Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
waszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) waszka » 17.07.2009 08:48

mirko napisał(a):Moze to:
II. VINJETA

Članak 7.

Plovilo mora biti na vidljivom mjestu označeno vinjetom.
Vinjetu mora imati plovilo čija je duljina 3 metara ili veća, kao i plovilo duljine manje od 3 metra ako ima ukupnu snagu porivnih strojeva 5 kW ili jaču.
Vinjetu ne moraju imati plovila na vesla, bez obzira na svoju duljinu (npr. kajak, sandolina, pedalina i sl.).
Vinjetu ne mora imati plovilo dok se nalazi na čuvanju u luci ili na drugom odobrenom mjestu u Republici Hrvatskoj.
Rok valjanosti vinjete je godina dana od dana izdavanja, a za jedno plovilo godišnje se može izdati samo jedna vinjeta.
Vinjetu izdaje lučka kapetanija ili ispostava lučke kapetanije.
Prilikom izdavanja vinjete lučka kapetanija ili ispostava lučke kapetanije će provjeriti da li plovilo i posada ispunjavaju uvjete za plovidbu u Republici Hrvatskoj.
Na plovilu koje mora imati vinjetu odrezak vinjete mora se zalijepiti na popis osoba iz članka 8. ove Uredbe.
Obrazac vinjete daje se u Prilogu 1. koji je sastavni dio ove Uredbe
:?:

Mirko czy możesz mi odpowiedzieć czy w mogę pontonem o długosci 3,20m oraz silnikiem 6KM pływać bez uprawnień żeglarskich - nie znam przepisów w tym względzie. Wiem że muszę mieć winiete.

Drugie pytanie czy wiesz jakie są ceny winiet dla pontonów 3 d0 4 m

Dziękuje. :?:
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 17.07.2009 10:36

Waszka musisz mieć uprawnienia motorowodne, choć niektórzy twierdzą, że i na patenty żeglarskie udaje się wykupić winietę. Kupując winietę musisz po prostu okazac stosowny dokument. Piszę to na podstawie informacji zasłyszanych, a nie własnych doświadczeń.
Ceny winiet masz tutaj:
forum/viewtopic.php?t=17857
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 17.07.2009 11:46

Moze to pomoze:
ACI informacje

:roll:
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 18.07.2009 10:23

Czy wiecie gdzie jeszcze można kupić ponton Busha 360 A, czyli model z dmuchanym kilem i dmuchaną podłogą - tzw. airmatą? Dodam, że tej długości pontonów firma Tokarex - dystrybutor na Polskę - już nie ma, a sprowadzić je może za miesiąc. Ja natomiast potrzebuję go najdalej do 10 dni. Pomóżcie znaleźć! Wersja K-360 R (ze sztywną rozkładaną podłogą) mniej mnie interesuje bo jest ciężka i długo się rozkłada, a to dla mnie duże minusy jak na mój styl i sposób używania i przenoszenia pontonu. Szukam zdecydowanie K-360 A!
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 18.07.2009 12:53

terenowiec - zostaje Ci tylko Allegro i szukanie używanych, a Ci z Tokarexu jadą na Ukrainę chyba właśnie raz na miesiąc , bo też czekaliśmy miesiąc czasu na pontony, a oni są głównym dystrybutorem na Polskę, ewentualnie jakbyś miał blisko to możesz podjechać i kupić bezpośrednio u producenta, w Czechach jest dystrybutor, ale nie wiem czy Ci się to opłaci.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 18.07.2009 13:03

Do Czech mam 80 km, ale gdzie w Czechach tego dystrybutora szukać? Jak go znaleźć?
Na Allegro może się pojawić za 5 godzin, albo za 4 lata - nie ma na to żadnej gwarancji, a ja ponton muszę mieć za kilka, najdalej kilkanaście dni (29 - 30 lipca).
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 18.07.2009 13:41

terenowiec - Allegro to loteria, tu masz wszystkich autoryzowanych dystrybutorów w tym tego z Czech :

http://www.bushboats.com/en/informacyja ... gde-kupitj

ps do tego pontonu jak założysz Yamahę 9,9 to będzie ok :D

ewentualnie jeszcze to może Cię zainteresować wymiary i waga podobna i wygląda to dość solidnie , no i co najważniejsze maja to na miejscu :

http://www.allegro.pl/item691249484_now ... ition.html

mam nadzieje że pomogłem :D
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 18.07.2009 21:09

Dzięki D1ALVARO za pomoc. Do Pragi mam blisko, ale cena jest tam astronomiczna, stąd też pozostaje mi szukanie tutaj. Z kolei te pontony z Allegro są znacznie cięższe (76 kg), co wyczytałem wchodząc na ich stronę. To więcej niż Bush Kaiman K-360 R. Patrząc na wagę to airmata będzie nie do pobicia. Wiem, że w trudnym terenie będę musiał sam ponton zwodować i później wciągnąć na brzeg, co przy takiej wadze nie będzie łatwe. Poza tym będą sytuacje, że będzie rozkładany i składany codziennie, a to przy sztywnej podłodze zdaniem użytkowników takich pontonów jest upierdliwe.
Będę szukał, może gdzieś znajdę. Bush poza tym ma jedną genialną funkcję, której nie ma żaden inny producent, a mianowicie dwie ławeczki z regulowanym rozstawem.
Co do silnika, to już kupiłem Tohatsu 15HP - 53 kg wagi. Ciężki pierun, ale sporo tańszy niż 10 konna Honda czy Yamaha.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 18.07.2009 21:50

terenowiec - ale ta konstrukcja to airmata i chyba ma 2 ławki, a to że cięższa to nawet lepiej, może jest solidniej wykonana - zadzwoń i się zapytaj, motor kupowałeś nowy czy używany :?: no ale na 15km musisz mieć patent sternika motorowodnego żeby pływać w Polsce i Chorwacji.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 18.07.2009 22:22

Patent właśnie zrobiłem i powiem, że wiedza sternika jachtowego bardzo się przydała. W przypadku pontonów Bush, to te ze sztywną podłogą i te z airmatą mają regulowane ławeczki, a przy długości 3,60 metra różnica w wadze pomiędzy nimi to aż 20 kilogramów! Podkreślę, że sam będę musiał go wodować, wciągać i wszystko z nim robić. Nie chcę szarpać się z K-360 R, który waży 75 kilogramów - (o wadze zapewnił mnie o tym przedstawiciel dystrybutora). Wiem, że sztywna podłoga na wodzie jest lepsza, ale co z tego, skoro poza wodą sobie z nim nie poradzę, a wleczenie pontonu po kamieniach lub ciągłe wtaczanie na różnych rolkach, jakoś mi się nie uśmiecha. Być może, jak nie znajdę tego z airmatą, to będę musiał kupić tego ze sztywną podłogą, bo bez pontonu do Szwecji nie ruszę - a tam właśnie za kilkanaście dni się wybieram.
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 19.07.2009 07:25

terenowiec napisał(a):Co do silnika, to już kupiłem Tohatsu 15HP - 53 kg wagi. Ciężki pierun, ale sporo tańszy niż 10 konna Honda czy Yamaha.

Czyli kupiłeś MFS15 - czterosuw. Jaka była różnica w cenie pomiedzy M15 a MFS15 :?: Miałem Tohatsu 30 w dwusuwie i byłem super zadowolony, czterosuw na pewno bedzie jeszcze lepszy, cichszy i oszczędniejszy. Poza tym era silników dwusuwowych z uwagi na ekologie dobiega końca. Na korzyść dwusuwa przemawia tylko 11 kg mniejsza masa.
Ostatnio edytowano 19.07.2009 10:18 przez Marshall, łącznie edytowano 1 raz
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 19.07.2009 08:56

Marshall zupełnie nie wiem jakie są różnice pomiędzy M15 a MFS15. Dodam, że nie wiem co te litery oznaczają. 15 to zapewne moc, ale reszta? Nie jestem znawcą silników, a na coś musiałem się zdecydować. Tu przeważyła cena sporo niższa niż Hondy czy Yamahy, a nawet Suzuki. Zapłaciłem 9000zł brutto + dodatkowe oleje.
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 19.07.2009 09:15

M15 - dwusuw
MFS15 - czterosuw
Roberto78
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roberto78 » 19.07.2009 19:23

Witam!
Ja mam podobny problem z pontonem. Otóż wymyśliłem, że kupie ponton od producenta z chin i jak już się z nimi dogadałem okazało się, że przesyłka będzie szła do mnie 34 dni, a mi pontonik potrzebny do chorwacji na 2 sierpnia już. Więc mam pytanie może ktoś z zaglądających tu osób ma w zamiarze sprzedać coś do silnika 9,9HP długość raczej ponad 3m w rozsądnych pieniądzach?
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 19.07.2009 19:57

Dzisiaj byłem oglądać używany ponton Busha Kaymana K-360 R. Maszyna fajna, ale żona przy podnoszeniu wymięka (ciężki). Musiałbym go targać samemu, może przy użyciu kółek. Podłoga też sprawia wrażenie takiej, z która kilka minut trzeb się pobawić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone