Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

samochód w leasing

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piasek
Plażowicz
samochód w leasing

Nieprzeczytany postnapisał(a) piasek » 19.06.2006 17:49

:D jakie dokumenty sa koniecznie potrzebne samochód w leasing poradzicie cos
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 19.06.2006 18:12

Jeżeli samochód jest na ,,twoją firmę'' to przy zawieraniu umowy powinienes dostać upoważnienie na korzystanie z samochodu też poza granicami kraju .Czy to ktoś kontroluje nie wiem .Nie miałem żadnych problemów.Nie wiem co w przypadku wypadku lub innej sytuacji.Myślę że ktoś wyczerpie temat.POZDR.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 19.06.2006 18:50

piasek napisał(a)::D jakie dokumenty sa koniecznie potrzebne samochód w leasing poradzicie cos

Dowód rejestracyjny, ubezpieczenie OC i prawo jazdy.
antic
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) antic » 19.06.2006 21:51

krzysio21 napisał(a):Jeżeli samochód jest na ,,twoją firmę'' to przy zawieraniu umowy powinienes dostać upoważnienie na korzystanie z samochodu też poza granicami kraju .Czy to ktoś kontroluje nie wiem .Nie miałem żadnych problemów.Nie wiem co w przypadku wypadku lub innej sytuacji.Myślę że ktoś wyczerpie temat.POZDR.

ja mam auto w leasingu w PSA Finance- obslugiwany przez EFL - bez problemu wydaja - koszt ok 50netto za jezyk - wziąłem niemiecki i angielski - jednak podczas kontroli w Chorwacji policjant nie chciał go ode mnie, mimo to dla spokojnego sumienia polecam mieć
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 21.06.2006 08:55

Polski Związek Motorowy wystawia dokument pełnomocnictwa dla osób
wyjeżdżających zagranicę pożyczonym pojazdem który zawiera dane osób
i pojazdu. Niniejszy dokument jest zatwierdzony przez Międzynarodową
Organizację Turystyczną (AIT) i siostrzane organizacje motorowe w większości
krajów europejskich.

Dokument ten jest uznawany przez większość służb granicznych i policji w Europie.
W niektórych krajach jest wręcz wymagany np. w Bośni i Hercegowinie, Czechach,
Finlandii, Słowenii, na Węgrzech (obowiązuje wyłącznie wzór wersji węgierskiej,
którą można otrzymać w PZM).

Cennik:
2 tygodnie
- 36,60 PLN

1 miesiąc
- 61,00 PLN

3 miesiące
- 85,40 PLN

1 rok
- 244,00 PLN

Pełnomoctnictwa wystawiają jednostki PZM - biura turystyki Polskiego Związku
Motorowego
w całym kraju

źródło_PZM
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 21.06.2006 13:54

Wystawiać to oni mogą i sztuki teatralne, pytanie tylko który przepis wymaga jakiegokolwiek zezwolenia, poza tym, które da Ci firma leasingowa.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 21.06.2006 14:01

MCR napisał(a):Wystawiać to oni mogą i sztuki teatralne, pytanie tylko który przepis wymaga jakiegokolwiek zezwolenia, poza tym, które da Ci firma leasingowa.
albo ty nie rozumiesz tematu, albo ja nie nie rozumiem co ty wypisujesz
Jagoda i Zibi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jagoda i Zibi » 21.06.2006 16:59

Zjeździłem cała europe także wschodnia leasingowym autem i nigdzie jeszcze tego ode mnie nie żądali.
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 21.06.2006 19:45

Nie wiem jak jest z samochodami osobowymi, ale w przypadku ciężarowych na Węgrzech kary są niesamowicie wysokie, rzędu kilku a nawet mogą sięgnąc kilkunastu tysiecy PLNów ( przynajmniej tak było ok 1,5 roku temu). Znajomego kierowca pojechał ciągnikiem siodłowym z naczepą, bez tego upowaznienie. Od granicy był "pilotowany" przez policję, która po kilku kilometrach zatrzymała samochód do kontroli. Następnie samochód odstawiono na parking policyjny. Nie pomogło dostarczenie w ciągu kilku godzin wymaganych papierów, ani interwencja w naszej ambasadzie. Kolega został ukarany "i tak minimalnym mandatem", cos około 1800 euro. Polska tłumaczka powiedziała, że i tak dobrze, że kierowca sie "nie stawiał" bo mogło byc 2 razy więcej. Jak opowiadała, to wielu kierowców z Serbii i Bosni, którzy tam jeszcze "dojeżdżają" wynalazki Kamazopodobne, jak zostaną zatrzymani w podobnych przypadkach, a nie mają ładunku, to po prostu wsiadają w pociąg i wracają do kraju, pozostawiając bohaterskiej policji swój dobytek. Kara jest czasami wyższa od kwoty jaka muszą wydać na zakup innego samochodu o podobnym stanie technicznym.
Tak wiec proponuje dmuchać na zimne.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 21.06.2006 21:28

M.Smith napisał(a):
MCR napisał(a):Wystawiać to oni mogą i sztuki teatralne, pytanie tylko który przepis wymaga jakiegokolwiek zezwolenia, poza tym, które da Ci firma leasingowa.

Pytanie brzmiało "jakie dokumenty", odpowiedź "żadne ponad te, które dostałeś z firmy leasingowej". Proste?
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 22.06.2006 09:46

MCR napisał(a):
M.Smith napisał(a):

Pytanie brzmiało "jakie dokumenty", odpowiedź "żadne ponad te, które dostałeś z firmy leasingowej". Proste?
OK, tylko czy te "dokumenty" zawierają upoważnienie na wyjazd za granicę w takiej formie jaka jest wymagana w poszczególnych krajach. Przecież to, że np. nikogo nie sprawdzali nie powinno prowadzić do wniosku, że takich upoważnień się nie wymaga. Jeśli mi np. na żadnej granicy, ani po drodze nie sprawdzano prawa jazdy oznacza, ze nie potrzebuje go? Jeszcze raz proszę o nie wprowadzanie innych w błąd, a co do wcześniejszej historii dot. węgier i wymaganego tam upoważnienia. Znajomi mieli podobny kłopot i to też na Węgrzech, jechali samochodem zarejestrowanym na ojca (to samo nazwisko, ten sam adres) i co? Przesiedzieli na policji kilkadziesiąt godzin, dopiero jak ojciec załatwił upoważnienie i zapłacili mandat (nie pamiętam ile, ale niezbyt dużo) zostali zwolnieni. I jeszcze jedno, moje zdanie na ten temat jest takie, że powinno się wymagać (i kontrolować) takiego dokumentu, w końcu jak się jedzie nie swoim to jest obawa że auto jest kradzione lub np. jedzie nim osoba podstawiona do załatwienia "zaginięcia" samochodu. Policja w normalnych krajach wikrzy nacisk stawia na prewencje a nie tak jak w naszym kraju na umarzaniu kolejnych kradzieży. Acha, jeśli będziesz mieć wypadek, a jedziesz nie swoim samochodem, to policja porposi o upoważnienie.
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 22.06.2006 19:32

Sam miałem podobny problem rok temu i dopytywałem o obowiązujące zasady na temat poruszania się leasingowanym samochodem po Europie. Nie wiem jak wygląda na teraz teoria, możliwe, że formalne wymagania są jakoś określone, ale w praktyce na żadnych granicach nie miałem z tym problemu. Wystarczy dla spokoju sumienia zgoda firmy leasingowej, nawet napisana po polsku jako dokument wewnętrzny. Wszelkie potencjalne papiery z PZM czy innych biurokratycznych instytucji wydają się zbędne i są tylko finansowym zdzierstwem. Ani na południu Europy ani w Niemczech czy Szwecji nikt nie żądał żadnych papierów dotyczących leasingu, tylko prawo jazdy i dowód rejestracyjny ewentualnie. Bulenie kasy biurokratom uważam za zbędne w tej sytuacji. Nie słyszałem aby ktokolwiek miał realne problemy na trasie w związku z przejazdem leasingowanym samochodem osobowym.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 22.06.2006 19:36

Zgadzam się w 100% z tym, co napisał G. Drzycimski.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 23.06.2006 07:09

MCR napisał(a):Zgadzam się w 100% z tym, co napisał G. Drzycimski.

Dobra, chłopaki, nie bierzcie ze sobą praw jazdy, nigdzie tego nie sprawdzają, po co zawracać sobie głowę dodatkowym dokumentem.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 23.06.2006 07:55

Smith, Ty tylko udajesz?
Prawo jazdy JEST wymagane, bo tak stanowi prawo. Pokaż mi przepis wymagający posiadania stosu zezwoleń, upoważnień i innych papierzysk z PZMOtu, notariuszy i innych tym podobnych.
Jeśli Ci się uda, będę niezmiernie wdzięczny.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone