Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

postojna- czy warto?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gunia
Globtroter
postojna- czy warto?

Nieprzeczytany postnapisał(a) gunia » 26.08.2006 14:11

Przeczytałam różne opinnie o jaskini Postojna i sama teraz nie wiem co sądzić. Zdaję sobie sprawę, że wszelkie opinnie są subiektywne, w wielki zapł jaki miałam na poczatku palnowania podrózy zakradły się wątpliwości czy jadąć we wrzesniu na Istrię zobaczyć Postoją.czy może ciekawsze będzie obejrzenie mniejszych okolicznych jaskiń ? :?:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.08.2006 14:46

Ja do wszelkich wyrazów zachwytów mam stosunek raczej długodystansowca. Postaoja jednak, moim zdaniem zasługuje na zobaczenie. Jest duża, nigdy jeszcze nie jeździłem w jaskini pociągiem ( kolejka wąskotorowa), dużo chodzenia, wrażenia są niezapomniane. W samej jaskini jest chłodno, nieodzowny jest co najmniej polar ( około 2 godz. zwiedzania). Możesz oczywiście zlekceważyć zwiedzanie jakiejś tam jaskini. Nic sie nie stanie, pozbedziesz się tylko wrażeń a tych na powierzchni ziemi nie zobaczysz. Ja wolałbym zobaczyć Postojną od Plitvic ( byłem również).
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.08.2006 15:05

Nie miałem przyjemności zwiedzenia Postojnej ani żadnej innej "jamy" :wink: w Słowenii
A jest ich tam sporo:
http://www.burger.si/SLOCaves.html
Ogląając te "jamy" wirtualnie można stwierdzić, że warto je zobaczyć.
Ciekawe i tańsze w zwiedzaniu są "Skocjanskie jamy"
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 26.08.2006 15:16

BYłem w kilku tych jamach w tym w Postojnej 2 razy. Zgodzę się że Skoczjanska jest ciekawsza a zwiedzanie mniej męczące. W skoczjańskiej jest mniej jednorodnie, grupy są mniejsze i tłoku nie ma. Jest też mniej komercyjna niż postojna

Pomiędzy moimi odwiedzinami Postojnej ok 20 lat temu i kilka lat temu jest spora różnica. Skrócili trasę zwiedzania. Nikt nie panuje nad grupami, liczącymi 50-80 osób Zwiedza się prawie biegiem. No a na końcu oczywiście wielka sala z kioskiem z wydawnictwami gdzie naraz się okazuje że mamy dużo czasu i nie trzeba się śpieszyć

Polecam Skoczjańską. A jak kasa nie gra większej roli to i Postojną.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 26.08.2006 15:59

Jaskinię Skocjanską odwiedziłem parę dni temu i ciągle jestem pod wrażeniem, szczególnie podziemnego kanionu. Pod jeskinię schodziliśmy dużą grupą, która została podzielona na dwie: słoweńsko-niemiecką i włosko-angielską. Zwiedzanie trwa ok. 1,5 godz. Przewodnik szedł dość szybko, tak że grupa się rozciągała, ale w miejscach gdzie miał coś do powiedzenia czekał na wszystkich.
Za bilet można płacić kartą lub gotówką. W kasie, w sklepiku z pamiątkami czy w restauracji, które są tam w jednym miejscu, euro przyjmują na równi z talarami. W informacji można poprosić o darmową mapkę Słowenii z zaznaczonymi atrakcyjnymi turystycznie trasami.
W Postojnej nie byłem a więc nie mam porównania.
Pozdrawiam
P
p.s. W okolicy jezior Plitvickich jest udostępniana do zwiedzania jaskina Baracevska
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.08.2006 19:22

Kir napisał(a):Zwiedza się prawie biegiem.

Biegiem to chyba żart lub sam chciałeś pobiegać. Po "wysiadce" z kolejki idziesz sobie normalnie, robisz zdjęcia, filmujesz. I tak dojdziesz tam gdzie wszyscy, trasa jest w miarę oznakowana, tzn. wskazany kierunek.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.08.2006 19:27

zdublowało się. Wymazano.
Ostatnio edytowano 27.08.2006 14:46 przez woka, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.08.2006 20:12

było x 3. Sam nie wiem jak to sie stało. Raz pisałem, raz wysłałem.
Ostatnio edytowano 27.08.2006 14:47 przez woka, łącznie edytowano 3 razy
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 27.08.2006 10:28

Kto nie był w Postojnej to polecam, podobne ale mniejsze są na Słowacji więc po drodze do lub z Chorwacji możnaje też zobaczyć.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2006 16:08

Jaskiń widzieliśmy sporo i w naszej prywatnej klasyfikacji na pierwszym miejscu znajduje się Jaskinia Škocjan. Kolorowa, różnorodna, z ogromną salą wysokości 140 m i mostem na wysokości 70 m ponad rzeką Reka. Pozostawia ogromne wrażenie. Zwiedzanie zorganizowane jest bardziej kameralnie, niż w innych jaskiniach. Jest wpisana na listę UNESCO. Po Škocjanie wysoko cenimy sobie zespół jaskiń: słowacką Domicę i węgierską Baradla, następnie Postojną, mimo że komercjalizacja osiągnęła tu szczyty. Postojna jest tak znana, że nie wypada jej nie odwiedzić, mając ku temu sposobność.
gunia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gunia » 28.08.2006 08:32

Dzieki za wszystkie rady, pewnie sie skończy na zwiedzaniu Postojnej i może jeszcze inne :)
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 28.08.2006 10:18

Wg mnie - nie warto. Drogo, ponadto tracisz sporo czasu zjeżdżając z autostrady.
Jeśli ktoś nie był jeszcze w jaskiniach krasowych - będzie to dla niego jakaś atrakcja. Jeśli był (np. w rejonie Jasnej na Słowacji) - żadna.
Osobiście nie polecam.
jaam
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaam » 28.08.2006 10:49

Byłem w Postojnej dwa razy i uważam że bardzo warto. Nie zwiedzałem tej największej jaskini, która jest oblężona przez turystów, ale mniejsza . Jaskinia nazywa się swojsko "Pivka" przy kampingu o tej samej nazwie. Bardzo przyjemna wycieczka po naprawdę dużej jaskini liczne ciekawostki krasowe, a przede wszstki nikt cie nie popędza, w naszej grupie było 10 osób.
MagWal
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MagWal » 28.08.2006 12:16

Byliśmy w ubieglym roku. w Postojnej Drugi raz nie chcialabym tam pojechac. Do jskini wchodzi jednorazowo wiele obób, zwiedza sie ja prawie w biegu. Około 1,5 godz.
Uwazam ze w Polsce jest wiele jaskin i odpowiedni mikroklimat do zwiedzania zachowany a tam postawili na pieniadze. Dodam ze wejcie bylo badzo dobre.
Cos na ten temat wiem!!!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.08.2006 15:02

Jest też sronka o grocie, o "swojskiej" nazwie Pivka:
http://www.venus-trade.si/slo/pivka_jama.html
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone