Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspa Brac - Bol

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bwperka
Plażowicz
Wyspa Brac - Bol

Nieprzeczytany postnapisał(a) bwperka » 12.01.2007 13:06

Witam wszystkich cromaniaków,
wybieram się w tym roku z moją rodzinką (2+2) na wyspę Brac do Bolu. Pobyt zaczynamy 24 czerwca.

Chciałabym Was prosić o wrażenia z wyspy.

Jakie miejsca warto odwiedzić?

Jak długo trwa podróż stamtąd do Dubrownika?
assia i norbert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) assia i norbert » 12.01.2007 19:33

Witam,byliśmy wraz z mężem na wyspie Brać w mieście Bol w zeszłym roku, we wrześniu, co prawda niedługo bo naszym miejscem docelowym była wyspa Hvar-miasto Stari Grad, ale nie mogę powiedzieć, że Bol mi się nie podobał, wręcz przeciwnie, wywarł na nas ogromne wrażenie. Na tyle zachwycił nas swoim urokiem, że w tym roku (jak wszystko pójdzie dobrze) również postanowiliśmy tam wrócić.
Poza tym, że jest tam naprawdę pięknie, jest bardzo dużo rzeczy, które nie pozwolą na pewno Wam jak i dzieciom się nudzić. Jest sporo atrakcji jak już wspomniałam i dla dorosłych i dla dzieci, a co za tym idzie i bardzo dużo ludzi.
Nie wiem co bardziej preferujecie, ale jeżeli wolicie ciszę i spokój to tam nie można raczej się tego spodziewać, z tego też względu wybraliśmy Hvar i miasto Stari Grad. Jeżeli chodzi o dojazd do Dubrownika, to możecie dostać się do Splitu, a od Splitu to już "tylko" 230 km. Więc nie nie mało. Chyba że dostaniecie się do Makarskiej promem z miasta Supetar (oczywiście z wyspy Brać) a z stamtąd będzie gdzieś 100km bliżej.
Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z wyspy Brać i oczywiście z miasta Bol. Pozdrawiam i życzę udanego urlopu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.01.2007 21:03

Byliśmy w Bolu jeden dzień - szóstego września 2006 roku.
Bardzo ładne miejsce ale jak dla mnie zbyt gwarno i duszno. Plaże bardzo dobre ze względu na drobny, mocno obtoczony żwirek, więc biegać dzieciaki mogą swobodnie boso, a nie jak koty po rozgrzanym dachu. Zdający się być przereklamowanym Zlatni Rat, ma naprawdę swój urok, choć na zdjęciach z lotu ptaka robi dużo większe wrażenie.
Ogólnie - jeżeli lubicie wypoczynek "kurortowy" to jest to miejsce w sam raz. Ja z niecierpliwością czekałem na powrót do cichego Stanici.
Poniżej kilka zdjęć.

Zejście na ląd
Obrazek

uliczka w kierunku przylądku Zlatni Rat
Obrazek

Widok na cypel
Obrazek

widok z cypla na wyspę.
Obrazek

Pozdrawiam i udanego "wyspowania" :papa:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 12.01.2007 21:04

bwperka napisał(a):Witam wszystkich cromaniaków,
wybieram się w tym roku z moją rodzinką (2+2) na wyspę Brac do Bolu. Pobyt zaczynamy 24 czerwca.

Chciałabym Was prosić o wrażenia z wyspy.

Jakie miejsca warto odwiedzić?

Jak długo trwa podróż stamtąd do Dubrownika?

Byłem we wrześniu w tamtym roku. Wrażenia jak najlepsze, ale o tym już pisałem. Radzę za pomocą opcji szukaj poszperać na forum w tym dziale i w Naszych relacjach. No i internet - polecam 2 stronki: http://republika.pl/vpbol/glowna.html i http://www.otok-brac.info/.
W Dubrowniku nie byłem, ale jest tam z Bola DALEKO i ponoć powoli.
Miłych wrażeń i poszukiwań
PZDR.
bwperka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bwperka » 13.01.2007 15:51

dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
świetnie, że są takie pozytywne.
Dziękuję również za życzenia.

Buber -
już po napisaniu tego posta przyszło mi do głowy, żeby poszukać czegoś o Bolu i wyspie w wyszukiwarce i natrafiłam właśnie na Twoją relację.
Jesteś po prostu doskonały w opisie wakacji. Twój język szczerze mnie rozbawił, a zwłaszcza opisy Twoich "urwisków" :lol: . Wielkie dzięki za szczegółowy opis drogi i wrażeń. Zaczynam się zastanawiać, czy nie zrobimy podobnie jak Wy, żeby sobie coś na początku dodatkowo pozwiedzać, zanim przybędziemy na miejsce. Mam nadzieję, że pod koniec czerwca nie będzie problemu ze znalezieniem kwatery na miejscu (myślę np. o okolicy Plitvic)? Jestem tylko ciekawa, jak moje dzieciaki zniosą drogę (4 i 11)?
Zastanawiamy się również nad kwestią noclegu. Po Twojej relacji już nie jestem taka przekonana, czy zatrzymywać się w Czechach (Mikulov).

A w tym roku roku gdzie się wybieracie?
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 14.01.2007 17:45

Polecam boczne plaże złotego rogu, znacznie mniej zatłoczone i kameralne,a równie śliczne co zlatni rat :) Trochę fotek i info o Bolu na stronce www.bol.hr
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 14.01.2007 18:06

bwperka napisał(a):Mam nadzieję, że pod koniec czerwca nie będzie problemu ze znalezieniem kwatery na miejscu (myślę np. o okolicy Plitvic)? Jestem tylko ciekawa, jak moje dzieciaki zniosą drogę (4 i 11)?
Zastanawiamy się również nad kwestią noclegu. Po Twojej relacji już nie jestem taka przekonana, czy zatrzymywać się w Czechach (Mikulov).

A w tym roku roku gdzie się wybieracie?

Cieszę się że relacja się podobała. Muszę was napisać że z wyjazdem zrobiłem natomiast jedną wielką głupotę - wyjazd w środku noc - lepiej od rana, powoli i z przerwą. Moje dzieci są doskonałe do drogi - jak jest nudno albo ciemno po prostu zasypiają :lol: .
Nocleg - w Rakovicy gdzie spaliśmy gospodarze byli zdziwieni że w ogóle ktoś przyjechał.
Zwiedzanie przed - do Plitvic trzeba pojechać w dzień powszedni i zacząć zwiedzanie z samego rana. Około 13.00. na dolnych jeziorach jest już spory tłumek (nawet w póżnowrześniowy czwartek).
Inne miejsca - Szybenik, Trogir, Split super. Spaliśmy koło Szybenika tu: http://www.tz-brodarica.hr/eng/apt.asp?apt=9, polecam.
Na Bracu the best: Vidova góra i konoba na niej :wink: ; Murvica, Pucisca, Skrip, Blaca. Ewentualnie wycieczka Hvar, Jelsa. Można też rano z Bola popłynąć szybkim katamaranem do Splitu na cały dzień - powrót około 16.00. na stronie jadroliniji.

Ten rok - czerwiec Tucepi i Orebic (miał być Hvar, ale poczeka)
PZDR.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.01.2007 09:13

bwperka napisał(a):...Mam nadzieję, że pod koniec czerwca nie będzie problemu ze znalezieniem kwatery na miejscu (myślę np. o okolicy Plitvic)? Jestem tylko ciekawa, jak moje dzieciaki zniosą drogę (4 i 11)?...

Kwaterę w okolicy Plitvic masz w mojej relacji. Jest to ostatnie skrzyżowanie przed tablicą wyjazdową z Plitvickich Jezer w prawo - osiedle Mukinie nr 49 płaciliśmy tam 120 kun za osobonoc dziecka 6 lat nam gospodyni nie policzyła. Umie trochę mówić po Polsku, dużo rozumie.

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=164899#164899

Pozdrav :papa:

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne