Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

co sądzicie o 2 połowie września? Był ktoś?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mońcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mońcia » 28.01.2008 19:19

Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie. Postanowiłam załozyć ten wątek dlatego, ze potrzebuję porady albo po prostu mocnego kopa. Od dwóch lat marzę żeby pojechac do Chorwacji, przegladam forum, planuję itd. Jakoś jednak przez dwa lata urlop mój i mojej drugiej połowy nie pokrywał się, więc cała podróż odwlekała się w czasie. W tym roku mamy szansę mieć wspólny urlop jednak dopiero w drugiej połowie września. Co sądzicie o takim terminie na wypoczynek w Chorwacji, a dokładnie na Riwierze Makarskiej? Naczytałam sie juz na forum, że są i plusy i minusy - nie ma tłumów, ceny niższe, ale tez słonko mniej grzeje i dzień jest krótszy. Pogoda tez do pewników nie należy, choć na pewno jest przyjemniej niż u nas. Może znajdzie się ktoś kto spędził czas w Chorwacji w drugiej połowie września i coś podpowie? Może to dobra alternatywa, gdyż nie przepadamy za smażeniem się na plaży, chcielibyśmy trochę pozwiedzać. Początkowo planowałam pierwszą połowę września, jednak teraz juz wiem, że nie wypali...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.01.2008 20:09

Chyba nalepszą odpowiedzią na Twoje pytanie będzie relacja PAP-a z wyprawy do HR, MNE, AL - podróż zaczęła sie w II połowie września 2007 a skończyła w paździeniku.
Ewentualnie październikowa Chorwacja by Witki :wink:
:papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.01.2008 20:38

Byłam dwukrotnie właśnie w drugiej połowie września i polecam ten termin jak najbardziej :D .

W 2007 roku był to ostatni wrześniowy tydzień - spędzony co prawda na jachcie, ale oczywiście codziennie było też zwiedzanie 8) po zawinięciu do portu. Tylko woda była jak dla mnie ciut za chłodna jak na warunki chorwackie, ale to dlatego że ubiegły wrzesień upałami nie rozpieszczał. Jeśli masz ochotę, przeczytaj moją relację (Dalmacja: jachtem). W 2005 roku też to był tydzień w II połowie września, poza dwoma dniami ciepłymi, ale niezbyt upalnymi, pozostała część tygodnia była bardzo ciepła (woda też!), ale zwiedzać się dało :). Jestem właśnie na etapie wracania do wspomnień z tamtych czasów (Dalmacja: powrót do przeszłości)...

Jeśli więc ten termin jest dla Was optymalny ze względu na czasowe zgranie urlopów - to się nie zastanawiajcie dłużej :wink: i jeździe, powinniście być zadowoleni
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 28.01.2008 20:59

A ja raczej odradzam. Najpóźniej bylem około 25 września. Woda w morzu jest co prawda dość ciepła żeby się kąpać ale na plaży się już nie poleży bo słońce ledwie grzeje. Ale najgorsze są krótkie dni. O 19 jest już szaro a o 20 zupełnie ciemno i chłodno. Na zwiedzanie - dni za krótkie.
Na Istri we wrześniu prawie co dzień trochę kropi. Krótko i ciepłym deszczykiem po którym zaraz nie ma śladu ale to jednak deszcz. Do tego większe prawdopodobieństwo bory....
Plusem jest brak ludzi, niższe ceny i dużo owoców ale to chyba jedyne plusy
mońcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mońcia » 28.01.2008 21:04

Piotrek_B >>> relację Witki własnie przeczytałam. Po zdjęciach widać ze trafili na niezłą aurę. Z resztą gdy żar nie leje się z nieba można więcej pozwiedzać, prawda?
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 28.01.2008 21:07

Byłam 6 razy w CRO, z czego 3 wyjazdy były w drugiej połowie września.
i nie żałuję, :D
puste plaże, ciepły Jadran ( 2002 Primosten ) i ( 2003 Crikvenica) -kapałam sie pod koniec wrzesnia.
Ubiegłoroczny wrzesień był wyjątkiem :cry: , choc i tak ok. 20-go mój mąż kąpał sie w Jadranie. :lool: ( bylismy w Zaostrogu - Riwiera Makarska. )
Nie zastanawiaj sie ani chwili tylko jedź :D :D :D
Nie będziesz żałować. :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.01.2008 23:48

Powiem tak - nigdy nie byłem we wrześniu w Chorwacji, ale gdybym miał tylko ten termin do wyboru - pojechałbym nawet w drugiej połowie września.

Ps. Tylko jadąc pod namiot we wrześniu - pamiętaj "mońcia" , że trzeba zabrać ciepła pidżamę :wink: :lol: :papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 29.01.2008 08:12

Janusz Bajcer napisał(a): Tylko jadąc pod namiot we wrześniu - pamiętaj "mońcia" , że trzeba zabrać ciepła pidżamę :wink: :lol: :papa:

I Mońcia pomyśli :wink: że jesteś niezłym zmarźluchem :lol: :lol:
A przecież to nie tak, na jachcie w tym wyjątkowo zimnym wrześniu którejś nocy spałam nie w kabince, tylko "pod chmurką" w kokpice i śpiworek wystarczył 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.01.2008 09:10

Ja zmarzluchem nie jestem i śpiwór mi wystarczał, ale nie wiem jak "mońcia" - bo jeśli taki zmarzluch jak np. moja żona, to wtedy nawet jedna pidżama nie wystarczy.
(żona spała w namiocie jak były chłodne noce ubrana "na cebulkę"" :wink: :papa:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.01.2008 10:02

Byliśmy 8 razy we wrześniu, czasami nawet zaliczaliśmy kilka dni pażdziernika. Dla nas jedyny minus to krótkie dni i chłodne noce. Słońce grzeje wystarczająco, woda ok 22/24 st. Zawsze mamy rowery ze sobą, w 2007 r upały bardzo utrudniały wycieczki rowerowe. Co ciekawe---na 4 razy na Istrii mieliśmy więcej super słonecznych dni niż 4 razy w Dalmacji.
W tym roku--oczywiście wrzesień.
mońcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mońcia » 29.01.2008 17:49

Janusz Bajcer napisał(a):Ja zmarzluchem nie jestem i śpiwór mi wystarczał, ale nie wiem jak "mońcia" - bo jeśli taki zmarzluch jak np. moja żona, to wtedy nawet jedna pidżama nie wystarczy.
(żona spała w namiocie jak były chłodne noce ubrana "na cebulkę"" :wink: :papa:

Informuję wszem i wobec, ze jestem umiarkowanym zmarźluchem :wink: A myślimy o wejściu "na salony" :wink: czyli apartamenty pokoje - ceny wrześniowe zachęcaja tym bardziej. Widzę, ze wiecej głosów jest "za", a marzenia trzeba spełniać - prawda? W końcu jak Cro wejdzie do UE to wczasowicze dostaną po kieszeni
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.01.2008 19:16

Mońcia - jeśli kwaterka we wrześniu to co innego wystarczy lekka pidżama :wink: - ciepłej nie trzeba - napisałem o niej bo w zeszłym roku robiłaś przymiarki do spania w namiocie i wypytywałaś o kempingi :wink: :lol: :papa:
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 29.01.2008 20:28

:D :D :D Janusz pidżamka jest super o butkach nie wspomnę :lol: :lol: :lol:
My wakacje zawsze spędzamy we wrześniu, jest super tylko trzeba pamiętać by zabrać coś z długim rękawem. Na powrocie po przekroczeniu austriackiej granicy wskakujemy zawsze w długie spodnie i sweterki.
mońcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mońcia » 30.01.2008 06:25

Janusz Bajcer napisał(a):Mońcia - jeśli kwaterka we wrześniu to co innego wystarczy lekka pidżama :wink: - ciepłej nie trzeba - napisałem o niej bo w zeszłym roku robiłaś przymiarki do spania w namiocie i wypytywałaś o kempingi :wink: :lol: :papa:

Paputki faktyczni super - muszę sobie takie sprawić :wink: wiem, wiem, ze robiłam przymiarki, jednak moja druga połowa jakoś ma opory przed wyjazdem pod namiot - brak wygód.

Miejscowość jaką sobie "upatrzyłam" to Brela.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.01.2008 07:17

Bardzo dobrze "upatrzona " miejscowość" :!: :lol:

W Breli nie ma kempingu, więc trzeba spać na kwaterze.

Pod dużym "willowym" namiotem lub pod wysokim "igloo" jest wygodnie. :lol:

Ale to rzecz indywidualna, nawet w takich namiotach Twoja druga połowa może odczuwać brak wygód. :papa:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone