Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Karlobag i okolice-dobra baza wypadowa???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janisia » 29.07.2008 08:28

Witam,to mój pierwszy raz forumowy i wyjazdowy i potrzebuję rady.Dzięki znajomym jedziemy w okolice Karlobagu dokładnie Ribarica(chyba dobrze napisałam?!)szukałam na forum informacji o tym regionie ale są to znikome wiadomości,czy nikt tam nie jeżdzi???Zaznaczam że nasze miejsce chcemy potraktować jako bazę wypadową w przerwach leżakowania :wink: Może ktoś był w tych okolicach i posłuży radą ,PROSZĘ :?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.07.2008 08:53

Witam :)
Byliśmy w Ribaricy kilka dni we wrześniu zeszłego roku, nie wiem czy znalazłaś naszą relację z tej miejscowości?
Jeżeli nie, to jest TUTAJ

Tak w skrócie: trafiliśmy tam przypadkiem, jechaliśmy w ciemno i tam się właśnie zatrzymaliśmy poszukując czegoś w tym rejonie jako bazy wypadowej.
Naszymi celami były: PN Sjeverni Velebit, Pag, PN Plitvicka Jezera
Sama miejscowość nie jest wg mnie zbyt ciekawa, ma kamienisto - betonowe plaże, dla nas największą zaletą był przepiękny widok na Pag, no i możliwość realizacji naszych celów
Poza tym trochę źle trafiliśmy i akurat te kilka dni wiała koszmarna Bora.
Zwiedziliśmy jeszcze Rab, ale to już później po przeniesieniu się na wyspę Pag.
Można jeszcze wybrać się z Ribaricy do PN Paklenica, nie jest daleko ale wolno się jedzie bo Jadranka jest kręta.

W tym roku był w Ribaricy kilka dni użytkownik "hrehor"

Pozdrawiam
Janisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janisia » 29.07.2008 09:17

Dzięki za odpowiedż :D Po Waszych relacjach myślę że nie będzie tak tragicznie. Chcemy także zwiedzić Plitwickie i wyspę Pag ale nastawiamy się także na Zadar,Szybenik i Trogir.Myślę że uda się nam też dotrzeć do Splitu i Omisia i rozejrzeć za przyszłoroczną bazą wypadową,bo Chorwacja jeden raz to chyba za mało :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.07.2008 09:44

1 dzień na Pagu to zdecydowanie za mało, zresztą jak na każdej dużej wyspie. Prom od zeszłego roku podrożał i z tego co czytałem kosztuje jakieś 120 kun w 1 stronę za auto i 2 osoby, ale możecie wrócić mostem.
Do Zadaru spokojnie dojedziecie i go zwiedzicie, nas nie urzekł szczególnie ale na pewno warto, choćby dla posłuchania "morskich organów". A po drodze do Zadaru zajedźcie do Ninu, nam zabrakło czasu, ale podobno też warto.

Rozumiem, ze kwatery macie zarezerwowane, bo jeżeli nie to ja nie mając w planie łażenia po Velebicie wybrałbym na kilkudniowy pobyt Pag który nas niezwykle zafascynował swą surowością właśnie, poza tym są tam różne plaże, nawet piaszczyste, a nie tylko beton i skały. No ale co kto lubi, są też tacy, że takie wolą........

A do Sibenika i Trogiru dotrzeć można :roll: ale po co tak gonić :?: Za dużo wtedy nie pozwiedzacie.......

A do Splitu i Omisia to już nie w 1 dzień, no chyba, że autostradą :roll:

Chorwacja na 1 raz to ZDECYDOWANIE za mało :!:
Pojedziecie, to się sami przekonacie :D
marcelka0507
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcelka0507 » 23.02.2011 22:05

Janisia napisał(a):Witam,to mój pierwszy raz forumowy i wyjazdowy i potrzebuję rady.Dzięki znajomym jedziemy w okolice Karlobagu dokładnie Ribarica(chyba dobrze napisałam?!)szukałam na forum informacji o tym regionie ale są to znikome wiadomości,czy nikt tam nie jeżdzi???Zaznaczam że nasze miejsce chcemy potraktować jako bazę wypadową w przerwach leżakowania :wink: Może ktoś był w tych okolicach i posłuży radą ,PROSZĘ :?

Jestem ciekawa jak twoje wrażenia po Ribaricy. Ja właśnie tam lub gdzieś w okolice wybieram się na tegoroczne wakacje. A na forum jakoś tak skąpo i nie powiem że mam pewne obawy może ty coś mi podpowiesz jak by coś zostawiam namiary adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :D
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 25.02.2011 21:06

Jedna moja propozycja ...
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 25.02.2011 21:55

W Ribaricy byłem w sierpniu 2009-wyjazd w tzw ciemno.Spokój,cisza,senność.To maleńka miejscowość z małym barem przy drodze i jednym sezonowym sklepikiem w garażu do miasta 10minut jazdy.Apartament znalazłem bez problemu 2 plus 3 za 50euro z widokiem na morze i Pag.Sama nazwa miejscowości chyba nie przypadkowa bo nigdzie w Cro nie widywałem tylu ryb.Na większe i w normalnych cenach zakupy warto wybrać się go Gospica w połowie drogi jest punkt widokowy z którego widać kilkadziesiąt wysp a sam Pag wygląda z tej wysokości jak maleństwo a w połowie trasy dom N Tesli.pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 25.02.2011 22:22

Pawelh ma rację ... Widok z przełęczy Ostarijska Vrata zapiera dech w piersiach :!:

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone