Stworzyłem ten temat bardziej dlatego, że liczę na wypowiedz innych, niż mam własne doświadczenia. Zauważyłem również, że od czasu do czasu ktoś o to pyta na forum, może więc uda się zebrać wszystko w jednym miejscu. Ja od swojej strony chcę poruszyć jeden temat, ale zarzekam aby w razie nieścisłości nie mieć pretensji. Opieram się na różnych źródłach za które nie mogę ręczyć, oraz na własnej wiedzy za którą mogę :
===============================================
GLUTEN
Osoby, które muszą stosować dietę bezglutenową to najczęściej chorzy na celiakię, bądź cierpiący na nietolerancję glutenu, ale i w innych chorobach zaleca się wyłączenie z diety pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta.
-------------------------------------------------------------------------------------
Na początek zapraszam na stronę gdzie znajduje się informacja dla restauratorów w języku chorwackim jak mają przyrządzać potrawy i czego unikać. Należy ją wydrukować i nie zapomnieć zabrać ze sobą :
http://www.celiactravel.com/gluten-free ... atian.html
Oto treść:
NE SMIJEM JESTI ništa napravljeno od brašna pšenice, raži, ječma i zobi, kao što je kruh, tjestenina, kolači, keksi, također i umaci i juhe povezani tim brašnom ili njihovim modicifiranim škrobom, kao niti jednu vrstu piva niti likere.
SMIJEM JESTI rižu, kukuruz, krumpir i sve vrste mesa peradi, ribe, voće, salate i povrće, hranu sa jajima i mlijekom, vina. Hvala na pomoći.
JA KORISTIM SAMO BEZGLUTENSKU HRANU. Iz medicinskih razloga NE JEDEM PROIZVODE koji sadrže brašna pšenice, ječma, raži ili zobi. Ništa panirano niti povezano brašnom. DOZVOLJENI PROIZVODI su krumpir, riža, kukuruz, soja, sve povrće, sve meso i riba itd… kao i juhe i umaci povezani kukuruznim ili krumpirovim škrobom.
Hvala na pomoći
-------------------------------------------------------------------------------------
Obecnie zakaz wwożenia żywności do Chorwacji jest uchylony, lecz za 4,5 miesiąca zostanie przywrócony a wtedy pamiętajmy, że ustawodawca przewidział wyjątki w których możemy wwieźć do Chorwacji produkty żywnościowe. Takimi produktami jest właśnie żywność bezglutenowa. Pamiętajmy jednak, że wolno nam jej wwieźć tylko tyle ile może zjeść chora osoba. Istotne jest również zabranie zaświadczenia o stanie zdrowia potwierdzającego istnienie choroby.
W razie problemów z celnikami skontaktujmy się z Ambasadą Polską w Zagrzebiu. tel. (00385-1) 48-99-444
-------------------------------------------------------------------------------------
Gdy już znajdziemy się na miejscu proponuję udać się do apteki bądź aptek jeśli miejscowość jest większa. W Chorwacji żywność bezglutenowa rozprowadzana jest najczęściej właśnie przez apteki. Znajdują się w nich przede wszystkim produkty włoskiej firmy Schar. Np w Makarskiej tylko jedna apteka - Ljekarna Vuković (Stjepana Radića 7) sprzedaje żywność bezglutenową. Znajdziecie tam chlebuś, bułeczki, makarony i ciacha.
A oto lista pozostałych punktów sprzedaży produktów nie zawierających glutenu:
- Zagreb, GEA, Domjanićeva 26, ++00385 1 2333 630;
- Zagreb, Ljekarna Arbanas, Korčulanska 2, tel. ++00385 1 6114973;
- Zagreb, APOTEKHE Kontakova 6 (Borongaj); tel.++00385 1 2331 741;
- Split, Ljekarna Grbavac; Dubrovačka 57, ++00385 21 524 060;
- Rijeka, Ljekarna Gregec, Cvetkov trg 1, tel. ++00385 51 255 160;
- Pula, Ljekarna Centar, Gjardini 14, tel.++00385 52 223 644;
- Našice, Ljekarna Sokač, Kralja Tomislava 8, tel. ++00385 34 314 949;
- Dubrovnik, Ljekarna Čebulc, Obala S. Radića 44, tel. ++00385 20 419 292;
- Slavonski Brod, Centralna ljekarna, Vukovarska bb, 00385 35 477 838!
Sieć hipermarketów Konzum czasami również sprzedaje żywność bezglutenową firmy Schar.
-------------------------------------------------------------------------------------
Chorwacka organizacja chorych na celiakię ( http://www.celijakija.hr/ ) prowadzi także przeszkolenia niektórych restauratorów a lista bezpiecznych restauracji znajduje się tu:
http://celijakija.hr/index.php?option=c ... &Itemid=46
-------------------------------------------------------------------------------------
Produkty bezglutenowe w Chorwacji powinny zawierać napis "ne sadrži gluten" co oczywiście oznacza "nie zawiera glutenu".
Takim produktem np. jest produkowana przez znaną wszystkim firmę chorwacką Podravka: Vegeta Mediterraneo, którą można dostać w każdym hipermarkecie.
Chorwacka kuchnia jest bardzo przyjazna bezglutenowcom, bowiem bogata jest w ryby i owoce morza. Należy jednak wcześniej upewnić się, czy przypadkiem nie zastosowana została przyprawa zawierająca w swoim składzie gluten, czy żywność nie jest panierowana, oraz, czy np. grill, na którym upieczona została ryba był czysty. Może zdarzyć się tak, że wcześniej na tym samym grillu pieczone było mięso w panierce.
Teoretycznie lody sprzedawane w gałkach są bezglutenowe (prawdopodobnie oprócz tiramisu i innych z dodatkiem wafla) i prawie wszędzie zamiast kubeczka waflowego można poprosić o plastikowy.
Bezpiecznie i smacznie jest kupić od rybaka rybę, oprawić i grillować ją w aluminiowej folii z dodatkiem oliwy z oliwek i vegety mediterraneo do czego wyśmienicie nadaje się np. Oslic (morszczuk).
===============================================