Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja z własną łodzią.

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Piotr999
Autostopowicz
Chorwacja z własną łodzią.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr999 » 07.03.2007 14:40

Witam. Poszukuje informacji od osób, które były na Chorawcji z własną łodzią motorową. Interesuje mnie przedewszystkim droga przez Czechy, Słowacje i Austrie pod kątem odpowiednich przepisów i dokumentów. Następnie jak to wygląda w Chorwacii? Chodzi mi o to jakie uprawnienia muszę posiadać do prowadzenia własnej łodzi. Posiadam patent starszego sternika motorowodnego ale to podobno za mało, bo należy mieć skończony kurs nawigacji. Czy to prawda? A pozatym proszę o inne informacje pod tym kątem.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 07.03.2007 15:13

Piotr999 napisał(a):Witam. Poszukuje informacji od osób, które były na Chorawcji z własną łodzią motorową. Interesuje mnie przedewszystkim droga przez Czechy, Słowacje i Austrie pod kątem odpowiednich przepisów i dokumentów. Następnie jak to wygląda w Chorwacii? Chodzi mi o to jakie uprawnienia muszę posiadać do prowadzenia własnej łodzi. Posiadam patent starszego sternika motorowodnego ale to podobno za mało, bo należy mieć skończony kurs nawigacji. Czy to prawda? A pozatym proszę o inne informacje pod tym kątem.

Przecież skończyłes kurs, ....tam nie mówili....
Piotr999
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr999 » 07.03.2007 23:36

A no wyobraż sobie że nic nie mówili. Coś niecoś dowiedziałem się od innych kursantów, ale to była taka nasza wymiana informacji i doświadczeń. Ja tam cos nieco wiem ale mam różne, sprzeczne informacjie np. na temat posiadania odpowiednich uprawnień do prowadzenia łodzi bez specjalnych uprawnień nawigacyjnych.
Jeśli coś wiesz to barzdo proszę -napisz.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 07.03.2007 23:53

Piotr999 napisał(a):A no wyobraż sobie że nic nie mówili. Coś niecoś dowiedziałem się od innych kursantów, ale to była taka nasza wymiana informacji i doświadczeń. Ja tam cos nieco wiem ale mam różne, sprzeczne informacjie np. na temat posiadanania odpowiednich uprawnień do prowadzenia łodzi bez specjalnych uprawnień nawigacyjnych.
Jeśli coś wiesz to barzdo proszę -napisz.

Jest taka książka Franciszka Habera "Vademekum sternika i starszego sternika motorowodnego". Zacznij od tego. Adriatyk to nie jeziorko mazurskie. Widziałem różnych "twardzieli", szczególnie gdy nagle przyszła bora. A tak nawiasem to mam zbyt mało informacji aby Ci pomóc.
Sprecyzuj swoje pytania.
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 08.03.2007 00:15

Piotr999 napisał(a):Witam. Poszukuje informacji od osób, które były na Chorawcji z własną łodzią motorową. Interesuje mnie przedewszystkim droga przez Czechy, Słowacje i Austrie pod kątem odpowiednich przepisów i dokumentów. Następnie jak to wygląda w Chorwacii? Chodzi mi o to jakie uprawnienia muszę posiadać do prowadzenia własnej łodzi. Posiadam patent starszego sternika motorowodnego ale to podobno za mało, bo należy mieć skończony kurs nawigacji. Czy to prawda? A pozatym proszę o inne informacje pod tym kątem.

Jeśli masz seniora to wystarczy do prowadznia lodzi motorowych o długości kadłuba do 12 metrow, na wodach morza bałtyckiego i innych morzach zamkniętch, i innych wodach morskich do 20 mil od brzegu. Chorwacja respektuje polskie uprawnienia.

pozdrav
[/i]
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 08.03.2007 00:30

Piotr999 napisał(a):A no wyobraż sobie że nic nie mówili. Coś niecoś dowiedziałem się od innych kursantów

O nawigacji na pewno mówili, a nawet powinni byli Cię z tego egzaminować na starmota.

Może chodzi Ci o licencję VHF?

O pływaniu w Chorwacji zapewne na kursie nic nie było bo niby dlaczego miałoby być? Na forum było to pisane wiele razy i nie w tym rzecz, żebym to wszystko jeszcze raz tutaj przepisywał dla każdej kombinacji łódek, silników, uprawnień, opłat i ubezpieczenia.

Albo przeszukaj forum (na pewno znajdziesz) albo napisz konkretnie jaką masz łódkę (długość, moc silnika, z kabiną czy bez) to wtedy ktoś konkretnie Ci odpowie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.03.2007 14:43

mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.03.2007 17:00

Zobacz link http://www.infolex.hr/htm/34922.htm
članak 4. (3), (4)

Krotko mowionc:
łodz/yacht-muszy być rejestrowany w PL(według PL przepisow)
kierowca-muszy posiadać uprawnienie do prowadzenia(według PL przepisow)

Jezeli PL niema przepisow dla uprawnienie, wtedy kierowca muszy posiadać uprawnienie według CH przepisow.

pozdrawiam

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies