Witam.
Czy ktoś może mnie poprawic lub coś dopowiedziec, odnośnie zaplanowanej przeze mnie trasy?
Wiec tak.
Ruszamy z gdańska z 13-14.08 w nocy, na Cieszyn. Następnie Zilina. I tu pytanie, czy ten kawałek Czech do Słowacji można przejechac bez żadnych wienietek? O ile pamiętam jak jechałem kilka lat temu to przez Czechy nie jedzie sie autostrada, dopiero w Słowacji sie na nia "wskakuje". W Słowacji licze koszt winiety 9,90 euro, następnie z Ziliny na Bratislave, potem Rajka, na Wegrzech zdecydowałem się jechac autostradą koszt 10 dniowa winieta 2550 Huf czyli jakieś 40zł. Czytałem, że częśc decyduje się na droge "86", lecz wybrałem autostrade z uwagi na to że cena nie jest zaporowa , komfort jazdy dużo lepszy. Zastanawiam się nad ewentualnym noclegiem gdzieś nad Balatonem. i tu proszę również o podpowiedź (polecenie) jakiegoś nie drogiego lokum na noc. Całe Węgry autostradą do Zagrzebia gdzie wjeżdzam na Chrwatską autostrade. Koszt Zagrzeb - Benkovac 117 Kn.
Czy wienietę na Wegrzech można kupic na stacji benzynowej?
Czy zapomniałem o jakiś kosztach , oprócz paliwa oczywiście, lub o istotnych szczególach?
Prosze o ewentualne porady bądż sugestie na temat lepszego rozwiązania na tą trase.
Pozdrawiam