka napisał(a): temperatura powietrza przed tunelem Sv. Rok w Chorwacji wynosiła 20 stopni, zaś za tunelem 27 st.

Bardzo lubię wyjazd z tunelu "Zimno-Ciepło" bo za nim od razu CZUJĘ wakacje :D .

Agnieszko, cieszę się że pozwiedzam Cro z Tobą, zanim za niecałe trzy tygodnie sama tam się znajdę :P
Pozdrawiam cieplutko :papa:
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 18.08.2009 13:15

siadam w pierwszym rzędzie czytelni imienniczko :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.08.2009 13:15

Witam Cię, Januszu Pierwszy :wink: i dziękuję za muzyczny prezent z Korculi :)

Janie, miło Cię widzieć :)

Yskyerko, być może mijałyśmy się gdzieś na uliczkach Korculi. Myślałam o Tobie jak dojeżdżaliśmy do Orebića (jak zobaczyłam drogowskaz na Borje :)).

Jacku, zdjęć jest dokładnie 4 185 :!: Ale aż tyle w relacji raczej się nie pojawi :wink: Co do CROniki, to tym razem zapisywałam same fakty - nazwy miejscowości, zatoczek. W poprzednich latach pisałam coś bardziej zbliżonego do dziennika czy pamiętnika. Tym razem skoncentrowałam się na "głównym zarysie", bo po pierwsze: miałam "lenia", a po drugie: wiedziałam, że opisywanie czeka mnie po przyjeździe :D

Witaj, Crayfish, ciąg dalszy już niebawem :D

Januszu, ta skrupulatność to było moje założenie na samym początku wyprawy (m.in. po to, by Wam wszystko dokładnie opisać :D). Ale jak już zobaczyłam Jadran (za tunelem Sv. Rok), to moja skrupulatność gdzieś uleciała. Zapomniałam o zegarku i nigdy go więcej na tych wakacjach nie założyłam :lol:

Joanno, cieszę się, że jesteś ze mną w podróży :)

Danusiu, w tym roku było chyba mniej intensywnie. Odkrywając zatoczki, zatrzymywaliśmy się w każdej z nich na kilka godzin i oddawaliśmy się błogiemu lenistwu :) Miasteczka natomiast zwiedzaliśmy głównie nocą :D
Masz rację, na tunel Sv. Rok czeka się cały rok :lol:

Agnieszko, miło mi Cię widzieć. Masz miejsce w pierwszym rzędzie zarezerwowane, a ja dalej z zainteresowaniem będę śledzić Twoją relację :)

Pozdrav :papa:
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 18.08.2009 13:18

A już miałam nadzieję, że to kolejny odcinek...
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 18.08.2009 13:31

Melduję się w czytelni :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.08.2009 14:08

Witaj moja imienniczko :D
Twoje relacje śledzę już od dawna :lol: i czyta się je świetnie, ale to chyba z racji Twojego zawodu, o ile dobrze pamiętam to masz wykształcenie polonistyczne :lol: . Zawody mamy chyba te same, z tym że ja jestem, a może byłam, "panią od matmy" i chyba dletego pisanie nie jest moją mocną stroną :wink:
Nie zawsze zostawiam ślad, ale wszystko czytam uważnie :D.
A opis Hvaru przeczytam szczególnie uważnie, bo mamy plany zwiedzać go w czasie ferii zimowych :D
Pozdrawiam
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.08.2009 14:23

Melduję się w czytelni :)
Czekam na relację i fotki 8)
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies