Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB w trasę do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arek1972
Turysta
Radio CB w trasę do Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek1972 » 19.06.2006 17:50

Witam. Tak chciałem podpytac, czy jest możliwość korzystania z radia CB za granicami. Jeżeli tak, to na pewno wielu osobom jadącym po raz pierwszy ułatwiłoby dojazd, a i droga milej by mijała w gadce z drugim kierowcą.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 19.06.2006 18:05

Opcja: SZUKAJ, nie idź po najmniejszej linii oporu, trochę weny twórczej.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 19.06.2006 18:12

arek1972 napisał(a):Witam. Tak chciałem podpytac, czy jest możliwość korzystania z radia CB za granicami. Jeżeli tak, to na pewno wielu osobom jadącym po raz pierwszy ułatwiłoby dojazd, a i droga milej by mijała w gadce z drugim kierowcą.

Już w tym temacie było ale skoro nie chesz poszukać to podpowiem podpytującemu:)

1. Jest możliwość korzystania z CB radia ale nie ma z kim rozmawiać :)
2. Nie ma z kim rozmawiać bo prędkość nie sprzyja rozmowom :))
3. Lepiej skoncentrować się na jeździe niż rozmawiając doprowadzić do nieszczęścia.

Od kilkunastu lat jestem zaprzyjaźniony z radiem CB, może bardziej z piracką częścią ale wolą porozmawiać z osobą towarzyszącą niż pytać co 3 km jak wygląda ścieżka na autostradzie :))) gdy jadę 170 km/h

Radio pozostaw w domu i poświęć czas osobom z którymi jedziesz. Wiem że nasze Panie nie przepadają za tym wynalazkiem :))

Powodzenia i bezpiecznej drogi
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 20.06.2006 10:43

masz racje Panie nie przepadaja za tymi wynalazkami :wink: my jednak jedziemy w 4 samochody i chcemy mniej wiecej trzymac sie razem wiec bierzemy CB zeby sie porozumiewac bez dzwonienia. Jednak brac po to zeby spytac jak droga to faktycznie bez sensu, od tych szumow i tzraskow zeswirowac mozna :wink:
arek1972
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek1972 » 21.06.2006 21:12

mirek109 napisał(a):
arek1972 napisał(a):Witam. Tak chciałem podpytac, czy jest możliwość korzystania z radia CB za granicami. Jeżeli tak, to na pewno wielu osobom jadącym po raz pierwszy ułatwiłoby dojazd, a i droga milej by mijała w gadce z drugim kierowcą.

Już w tym temacie było ale skoro nie chesz poszukać to podpowiem podpytującemu:)

1. Jest możliwość korzystania z CB radia ale nie ma z kim rozmawiać :)
2. Nie ma z kim rozmawiać bo prędkość nie sprzyja rozmowom :))
3. Lepiej skoncentrować się na jeździe niż rozmawiając doprowadzić do nieszczęścia.

Od kilkunastu lat jestem zaprzyjaźniony z radiem CB, może bardziej z piracką częścią ale wolą porozmawiać z osobą towarzyszącą niż pytać co 3 km jak wygląda ścieżka na autostradzie :))) gdy jadę 170 km/h

Radio pozostaw w domu i poświęć czas osobom z którymi jedziesz. Wiem że nasze Panie nie przepadają za tym wynalazkiem :))

Powodzenia i bezpiecznej drogi

Ja z kolei w przeciwieństwie do Ciebie uważałbym raczej na prędkość z jaką się poruszasz(170) a nie na rozmowy. Ja jadę na wczasy, a nie na wyścigi. Mi nie chodzi o to żeby pytać się jak dróżka przede mną, chociaż jeżeli jest jakiś duży korek to w taki sposób wcześniej możnaby go objechać. Ja jestem nastawiony z CB, aby można byłoby z kimś złapać się po drodze i rażniej jechać i pogadać. Widocznie nie macie doświadczenia z tymi urządzeniami. A jeżeli Wasze kobiety nie lubią tego słuchać, to niech same siadają za stery, Wy pantoflarze.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 22.06.2006 04:36

"od tych szumow i tzraskow zeswirowac mozna"
jak masz jakis stary sprzet to mozna zeswirowac,bo mi nic nie szumi i trzaska :)
Mag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mag » 22.06.2006 07:15

Wiem z własnego doświadczenia, że jadąc na kilka aut z CB jazda jest mniej stresująca (ktoś się zgubi, łatwiej jest się zatrzymać na postój). Posiadam CB od kilku lat i ze znajomymi wyjeżdżamy razem, a radyjko zawsze się sprawdziło, czy to w Polsce czy poza jej granicami.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 22.06.2006 09:56

Mag napisał(a):Wiem z własnego doświadczenia, że jadąc na kilka aut z CB jazda jest mniej stresująca (ktoś się zgubi, łatwiej jest się zatrzymać na postój). Posiadam CB od kilku lat i ze znajomymi wyjeżdżamy razem, a radyjko zawsze się sprawdziło, czy to w Polsce czy poza jej granicami.

no i takie cos chciałam usłyszeć :wink:

z szumami i trzaskami moze troche przesadziłam :wink: choc radio mam akurat nowiutkie (tzn mąż nie ja) to jednak jest od niego specyficzny chałas jak sie ktos odzywa, ale dla dobra sprawy tego nie słysze :wink:

pozdrawiam
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 23.06.2006 22:47

... może Ktoś poradzi jakie niedrogie, a dobre CBradio lub krótkofalówki kupić i gdzie.
Wybieramy się w dwa auta i dobrze byłoby mieć z sobą stały kontakt radiowy. Tymbardziej, że w jednym zamierzamy mieć nawigację.
Pozdrawiam
Jacek
Maciek95
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek95 » 25.06.2006 10:20

Wazna informacja za granica Polski kanalo to bodajrze 28 a nie 19.
Bond
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bond » 25.06.2006 10:59

Na taki wyjazd np, na dwa auta, to byłby lepszy zestaw ręcznych krótkofalówek z możliwością podpięcia do gniazda zapalniczki na drogę, a i póżniej na campingu może się przydać.
Pozdr.
Baśka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baśka » 25.06.2006 17:42

w zeszłym roku jechaliśmy na Krym na dwa samochody... CB radio się przydało :D można powiedziec że nawet bardzo :D poza tym co do tego że panie nie przepadają za nim, to widocznie nie zawsze się sprawdza :P
Luckhasz
Turysta
walkie talkie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luckhasz » 25.06.2006 19:47

Na 2 samochody to proponuje walkie talkie - nieduży wydatek http://www.allegro.pl/item112325442_wal ... ancja.html
krzysiekrz
Croentuzjasta
Re: walkie talkie

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 25.06.2006 20:40

Luckhasz napisał(a):Na 2 samochody to proponuje walkie talkie - nieduży wydatek http://www.allegro.pl/item112325442_wal ... ancja.html

Śmiem wątpić w przydatność tych radiotelefonów w czasie podróży autem. Na stronie aukcji podano zasięg na wolnym powietrzu 2-5 km, czyli realnie 2 km. Jeśli zamknąć to w metalowej puszce karoserii, to zasięg zmaleje do max 0,5km.
Trzeba normalne 4-watowe CB z antenami na dachu i to najlepiej lepszymi niz te najtansze 60-centymetrowe.
Luckhasz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luckhasz » 25.06.2006 20:48

Sprawdzone - zamykajac walkie talkie w karoserii spokojnie dziala na 2-3 km - a taka odleglosc moim zdaniem jest wystarczajaca jadac razem.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone