Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Krakowa do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szchrzaszcz
Plażowicz
Z Krakowa do Dubrownika

Nieprzeczytany postnapisał(a) szchrzaszcz » 26.08.2008 12:18

Proszę o podpowiedź jaką trasą wybrać, wyjeżdżam 31.08 do Dubrownika. Czy jechać przez Słowację, Węgry i BIH czy inną trasą będzie szybciej pomimo większej odległości (np. Austria, Słowenia).
Prosze o możliwie dużo podpowiedzi dotyczących samej trasy, opłat itp.
Z góry dziękuję.
Szczepan.
Ostatnio edytowano 26.08.2008 14:09 przez szchrzaszcz, łącznie edytowano 1 raz
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 26.08.2008 12:32

Witaj z Krakowa to Słowacja - kawałek autostrady , Węgry - autostrada, Chorwacja - autostrada, koszt winiet to jakieś 130 zł za wszystko w jedna stronę. Zostaje jeszcze odcinek z końca autostrady chorwackiej do Dubrovnika magistrala :) Poszukaj na forum było dokładnie rozpisane
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.08.2008 12:48

szchrzaszcz napisał(a):Proszę o podpowiedź jaką trasą wybrać, wyjeżdżam 31.07 do Dubrownika. Czy jechać przez Słowację, Węgry i BIH czy inną trasą będzie szybciej pomimo większej odległości (np. Austria, Słowenia).
Prosze o możliwie dużo podpowiedzi dotyczących samej trasy, opłat itp.
Z góry dziękuję.
Szczepan.

Zapraszam do FAQ
szchrzaszcz
Plażowicz
cd. Kraków - Dubrownik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szchrzaszcz » 27.08.2008 06:37

Dziękuję za szybką odpowiedź zwłaszcza Panu Januszowi.

Planowałem moją podróż najkrótszą drogą: Słowacja (Rużemberok) Węgry (Budapeszt, Mahacs), Chorwacja (Osijek), BiH (Dubom, Jablanca), Chorwacja (Dubrownik) na mapie wyszło około 1200 km. GPS wskazał mi jednak drogę przez Austrię (z pominięciem BiH) jako najkrótsza czasowo około 15h, podczas gdy tą pierwsza trasę wyliczył na prawie 5h dłuższą.
Stąd mile widziana podpowiedź którędy jechać, nadmienię tylko, że będę jechał z synkiem (6 lat), przez dwa dni z noclegiem. Czas przejazdu, komfort, ale i opłaty są ważne.
Jeszcze raz z góry dziękuję
welmar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) welmar » 27.08.2008 07:22

Ja również wybieram się z Krakowa w kierunku Makarskiej.
W tym roku omijam Słowenię z podowu wysokiej winiety jaką wprowadzili tj. 35 euro za półroczną.
Będę leciał przez Słowację - Węgry.

Pozdrawiam,

Welmar
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.08.2008 08:10

Weźcie tylko pod uwagę, że przejazd przez Budapest zajmie conajmniej godzinę, o ile nie dłużej. Stoi się w gigantycznych korkach, niezależnie z której strony miasta się przyjeżdża. Jeżeli już się zdecydujecie na przejazd przez to miasto, to : 1. najlepiej w nocy ( 2-3 ) 2.najlepiej przez samo centrum, nad Dunajem, a nie kierując się za nr drogi wyjazdowej
Chyba, że znacie miasto ( lub macie wiarygodny GPS i ! ) i ominiecie korki.
Ja polecam z Krakowa - Chochołów - Trstena ( omijacie budowy mostów na odcinku Rabka-Spytkowice - 5xświatła) - Dolny Kubin - Martin - Żilina -
autostradą do Bratysławy - potem w stronę Budapestu - Rajka i za nią zjazd na sławną drogę 86 . Reszta w FAQ.
W tym roku Krk - Kraków tą trasą - 12 godzin, bez korków.
A Kraków - Krk robiłem przez Budapest i ... 16 godzin !
Pozdrawiam .
sato
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sato » 27.08.2008 10:56

Witam
Jechałem z Krakowa (02.08.08r.) przez Chyżne (niestety utrudnienia przed granicą -roboty) Słowacja (winieta miesięczna 330 koron) Bratysława, Węgry (drogą 86) Słowenia (Lendawa bez autostrady płatnej), w Cro autostradą można dojechać prawie do Makarska. Jechałem z 6-letnią córką bez noclegu . Niestety wtedy były korki przed tunelami.
Pozdrawiam i miłego pobyty.
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 27.08.2008 12:45

welmar napisał(a):W tym roku omijam Słowenię z podowu wysokiej winiety jaką wprowadzili tj. 35 euro za półroczną.

Mimo wszystko polecam zahaczyć o Słowenię, Choćby po to żeby się zatankować do pełna, tym bardziej jak się jedzie drogą 86.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 27.08.2008 15:41

plavac napisał(a):Weźcie tylko pod uwagę, że przejazd przez Budapest zajmie conajmniej godzinę, o ile nie dłużej. Stoi się w gigantycznych korkach, niezależnie z której strony miasta się przyjeżdża. Jeżeli już się zdecydujecie na przejazd przez to miasto, to : 1. najlepiej w nocy ( 2-3 ) 2.najlepiej przez samo centrum, nad Dunajem, a nie kierując się za nr drogi wyjazdowej
Chyba, że znacie miasto ( lub macie wiarygodny GPS i ! ) i ominiecie korki.
.

bla bla bla wiekszy bzdur nie slyszalem. jechalem do i z Cro przez Budapeszt. raz w poniedzialek ok 22, raz w PIATEK o 16 /weekend!/ zero korkow, przejazd bardzo sprawny, nawet sie smialismy z rodzinka, ze przejazd przez Krakow zajaby nam 2x wiecej czasu.

tak na koniec: radze spojrzec na mape i zobaczyc gdzie lezy Dubrovnik a gdzie jest Slowenia. w zyciu bym taka trasa nie jechal /tym bardziej, ze jak juz pisalem w innym watku, Wegrzy oddali nowa autostrade i od Budapesztu lecisz caly czas do granicy z Cro./
papafaraon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papafaraon » 28.08.2008 17:14

Ja jeżdżę na Peljesac, a więc blisko Dubrownika. Jeżdżę zawsze przez Słowację, Węgry i BiH z noclegiem w Sarajewie (hostel 10 euro od osoby ze śniadaniem, auto w garażu).
W ogóle jestem zauroczony BiH (cenami również). Na prawdę nie warto się śpieszyć, a warto pozwiedzać (Sarajewo, Mostar, Jajce, PN Sutjeska).
Kadi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kadi » 11.11.2008 18:18

papafaraon napisał(a):Ja jeżdżę na Peljesac, a więc blisko Dubrownika. Jeżdżę zawsze przez Słowację, Węgry i BiH z noclegiem w Sarajewie (hostel 10 euro od osoby ze śniadaniem, auto w garażu).
W ogóle jestem zauroczony BiH (cenami również). Na prawdę nie warto się śpieszyć, a warto pozwiedzać (Sarajewo, Mostar, Jajce, PN Sutjeska).

Witam papafaraon.
Jeśli możesz to bardzo proszę o namiary na wspomniany nocleg.
Mój e-mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Pozdrawiam
:papa:
jarekrk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekrk » 08.07.2009 07:44

z uwagi na podobną sytuację , piszę w tym tematcie, jedziemy na wyspe pag, do Novalii z Krakowa, i wybrałem trase też przez Budapest i wzdłóż balatonu później:) i tu pytanie wyruszamy ok 19 , wiec pewnie stolice Węgier ok 24-1 bedziemy mijać , wtedy nie ma z tym problemu? i Auto mapa poradzi sobie tam spokojnie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.07.2009 08:04

jarekrk napisał(a):.... stolice Węgier ok 24-1 bedziemy mijać , wtedy nie ma z tym problemu? ...

Żadnych problemów, praktycznie zero ruchu jak to w nocy zazwyczaj w miastach bywa

jarekrk napisał(a):..... Auto mapa poradzi sobie tam spokojnie?

Czy AutoMapa sobie poradzi to nie wiem ale Ty bez AutoMapy na pewno ;-)
Tam wszystko czarno na białym (dosłownie) jest napisane na drogowskazach
jarekrk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekrk » 08.07.2009 09:20

to super:)
a przy okazja mogę spytać o coś zupełnie nie na temat trasy?
czy przepisy są takie same jak u nas? w mieście wieczorem 60km/h , autostrada 130, itp.?
czy np. spokojnie moge jechać na halogenach w nocy ?
czy trzeba na coś specjalnie uważać?
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 08.07.2009 09:51

jarekrk napisał(a):czy np. spokojnie moge jechać na halogenach w nocy ?

Pewnie że możesz :) ale kiedy ich można używać to chyba wiesz :wink:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone