Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

dieta w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
dieta w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2009 20:52

Witam
Czy ktoś może jest zorientowany jak wygląda sprawa zakupu dietetycznej żywności ewentualnie dietetycznego żywienia w restauracjach-chodzi mi o dietę cukrzycową.W Chorwacji byłem już wiele razy jednak nie zwracałem uwagi na to czy w sklepikach w małych miejscowościach można kupić np.graham,wędlinę drobiową itp.Obecnie zostałem przez chorobę zmuszony do przestrzegania diety a trudno takie rzeczy wozić ze sobą z Polski.Od tego zależy tegoroczny wyjazd.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 13.03.2009 21:03

Coś z wyszukiwarki
link1
link2
:)
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 13.03.2009 21:16

Przerąbane. W małych miejscowościach możesz mieć spore problemy z nabyciem pieczywa które wolno uwalnia glukozę. Radzę zabrać ze sobą sporo pieczywa chrupkiego i w ogóle co się da.
Gdyby był problem na granicy z wwiezieniem żywności to można jeszcze zabrać zaświadczenie że się jest diabetykiem
W knajpach będzie podobny problem bo w zasadzie na pewno mozesz jeść tylko warzywa z grlla. Inne rzeczy ociekają raczej tłuszczem.
Ja mam ten sam problem tyle ze pewnie w mniejszym stopniu. Biorę leki,
jem mniejsze porcje i się nie przejmuję. Dużo pływając zwiększam sobie czułość na insulinę i się nie przejmuję
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 13.03.2009 22:06

Na pewno dasz radę również i w tych małych miejscowościach. Wbrew pozorom nie jest to takie straszne; /moja mama ma również ten sam problem i doskonale sobie radzi nawet w ekstremalnych warunkach/. :papa:
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 13.03.2009 23:34

Wcale nie tak trudno :)
Pieczywo graham bardzo dobrze przechowuje się w lodówce, a jak jeszcze znajdziesz w bagażniku trochę miejsca na toster, to spokojnie do 10 dni będzie jadalne :)
A wędlina zapakowana próżniowo spokojnie dwa dni w turystycznej lodówce wytrzymuje, nawet bez mrożenia wkładów po drodze - na miejscu są już przecież lodówki.
Ciemnego pieczywa w Chorwacji nie widziałam ani razu (nie przyglądałam się chrupkiemu).
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.03.2009 10:31

majeczka napisał(a):Na pewno dasz radę również i w tych małych miejscowościach. Wbrew pozorom nie jest to takie straszne; /moja mama ma również ten sam problem i doskonale sobie radzi nawet w ekstremalnych warunkach/. :papa:

Popieram. W każdym, nawet małym markeciku sieciowym ("konzumie", "studencu", "kerum") znajdziesz półeczkę ze zdrową żywnością (tam pieczywo ciemne "różnej maści" pakowane próżniowo, chrupkie itp. itd.); a i piekarniach "do wyboru, do koloru" (Tu jeszcze raz napiszę: pieczywo w Chorwacji wcale nie jest gorsze niż w PL, trzeba tylko wiedzieć, co kupić...; dobrze rozejrzeć się na półkach, zamiast chwytać pierwsze lepsze i najtańsze "białe pieczywo", które faktycznie na kanapki się nie nadaje, ale za to jest najlepsze jako dodatek do ryb)
Wędlina drobiowa - jak najbardziej - sama jadam- np. bardzo popularna i smaczna "šunka de lux" z indyka...

Co do kanajp: z tym "ociekaniem tłuszczem" też się nie zgodzę. Sałatki (w tym z owocami morza i warzywne, mieszane wielkie), dania typu brudet, ryby, krewetki, kalmary "z gradeli"...tam może się znaleźć oliwa z oliwek, ale olej nie powienien.
Pozdrawiam

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone