Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co czytamy??gdzie bywamy.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
petris
Cromaniak
Co czytamy??gdzie bywamy.

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 15.10.2006 19:11

Jest juz jesień,jak jest w zwyczaju przepedzi ją zima.Zaczną sie,czy juz zaczęły sie długie wieczory,wobec nieuniknionego ,mam propozycje,moze podzielicie sie informacja, czy w te długie wieczory,ogladacie telewizje, surfujecie w necie,czy po prostu czytacie i co?może byliscie w teatrze , operze,na ciekawym filmie.??Mamy kilka miesiecy,aby zacząć przegladać mapy,czytać przewodniki i planować wycieczki po swiecie, dla relaksu do Chorwacjii.Moze wiec zaakceptujecie ten temat?Byloby ciekawie, inni skorzystali by z tytułów wymienionych ksiązek.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 16.10.2006 08:14

Czy nikt nie czyta ksiazek?? 8O Czy tylko surfujecie w necie i gonicie za kasa??Sadzac z wypowiedzi , forum odwiedzaja ludzie wykształceni.A co z czytaniem..... :oops:
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 16.10.2006 08:38

Skończyłem własnie czytać "Pielgrzyma" Paula Coelhio. Ale za bardzo nie polecam. Wyszedł mu tylko Alchemik:)
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 16.10.2006 08:50

"Lekcja Miłości" Marek Harny

Nie tylko dla wielbicieli Krakowa. Gościo pisze fajne rzeczy ( czytałam nie tylko to jego ) i nie przynudza.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 16.10.2006 08:58

Ulubiona książka z czasów młodości: "Czterej pancerni i pies". Przeczytałem z 10 razy...

PozdraV
J.
Ostatnio edytowano 16.10.2006 11:54 przez Jacunio, łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 16.10.2006 09:05

Byłem kiedyś w operze.Wygodne fotele są bardzo.Atmosfera taka jak w starej szafie.Nie wiem czemu ciągle mnie ktoś budził.

pozdrav
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 16.10.2006 09:11

Czytam najzwyklejsza w świecie beletrystykę-sensację,s-f,obyczajowe,czasem mnie najdzie chęć na romansidło jakieś :wink: .Nie czytam książek wydumanych,nadętych i"filozoficznych".Jestem nałogowym czytaczem,szaradzistą i graczem w kierki w Kurniku :)

No graczem to jeszcze nałogowym nie jestem i mam nadzieję,że nie będę :)
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 16.10.2006 09:17

[color=darkred]
antek napisał(a):Skończyłem własnie czytać "Pielgrzyma" Paula Coelhio. Ale za bardzo nie polecam. Wyszedł mu tylko Alchemik:)

Mam całkowicie inną opinię o Pielgrzymie - książka wywarła na mnie olbrzymie wrażenie.

To do czego często wracam do trylogia "Niebieski rower" - Regine Deforges. Niby wojenna, ale przesycona różnorakimi uczuciami, apetycznymi i malowniczymi opisami saga rodu Delmas.

Książka na czasie to "Samotność w sieci".

Niektóre z książek Judith Kranz: Córka Mistrala, Blichtr i patyna.

Książki, które mocno zaskoczyły to "Początek"(Andrzej Szczypiorski) i "Zdążyć przez Panem Bogiem" (Hanna Krall) - w klasie maturalnej, rocznik 93 po raz pierwszy pojawiło się hasło holocaust, po raz pierwszy weszły nowe lektury szkolne.

Chmielewska w starej dobrej formie: Całe zdanie nieboszczyka, wszystko czerwone, Studnie przodków...

I kultowe "Pachnidło", które juz mocno reklamowałam w luźnych...

Z obowiązku i trochę z racji nowych zainteresowań "Mosty zamiast murów" - o komunikacji interpersonalnej. A dla przyjemności wspomnień kupiony w zeszłym tygodniu "Kichuś majstra Lepigliny"

Baśnie Andersena - wielgachna księga, która swym bogactwem ujmuje i zaskakuje.

Generalnie, po dwóch latach wracam do wieczornego przyjemnego czytania.
[/color]
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 16.10.2006 10:02

Ukryta Historia Człowieka-Zakazana Archeologia
Naukowo-sensacyjno-prowokująca książka :)
Angie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Angie » 16.10.2006 10:03

Nie przepadam za książkami Coelho, ale żeby się o tym przekonać, musiałam trochę jego książek przeczytać. M.in. książkę pt. "Weronika postanawia umrzeć". W książce tej jest opis Ljubljany, stolicy Słowenii. Książkę czytaliśmy razem z moim Chłopakiem i tak nas urzekł opis miasta, że w drodze powrotnej z Chorwacji postanowiliśmy zobaczyć Ljubljanę. Planowaliśmy poszukać noclegu w okolicach miasta i trochę je zwiedzić. Niestety Ljubljana to nie miasto chorwackie, gdzie o nocleg w rozsądnej cenie nietrudno. Straciliśmy pół dnia na szukanie lokum. Wszystko albo pozajmowane, albo za drogo :( W końcu, zrezygnowani, poszliśmy na nocne zwiedzanie miasta, potem kilkugodzinny nocleg na parkingu w samochodzie ;) i dalej do Polski.
A sama Ljubljana przepiękna. Stare Miasto bardzo ładnie zachowane, bądź też odrestaurowane. Prześliczne kamieniczki, zamek górujący nad Starym Miastem. Urokliwie wszystko oświetlone. Niezliczona liczba kafejek, w których ogromnie dużo młodych ludzi. Ljubljana jest pewno prężnie działającym ośrodkiem akademickim. Wspaniała atmosfera.
Stwierdziliśmy, że następnym razem, wracając z Chorwacji, musimy zatrzymać się tam na dłużej (tylko koniecznie mając z góry zarezerwowany nocleg).

Jeśli chodzi o spędzanie wolnego czasu w jesienne i zimowe wieczory, to oczywiście dużo czytamy (głównie beletrystyka). Wieczory lubimy umilać sobie też przyjemną muzyczką i lampką winka (przywieźliśmy niezłe zapasy z Cro :)) do dobrego, wcześniej przygotowanego jedzonka. W tym sezonie jesienno-zimowym będzie towarzyszyła nam muzyka Dino Merlina (odkrycie i pamiątka z wyjazdu do Cro i BiH). W zimne wieczory, Merlin będzie ogrzewał nasze serca i przywoływał ciepłe wspomnienia, do następnego wyjazdu.
A tak poza lenistwem, to uprawiamy sporty, szykując się do zbliżającego się ogromnymi krokami sezonu narciarskiego :D Już niedługo trzeba będzie smarować deski i w drogę na stoki, więc na razie ćwiczymy formę. Siłownia, spinning, aerobic, basen. I tym sposobem zima minie niepostrzeżenie i będzie można planować kolejny wyjazd do ukochanej Chorwacji :D 8)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.10.2006 11:25

Ostatnio dokształcam się z dziedziny fotografii więc co jakiś czas zaglądam do książki Richarda I'ansona "FOTOGRAFOWANIE W PODRÓŻY - Jak robić dobre zdjęcia aparatem tradycyjnym i cyfrowym" Muszę przyznać, że książka jest dość ciekawa jak dla kogoś kto rozpoczyna swoją przygodę z fotografią.

Natomiast wielokrotnie powracam do swojej ulubionej powieści - J. R. R. Tolkiena "Władca Pierścieni" :mrgreen: .

Pozdraviam :papa:
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 16.10.2006 11:32

tak, Coelho i jego "Weronika postanawia umrzec" cudo, szczegolnie, gdy ktos zna i lubie Slowenie. Ljubljana (wczesniej nie widzialem, ze Preseren spoglada w okno, gdzie bywala jego ukochana...), Bled...cudne miejsca. a pamietam, ze 1 noc w Ljubljanie spedzilem gdzies przy dworcu w jakiejs szopce.to byl rok 1995. ziemia, karimata i spiwor...he, i kto by umieral za Slowenie?
:D
"Poczatek" Szczypiorskiego tez swietny, jest tam zdanie, ktore by pasowalo do wielu watkow na tym forum - "blizszy mi przyzwoity Rosjanin, Niemiec od kanalii, ktory ma byc mi bratem tylko dzieki temu, ze urodzila sie na tej ziemi, ze mowi moim jezykiem...", z glowy to dokladnie nie pamietam....
a obecnie Jonathan Carroll "Biale jablka" dosyc dobre...a z literatury balkanskiej polecam Ivo Andric "Przydrozne znaki". Bardzo lubie ta ksiazke...
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 16.10.2006 11:37

a z filmu zapomnialem dodac (ksiazka tez swietna) "Homo Faber" autor - Max Frisch. Niesamowita historia...kiedys mialem na kasecie wideo, ale ktos pozycyzl na wieczne oddanie.
w filmie gra Julie Delpy, ktora bardzo lubie. a film zrobil swietny jak zawsze Volker Schloendorff. Polecam.
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 16.10.2006 13:35

ostatnio przeczytane "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz"
męczę i nie mogę skończyć "Rzeczpospolita Dubrovnicka"

w piątek idę na koncert muzyki bałkańskiej
a w poniedziałek do teatru
jak wrócę to napiszę jak było

...wiecej grzechów nie pamiętam.... :wink:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 16.10.2006 14:15

petris napisał(a):Czy nikt nie czyta ksiazek?? 8O Czy tylko surfujecie w necie i gonicie za kasa??Sadzac z wypowiedzi , forum odwiedzaja ludzie wykształceni.A co z czytaniem..... :oops:

Bardzo lubię Łysiaka - sposób w jaki pisze, wyrażanie pogladów.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Waldemar_%C5%81ysiak

polecam m. in. Stulecie kłamców

Jednym z hitów jest: BUSZUJĄCY W ZBOŻU :lol: książka Salinger JD - czytałem już kilka razy
oraz Tytus Romek i Atomek

Pozdrav
Adam
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone