napisał(a) janniko » 22.06.2008 16:54
szaki17 napisał(a): ... Dziękuję za życzenia,tylko po co tak daleko uciekać proponuję Białoruś
Hm... Szaki17, bez urazy, ale myślenie ma przyszłość!
Białoruś postawił bym raczej w szeregu systemów, ku którym zmierza Unia, choć w bardziej perfidny sposób, bo wmawiając zindoktrynowanym umysłom, że to dla ich szczęścia. Proponuję przejrzeć np. historię powstanie i rozwoju ZSRR lub ChRL, z pewnością wytężywszy swój umysł odnajdziesz sporą garść podobieństw, żeby nie powiedzieć "identyczności".
A przy okazji przeanalizuj sobie ustroje i życie społeczne Australii i Nowej Zelandii, to może zrozumiesz, kolego, o co mi chodzi.
Nie jestem Euro-sceptykiem ani Euro-fobem. Po prostu jestem przerażony tym, w jakim kierunku podąża Unia i jak szybko zachodzą zmiany ustrojowe i, co gorsza, zmiany w mentalności obywateli. Nad wszystko cenię sobie wolność i umiar.
Chcę móc sobie korzystać np. z butli kolorowej, żółtej w pomarańczowe ciapki lub w fioletowe esy-floresy... bo mam takie poczucie wrażliwości kolorystycznej, bo mi się smaczniej je np. kurczaczka upieczonego na butli kolorowej niż niebieskiej.
jeśli tego nie rozumiesz, to sory.. nie karzę ci się zmieniać, ale nie karz mi się zmieniać i nie sugeruję ci, żebyś opuścił tę "ziemię cudów", jakim ma się stać Unia... napisałem tylko, że ja dziękuję za ten "raj", że chciałbym sobie pojechać na atypody, bo mi się ten "raj" niezbyt podoba.. i to wszystko.