Omiś dla hubabuby
napisał(a) waldi-ia » 05.02.2009 20:33
Cześc hubabuba.
Trafiliśmy do apartamentu usytuowanego w Omiśu w linii prostej 100m od Adriatyku , ale na piechote to znacznie dalej bo dochodzi zejście w dół i przekroczenie głównej jezdni .Miałem pisac tylko o apartamencie ale wydaje mi się że muszę opisac wszystko.Zaczynam od apartamentu .
Domek parter i piętro , na dole my , do dyspozycji :korytarz w którym znajdują się szafy (super),wc oddzielnie , prysznic oddzielnie ,na wprost wejścia pierwszy pokój 2 oddzielne łóżka z piękną pościelą , szafkami nocnymi , balkonem , przepięknym widokiem na Adriatyk , stolikem , krzesłami i suszarką (sznurkami),na wprost prysznica znajduje sie wejście do kuchni (wyposażonej we wszystko co Polakowi jest potrzebne do gotowania włącznie z cukrem , solą , oliwą ,garnki lśnią czystością mają nawet wskażnik temperatury gotowania , lodówka czyściutka),przez którą jest wejście do sypialni małżeńskiej (duże małżeńskie wygodne łóżko,piękna pościel,szafa) z której jest wyjście na balkon połączony z pokojem opisanym wcześniej.Na piętrze gospodarze którzy nie apsorbowali nas niczym wogóle jakby ich nie było.Gorąco polecam ten apartament mam nawet gdzieś dane tych państwa. Miasto b.ładne , sklepów (marketów pełno,najbliższy pod apartmentem 50 schodków w dół),starówka przepiękna , 5 kościołów(najbliższy schodząc w dół po schodkach na wyskości marketu ),plaża publiczna piaszczysto-gliniasta(dobra infrastruktura:bary,prysznice,boisko do piłki wodnej,sprzęt pływający),plaża którą my preferowaliśmy była " dzika",żwirowa,typowe zatoczki,skałki a znajdowała się po lewo patrząc przez okno apartamentu(gospodarz ją państwu pokarze).Był na niej barek (lody , piwo,przekąski),miejsce na niej trzeba było sobie zarezerwowac poprzez położenie ręczników w miarę wcześniej bo jest to ulubione miejsce miejscowych,którzy są sympatyczni i nie wyrzucają ręczników do wody jak mi zrobił to wieśniak z Polski w Tunezji. Omiś jest miastem głośnym , mnie przeszkadzało to nocą , niekończące się rajdy motocyklowe i samochodowe na które wogóle nie zwracała uwagi Policja(tolerancyjna dla swoich ostra dla obcych,nie stawiajcie auta na zakazie bo zaraz będzie odcholowane za 100 euro na parking).Mając karty płatnicze lub kredytowe trzeba je wykorzystywac maksymalnie bo kurs wychodzi wtedy najlepiej.Z Omiśu można popłynąc statkiem na Hvar , Brac jest dużo atrakcji w sezonie,pokazy regionalne,historyczne.Jeżeli byście chcieli pojechac do Dubrownika to kursuje autobus ze Splitu przez Omiś(wyprawa własnym autem w sezonie to ryzyko nieznalezienia parkingu w Dubrowniku).Omiś to również dobra baza wypadowa do Splitu,na Makarską. Mile wspominam chwile spędzone w Chorwacji zastanawiam się tylko czy będzie mnie stac pojechac tam w tym roku.
Pozdrawiam,życzę udanych wakacji.