Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kalmary

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzysiekm
Croentuzjasta
Kalmary

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 14.06.2006 06:59

Witam
Mam pytanie dla znawców tych przysmaków.
Najlepsze kalmary jadłem na campingu Adriatic w Pimosten.
Były obtoczone w mące,smażone na głębokim tłuszczu jak frytki.
Palce lizać!!!
Jedłem jeszcze kilka razy inne ale tym razem pieczone (gołe;-))na blasze i to już nie było to,te były chyba na żaru o ile się nie myle.
Moje pytanie brzmi jak nazywają sie po chorwacku kalmary pieczone na głebokim oleju?Bo w knajpach zawsze się pytają jakie podać a ja niestety nie potrafię tego wytłumaczyć.
Pozdrawiam
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 14.06.2006 07:30

Te pierwsze to chyba "prazone".
Tak mi sie przynajmiej wydaje, taz mam z tym zawsze problem:)
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 14.06.2006 12:44

Lignje przene
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 14.06.2006 13:17

Po tych "z zaru" czyli w calosci, trzeba wypic duzo wytrawnego wina a najlepiej rakiji bo potrafia dac o sobie w zoladku, my Polacy jestesmy chyba nieprzyzwyczajenie do tak ciezkostrawnych dan. Po wersji "przene" jakos nigdy nic mi nie bylo :D
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 14.06.2006 13:42

sebak napisał(a):Po tych "z zaru" czyli w calosci, trzeba wypic duzo wytrawnego wina a najlepiej rakiji bo potrafia dac o sobie w zoladku, my Polacy jestesmy chyba nieprzyzwyczajenie do tak ciezkostrawnych dan. Po wersji "przene" jakos nigdy nic mi nie bylo :D

- ja trawię wszystko, nawet "ustawowy" tuzin ostryg :-)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 14.06.2006 14:50

Krzysiekm napisał(a):Witam
Mam pytanie dla znawców tych przysmaków.
Najlepsze kalmary jadłem na campingu Adriatic w Pimosten.
Były obtoczone w mące,smażone na głębokim tłuszczu jak frytki.
Palce lizać!!!

Takie kalmary kupisz w każdym markecie - smakują zawsze podobobnie...

Jedłem jeszcze kilka razy inne ale tym razem pieczone (gołe;-))na blasze i to już nie było to,te były chyba na żaru o ile się nie myle.[/quote]

To są prawdziwe klamary vel Lignje na żaru. Dla mnie to absolutny przysmak, który poza HR ciężko dostać.
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 14.06.2006 18:34

niezawodny napisał(a):To są prawdziwe klamary vel Lignje na żaru. Dla mnie to absolutny przysmak, który poza HR ciężko dostać.

- Drogi Kolego Niezawodny - potwierdzam - moje plebejskie podniebienie uwielbia kalmary z blachy. Wybitnie przypadły mi w Adio Mare na(w) Korculi i w Maestral-u w Stonie :-) maaasakra! :-) Ale osmiorniczki z grila tysz niekiepskie!
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 14.06.2006 18:51

A ja w Lokwie - Rogoźnicy jadłem kalmary bez panierki ale chyba jakieś małe egzemplaże, zrobione tak na tłuszczu jak my robimy jajecznicę. Było to przepyszne danie, do tego tanie, coś ok. 25 kun/osobę.
Na pewno nie było to danie dietetyczne ;-)
Ostatnio edytowano 17.06.2006 20:44 przez Kir, łącznie edytowano 1 raz
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 14.06.2006 19:02

Najlepsze kalmary, właśnie robione jak pączki w panierce i na głębokim tłuszczu robią w Grecji na Riwierze Olimpijskiej, na Krecie oraz na Cykladach. Po prostu rozpadają się w ustach. Przyznam się, że gdy pierwszy raz ich spróbowałem- to praktycznie jadłem je przez cały tydzień. Nigdzie poza Grecją nie jadłem tak dobrze zrobionych. :wink:
PS. Kalmary sa podawane jako formy dojrzałe, wtedy są to dość duże kółeczka, oraz jako młode- i wtedy przypominają male ośmiorniczki. Te młode sa droższe, ale nie wiem czy lepsze. Smacznego
ela100
Odkrywca
nadziewane:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) ela100 » 14.06.2006 19:32

Witam, w zeszlym roku w Makarskiej w konobie-Maslina jadlam kalmary nadziewane szynka i czyms jeszcze pysznym-byly super polecam:)))))

A moze ktos wie gdzie w Dubrowniku sa najepsze kalmary i salatka z osmiornicy, juz sie nie moge doczekac i wino........Pozdrawiam,E:)
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 14.06.2006 22:29

Dzięki za porady
Do Niezawodny który pisze "Takie kalmary kupisz w każdym markecie - smakują zawsze podobobnie... "
Niestety tak jak w Cro nie smakują nigdzie.te z marketów próbowałem rózne,greckie,hiszpańskie,kupowane u nas i w Czechach ale uwierz mi w Cro i sól jest lepsza;-)
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 14.06.2006 22:43

Kupujesz mrozone chyba Ledo tak ja lody. Cena za 0,5 kg ok 30 kun, jak dobrze zrobione to smakuja tak samo jak w knjpkach. Sposób przyżądzrenia zależnie od upoodbań. Pare razy kupiłem w Makro ale nigdy nie osiągnołem smaku i konsystencji tych chorwackich.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 14.06.2006 22:50

Krzysiekm napisał(a):Dzięki za porady
Do Niezawodny który pisze "Takie kalmary kupisz w każdym markecie - smakują zawsze podobobnie... "
Niestety tak jak w Cro nie smakują nigdzie.te z marketów próbowałem rózne,greckie,hiszpańskie,kupowane u nas i w Czechach ale uwierz mi w Cro i sól jest lepsza;-)

Masz rację. Żartowałem - chodziło mi o to że te klmary z blachy smakują jak...kalmary bo w tych panierowanych to jednak panierka profanuje ich smak, choć sam też je lubię.
A jako ciekawostkę powiem wam że tak uwielbiam kalmary, że będąc w tym roku podczas majówki we Włoszech specjalnie kopnąłem się do Umagu na Istrii na dobrą kolację i oczywiście kalmary w roli głównej.
O dziwo we Włoszech nigdzie takich nie znalazłem.
Moje dzieciaki i żona też to lubią i braliśmy nawet dokładkę zamiast deseru :lol:
Kolacja była rewelacyjna, warta całego zachodu, mniam, mniam...
Ciekawe czy da się coś takiego zjeść w Polsce i żeby było równie smaczne? Testowałem parę dobrych knajp włoskich w Krakowie ale takich kalmarów też nigdzie nie spotkałem; są krewetki, małże etc. ale kalmary tylko panierowane lub jako dodatek
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 15.06.2006 17:22

W Dubrovniku bardzo dobre lignie(i nie tylko :wink: ) są w konobie w porcie(nazwy nie pamiętam,wychodząc tylnią bramą kierujemy się na lewo),ale jest tam duży ruch,bo właściciel obniżył ceny o 30-40%,przez co nie narzeka na brak klientów,ale na szczęście jest dużo stolików,a z większości widok na port i mury miasta :) ;za garnek ligni na żaru (8-10sztuk,DUŻE),w tym pół chleba + litrowe piwko wyszło ok.60-70 kun
:D
ela100
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ela100 » 15.06.2006 19:59

Hvala.saturn_18, jeszcze tyle czsu trzeba czekać,ale......... :D
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone