Bardzo proszę doświadczonych o pomoc w zrobienu niezbędnej listy(jadę na ok.10 dni)
Dziękuję i pozdrawiam
.png)
.png)
pavio napisał(a):Witam.Pytanko trochę głupie ale jadę pierwszy raz do Chorwacji i nie chciałbym zabierać rzeczy nie potrzebnych ale także żeby czegoś zabrakło.Jadę 1 września w ciemno (apartament prywatny).Myślę ze z naczyń czy garnków nie muszę nic brać (chyba że się mylę),a z odzieży?
Bardzo proszę doświadczonych o pomoc w zrobienu niezbędnej listy(jadę na ok.10 dni)
![]()
Dziękuję i pozdrawiam
pavio napisał(a):Witam.Pytanko trochę głupie ale jadę pierwszy raz do Chorwacji i nie chciałbym zabierać rzeczy nie potrzebnych ale także żeby czegoś zabrakło.Jadę 1 września w ciemno (apartament prywatny).Myślę ze z naczyń czy garnków nie muszę nic brać (chyba że się mylę),a z odzieży?
![]()
Dziękuję i pozdrawiam
darek1 napisał(a):pavio napisał(a):Witam.Pytanko trochę głupie ale jadę pierwszy raz do Chorwacji i nie chciałbym zabierać rzeczy nie potrzebnych ale także żeby czegoś zabrakło.Jadę 1 września w ciemno (apartament prywatny).Myślę ze z naczyń czy garnków nie muszę nic brać (chyba że się mylę),a z odzieży?
![]()
Dziękuję i pozdrawiam
Myślę, że powinieneś zabrać jakiś mały czajnik bo oni herbaty nie pija. Przydałby się również garnek na mleko i patelnia. Niestety nie uzywają tego tylko smażą na blasze. Zestaw kieliszków podróznych też jest wskazany oraz grzałka elektryczna z przejściówką na 110 Volt. Z odzieży to weż letnie rzeczy ale proponuję ci zabrać parasol i ciepłą watowana kurtkę bo jak przyjdzie wiatr bora to jest bardzo zimno. Powodzenia, jak czegoś nie wiesz to pytaj to ci pomogę. Acha zabież scyzoryk, do wszystkiego sie przyda oraz latarkę z bateriami. U nich krucho z bateriami.
W apartamencie uzgodnij cene za lodówkę, bo każą doliczać osobno. Za gaz też licza dodatkowo. Ustal końcową cene. Uważaj też na samochód, zamykaj i stawiaj koło okna, zdarzaja się ze kradna złodzieje z Austrii w najlepszym przypadku dmuchną akumulator. Miej oczy też otwarte na studenciaków, maja wolne do 1 pazdziernika i nigdy nie maja pieniedzy. Też mogą coś podprowadzić, np. materac, zestaw nurka, parasol czy termos z kawą. Powodzenia i miłego wypoczynku.
Zawsze możesz liczyć na kolegów i koleżanki z forum.
Sławomir Wocial napisał(a):darek1 napisał(a):pavio napisał(a):Witam.Pytanko trochę głupie ale jadę pierwszy raz do Chorwacji i nie chciałbym zabierać rzeczy nie potrzebnych ale także żeby czegoś zabrakło.Jadę 1 września w ciemno (apartament prywatny).Myślę ze z naczyń czy garnków nie muszę nic brać (chyba że się mylę),a z odzieży?
![]()
Dziękuję i pozdrawiam
Myślę, że powinieneś zabrać jakiś mały czajnik bo oni herbaty nie pija. Przydałby się również garnek na mleko i patelnia. Niestety nie uzywają tego tylko smażą na blasze. Zestaw kieliszków podróznych też jest wskazany oraz grzałka elektryczna z przejściówką na 110 Volt. Z odzieży to weż letnie rzeczy ale proponuję ci zabrać parasol i ciepłą watowana kurtkę bo jak przyjdzie wiatr bora to jest bardzo zimno. Powodzenia, jak czegoś nie wiesz to pytaj to ci pomogę. Acha zabież scyzoryk, do wszystkiego sie przyda oraz latarkę z bateriami. U nich krucho z bateriami.
W apartamencie uzgodnij cene za lodówkę, bo każą doliczać osobno. Za gaz też licza dodatkowo. Ustal końcową cene. Uważaj też na samochód, zamykaj i stawiaj koło okna, zdarzaja się ze kradna złodzieje z Austrii w najlepszym przypadku dmuchną akumulator. Miej oczy też otwarte na studenciaków, maja wolne do 1 pazdziernika i nigdy nie maja pieniedzy. Też mogą coś podprowadzić, np. materac, zestaw nurka, parasol czy termos z kawą. Powodzenia i miłego wypoczynku.
Zawsze możesz liczyć na kolegów i koleżanki z forum.
Jeśli jedziesz do kogoś do domu to zazwyczaj jest tam całe wyposażenie kuchni, jeśli jest to apartman i podane jest , że jest tam kuchnia to na pewno tak będzie. Chorwaci uważają herbatę za napój leczniczy ale czajnik będzie na 100% bo wszystko jest przygotowane pod turystów. Garnki też będą, sztućce na tyle osób co może mieszkać w apartmanie. Nie mam pojęcia po co byłaby Ci grzałka i to z przejściówką na 110V. Co do patelni to ja nie widziałem takich jak w PL, bardziej tam dusza niż smażą, poza tym raczej będzie prąd niż gaz. Scyzoryk to i tak każdy facet maBaterie widziałem wszędzie w całym asortymencie. W życiu nie spotkałem się żeby ktoś liczył oddzielnie za lodówkę. Co do samochodu to ja nawet swojego nie zamykam na noc ale ja mieszkam na zadupiu. W Dubrovniku nie wyjmowałem radia, nigdy mi sie nic ie przytrafiło. Cro słynie z braku złodziejstwa samochodowego. Tam gdzie mieszkam mamy plaże tylko dla osób z willi gdzie mieszkamy i nic nie zabieram ze sobą do domu, maski , leżaki płetwy -wszystko zostaje. Co do ubrań sie nie wypowiadam bo tak późno nie jeżdżę.
Pozdrav.
.png)
.png)
.png)
ARTUR_KOLNICA napisał(a):Ja mam male pytanko w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu/apartamencie sprzątanie ,prąd i takie tam są wliczone w cenę (tak przynajmniej wynika z opisu) , a czy za dostępną w pokoju klimatyzacje będzie pobierana oplata , bo nic o tym nie jest napisane...?