Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdańsk - Vodice 14-22.08

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kalfasak
Plażowicz
Gdańsk - Vodice 14-22.08

Nieprzeczytany postnapisał(a) kalfasak » 23.07.2009 11:45

Witam.
Czy ktoś może mnie poprawic lub coś dopowiedziec, odnośnie zaplanowanej przeze mnie trasy?
Wiec tak.
Ruszamy z gdańska z 13-14.08 w nocy, na Cieszyn. Następnie Zilina. I tu pytanie, czy ten kawałek Czech do Słowacji można przejechac bez żadnych wienietek? O ile pamiętam jak jechałem kilka lat temu to przez Czechy nie jedzie sie autostrada, dopiero w Słowacji sie na nia "wskakuje". W Słowacji licze koszt winiety 9,90 euro, następnie z Ziliny na Bratislave, potem Rajka, na Wegrzech zdecydowałem się jechac autostradą koszt 10 dniowa winieta 2550 Huf czyli jakieś 40zł. Czytałem, że częśc decyduje się na droge "86", lecz wybrałem autostrade z uwagi na to że cena nie jest zaporowa , komfort jazdy dużo lepszy. Zastanawiam się nad ewentualnym noclegiem gdzieś nad Balatonem. i tu proszę również o podpowiedź (polecenie) jakiegoś nie drogiego lokum na noc. Całe Węgry autostradą do Zagrzebia gdzie wjeżdzam na Chrwatską autostrade. Koszt Zagrzeb - Benkovac 117 Kn.
Czy wienietę na Wegrzech można kupic na stacji benzynowej?
Czy zapomniałem o jakiś kosztach , oprócz paliwa oczywiście, lub o istotnych szczególach?
Prosze o ewentualne porady bądż sugestie na temat lepszego rozwiązania na tą trase.
Pozdrawiam
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 23.07.2009 12:36

Jak jedziesz do Vodic to autostrade lepiej opuscic w na węzle Pirovac bedzie blizej,
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 23.07.2009 14:53

kalfasak napisał(a):Witam.
Czy ktoś może mnie poprawic lub coś dopowiedziec, odnośnie zaplanowanej przeze mnie trasy?
Wiec tak.
Ruszamy z gdańska z 13-14.08 w nocy, na Cieszyn. Następnie Zilina. I tu pytanie, czy ten kawałek Czech do Słowacji można przejechac bez żadnych wienietek? O ile pamiętam jak jechałem kilka lat temu to przez Czechy nie jedzie sie autostrada, dopiero w Słowacji sie na nia "wskakuje". W Słowacji licze koszt winiety 9,90 euro, następnie z Ziliny na Bratislave, potem Rajka, na Wegrzech zdecydowałem się jechac autostradą koszt 10 dniowa winieta 2550 Huf czyli jakieś 40zł. Czytałem, że częśc decyduje się na droge "86", lecz wybrałem autostrade z uwagi na to że cena nie jest zaporowa , komfort jazdy dużo lepszy. Zastanawiam się nad ewentualnym noclegiem gdzieś nad Balatonem. i tu proszę również o podpowiedź (polecenie) jakiegoś nie drogiego lokum na noc. Całe Węgry autostradą do Zagrzebia gdzie wjeżdzam na Chrwatską autostrade. Koszt Zagrzeb - Benkovac 117 Kn.
Czy wienietę na Wegrzech można kupic na stacji benzynowej?
Czy zapomniałem o jakiś kosztach , oprócz paliwa oczywiście, lub o istotnych szczególach?
Prosze o ewentualne porady bądż sugestie na temat lepszego rozwiązania na tą trase.
Pozdrawiam

Ten kawałek Czech jest bezpłatny,lepiej na Węgry kupić winietę 4 dniową za Rajką po prawej stronie masz parking i sprzedają matricę,lepiej jechać autostradą na Węgrzech ewentualnie skrócić o drogę 81.W tamtym roku jechałem drogą 86 czasowo wychodzi podobnie,autostradą lepszy komfort jazdy.Jak masz pytania to pytaj.
kalfasak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kalfasak » 23.07.2009 15:39

Dlaczego czterodniową lepiej ? Jedziemy na tydzień wiec myslalem ze 10 dniowa lepiej wyjdzie
ANITA:)
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 23.07.2009 17:53

my wyruszamy z gdańska 12.08 wcześnie rano. Jedziemy na Cieszyn, Słowacja (nocleg), Węgry (86),Słowenia, Plitwice (nocleg),tydzień gdzieś między Zadarem a Szybenikiem i drugi tydzień Orebić.
hexapus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hexapus » 23.07.2009 18:10

:D 3miastowcy
witam.
hexapus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hexapus » 23.07.2009 18:14

ANITA:) napisał(a):my wyruszamy z gdańska 12.08 wcześnie rano. Jedziemy na Cieszyn, Słowacja (nocleg), Węgry (86),Słowenia, Plitwice (nocleg),tydzień gdzieś między Zadarem a Szybenikiem i drugi tydzień Orebić.

z Zadaru do Orebic-a jest spory kawałek drogi. Cały dzień jazdy.
Przed skrętem na Peljecac uwarzaj na policje w szaro srebnych- mercedaesach. Maja przenosny radar .Co roku ich tam widuję. Poluja zaraz za wzniesieniem.
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 23.07.2009 19:13

hexapus napisał(a):
ANITA:) napisał(a):my wyruszamy z gdańska 12.08 wcześnie rano. Jedziemy na Cieszyn, Słowacja (nocleg), Węgry (86),Słowenia, Plitwice (nocleg),tydzień gdzieś między Zadarem a Szybenikiem i drugi tydzień Orebić.

Przed skrętem na Peljecac uwarzaj na policje w szaro srebnych- mercedaesach. Maja przenosny radar .Co roku ich tam widuję. Poluja zaraz za wzniesieniem.

Naprawdę cały dzień jazdy? przecież tam lecisz spory kawałek autostradą, w sumie jakieś 400 km...
ANITA:)
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 23.07.2009 19:16

zauważyliście że większość z północnej Polski wybiera się do tej dalszej południowej części CRO? Ciekawe czy wyszli też z tego samego założenia co my że i tak taki kawał się jedzie to czy pojedziemy 300-400km więcej to już wielkiej różnicy nie robi :wink:
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 23.07.2009 19:18

Czesc,
Ja ruszam z Gdanskado Mokalo 13.08 na Cieszyn (nocleg) a potem jednym ciągiem 14(stego) po południu tak aby na rano byc w Ploce na promie (5/7 rano). Apotem już tylko plaaaaaaaaaaaaaaażżżżaaaaaaaaaaaa!!!!!!!
Pozdrawiam
paza
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paza » 24.07.2009 08:51

Vodice-to chorwacka łeba czyli ostra porażka, fuj
kalfasak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kalfasak » 24.07.2009 11:03

Tak właściwie to jedziemy do Tribunj, a z tego co slyszalem to jest tam duzo ciszej niz w Vodicach.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 24.07.2009 19:49

kalfasak napisał(a):Tak właściwie to jedziemy do Tribunj, a z tego co slyszalem to jest tam duzo ciszej niz w Vodicach.

Ja także wybieram się do Tribunj. :)
hexapus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hexapus » 24.07.2009 21:02

kroj napisał(a):
hexapus napisał(a):

Naprawdę cały dzień jazdy? przecież tam lecisz spory kawałek autostradą, w sumie jakieś 400 km...

Jechałes z Zadaru do Orebic-a?
Bo ja tak kilka razy i wiem ile to zajmuje.
Cału dzien to "przenośnia"
wiele godzin lepiej brzmi?
maciomon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciomon » 26.07.2009 00:19

a dlaczego autor postu wali przez cala Polske z Gdanska zamiast od razu na Niemcy ? Moim zdaniem ten wariant o wiele lepszy.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi